"Hoppas att Hysén snart spelar i Blåvitt"

ANNONS
|

Jonte: Vad tycker du om att ta över IFK Göteborg, känns det som ett ärofyllt uppdrag?

Jörgen Lennartsson: Känns fantastiskt spännande och som du säger ärofullt. Också förknippat med stort ansvar. Kommer jobba stenhårt för föreningens bästa.

Bjärsmyr: Blir jag kvar som lagkapten?

Jörgen Lennartsson: Om du sköter dig lika exemplariskt som under U21-tiden och alltid springer utav helvete på alla träningar är väl inte det omöjligt....

Lasse: Det lät igår som att Lasse Vibe är såld redan, hur kan ni vara så säkra på det? Jag tycker det skickar fel signaler att prata om en spelare på det sättet.

ANNONS

Jörgen Lennartsson: Det som sas igår angående Vibe var att prognosen att han kan bli såld är stor då alla skyttekungar i allsvenskan oftast blir det. Speciellt då han också gjort väldigt bra ifrån sig i danska landslaget. Självklart vore det mycket bra om han blev kvar. Vi får se hur frågan utvecklar sig.

Pelle: Härligt att ha dig i Blåvitt. Försök fixa en riktigt bra anfallare som sticker ut, så ordnar sig resten. Inte Hysén, inte någon annan svensk, utan en riktig superstar, kanske en brasse typ Afonso. Lycka till.

Morgan: Hur stor trupp kommer du att ha? Välkommen föresten.

Jörgen Lennartsson: Målet är 22 spelare, med två spelare på varje plats.

John_1904: Vad tycker du ska vara målsättnigen säsongen 2015?

Jörgen Lennartsson: Klubbens målsättning för 2015 är att nå en Europaplats men att också kunna vara med och utmana om guldet. Jag tycker detta är en realistisk målsättning. Mycket hänger på hur spelartruppen kommer att se ut när serien börjar.

Philip Hellström: Tjenare Jörgen och varmt välkommen till landets finaste förening. Du var tydlig, och hade rätt, i Elfsborg med att ni skulle vinna flest matcher med 442. Var det pga spelartruppen eller ditt sätt att spela som du valde den uppställningen?

ANNONS

Jörgen Lennartsson: De senaste sex åren har ett lag som spelat 4-4-2 vunnit Allsvenskan. Att. spela med en central forward kräver mycket, både av honom och av lagets spel för att inte bara hamna i en massa bollinnehav utan också vinna fotbollsmatcher. Detta är alltid en balansgång och i Elfsborg var min bedömning att för att lyfta laget från en tredjeplats till ett guld behövde vi ha två forwards för att kunna vinna de jämna matcherna och att ta poäng även i matcher när inte spelet funkar till 100 procent.

Att vinna serien gör man på att ta mycket poäng även i de matcherna när man kanske inte spelar på topp.

Empoli: Välkommen till IFK Jörgen. Planerar ni att värva in någon mer yttermittfältare till truppen?

Jörgen Lennartsson: Vi har flera duktiga yttermittfältare redan i truppen, men att komplettera detta med någon riktigt snabb spelare som är bra i en mot en och kan slå ut sin motståndare hade jag inte tackat nej till.

Per: Först : Välkommen! Det glädjer mig något enormt att du pratar om ökad träningsmängd och bättre fysik/kondition på spelarna. Jag har väldigt svårt att acceptera att vi (samt allsvenskan i stort) kan vara ett av de mest 'vältränade' lagen i världen. Vi kanske inte kan utmana (ännu) toplag på teknik, men fysik/maxlöp/kondition borde vi kunna vara starkast på. Både du och Gren har tagit upp detta med mer träning, bättre träning - och detta är för mig väsentligt viktigare än ett nyförvärv. Hur mer i detalj kommer det fungera? ta in friidrottsexperter som hjälper till med start/stop/löpteknik ? GPS pratade du om (bra!). Funderingar/tankar kring detta vore uppskattat. stort lycka till, nu kör vi mot #smguld2015 ! Ses i Portugal för en första blick i vad 'nya' blåvitt kan göra! Mvh Per

ANNONS

Henrik : Hej Jörgen Hoppas på många framgångsrika år med dig som tränare/coach Vem från din tid i Norge hade du velat ha som spelare i IFK Göteborg om du fick välja helt fritt?

Jörgen Lennartsson: Jag hade Pontus Farnerud i Stabaek, han var både en fantastisk person och spelare. Tyvärr hade han mycket skadeproblem under tiden i Blåvitt. En sju, åtta år yngre Pontus hade varit kanon att få till Blåvitt.

John: Tror det blir jättebra med dig som tränare. Var du på Blåvitt-Halmstad. Jag tyckte jag såg dig på väg från centralen till GU

Philip Hellström: Hur tycker du själv att du utvecklats under den här tiden utan ett lag?

Jörgen Lennartsson: Jag har utvecklat det taktiska perspektivet på fotboll då jag sett väldigt mycket internationell fotboll live under året och fått mycket nya idéer på grund av det.

Karl: Samla allsvenskan till EN speldag. Det är ju ett skämt som det är nu.

Karoline: Välkommen till IFK! Hoppas vi får många framgångsrika år med dig som tränare

Galgbacken: Hej Jörgen! Vilka tränare har du själv som förebilder?

Jörgen Lennartsson: Jag har inte någon speciell förebild som tränare. Däremot har jag under mina år inspirerats och lärt mig mycket av ett antal tränare. Tommy Söderberg, Hasse Backe, Reine Almqvist och Roy Hodgson är tränare som jag plockat upp mycket från. Sedan finns det många utländska tränare där man fått idéer om olika detaljer, exempelvis från Mourinho, Klopp, Martinez och Löw.

ANNONS

J: IFK bäste spelare genom tiderna?

Jörgen Lennartsson: Mats Gren :)

Jocke: Hedra Ingesson på något sätt. Tack

Leif: Satsa på kondition och styrka. Allsvenska spelare ser ut som småpojkar.

Empoli: Ser du Gustav Svensson enbart som mittfältare eller oxå som back?

Jörgen Lennartsson: Vi ser Gustav i första hand som innermittfältare, men jag vet att han också kan spela innerback. Vi får se hur det utvecklas.

Suso: Ville du ha Peter Wettergren som tränare eller var det ryktet helt falskt?

Jörgen Lennartsson: Jag och Peter jobbade ihop i nästan två år och trivdes väldigt bra tillsammans. När jag slutade i Elfsborg pratade vi om att någon gång jobba ihop igen. Jag hade gärna jobbat med Peter i Blåvitt, men detta blev aldrig riktigt aktuellt.

Karl: Det är för dyrt att gå på fotboll sänk priset!

Jörgen Lennartsson: Det kan jag till viss del hålla med dig om. I Tyskland har man valt lägre biljettpriser men att istället tjäna pengar runt matcherna på andra saker, exempelvis mat, dryck och så vidare. Detta är svårare i Sverige då de flesta arenor, inklusive Gamla Ullevi, inte motsvarar kraven för att kunna få intäkter på detta sätt som krävs. Därför blir biljettintäkterna en viktig fråga för klubbars ekonomi och bra inkomster är lika med att kunna satsa på bra spelare. Det är såklart en balansgång mellan biljettpris och antal åskådare. Hoppas du tycker det är värt att betala vad det kostar för att se oss nästa år!

ANNONS

Ulf Bjereld: Du har säkert noterat att delar av supportergrupperna inom IFK Göteborg möter din ankomst med viss skepsis. Vad har du för strategi för att vinna dessa skeptiska supportrars förtroende?

Jörgen Lennartsson: Jag kommer att jobba stenhårt varje dag för IFK Göteborgs utveckling som förening, förhoppningsvis kan våran verksamhet leda till att vi spelar en positiv fotboll och framför allt vinner mycket fotbollsmatcher. På så sätt hoppas jag att alla supportrar blir någorlunda nöjda.

Sol: allsvenskans bästa spelare?

Jörgen Lennartsson: Lasse Vibe.

Berry: Kommer Blåvitt att träna mer på fasta situationer? Det var väldigt dålig nivå på t.ex. offsensiva hörnor i år.

Jörgen Lennartsson: Jag vet inte hur mycket man har tränat på fasta tidigare, vi kommer att lägga stort fokus på detta när vi börjar närma oss seriestart. Dock är det inte så enkelt att bara för att man tränar på detta så fungerar det på match, utan det är också viktigt att ha vissa egenskaper i laget, exempelvis en bra fot och starka huvudspelare på offensiva fasta och många aggressiva, modiga spelare som går in stenhårt i duellerna på defensiva fasta. Träning och organisation är en viktig del, men det krävs också individuell kvalitet.

ANNONS

Filip: Bästa spelaren du tränat?

Jörgen Lennartsson: Roland Nilsson!

Philip Hellström: Har du och Mats hunnit gå igenom vilka slags spelare du vill få in till truppen?

Jörgen Lennartsson: Ja, vi har pratat mycket om det. Det är ett pussel som ska läggas där olika kvaliteer tillsmmans med de ekonomiska aspekterna ska vägas in.

Daniel: Välkommen till IFK Göteborg!

Martin: Hur ser din relation ut till Elfsborg idag?

Jörgen Lennartsson: Den är bra. Jag pratar då och då med Stefan Andreasson och har tät kontakt med flera av ledarna, jag fick dessutom många positiva sms från flera av spelarna under gårdagen.

Philip: Hur ser du på Tobias Hysén?

Jörgen Lennartsson: Jag hade Tobbe i Häcken och känner honom väl. Han är både en bra person och en bra spelare (kan förbättra högerfoten :)). Jag hoppas att han snart spelar i Blåvitt igen.

Galgbacken: De positiva smsen är ju för att de vill att du skall värva dem till Blåvitt!

Tobbe: Hur ser du på diskussionerna kring träningsmängd? Skall Blåvitt träna mer mängd med dig vid rodret?

Jörgen Lennartsson: Det är en komplex fråga. Försäsong är en sak, under säsong en annan och speciellt om man spelar match även i veckan. Vi kommer att träna så mycket som vi tycker är lämpligt i förhållande till belastning. Det måste alltid vara en väl avvägd träningsmängd i förhållande till vilan. Jag är för en individualisering av träningsmängd då de yngre spelarna ibland kan träna mer än en 35-årig tvåbarnspappa. Detta kommer vi att ta hänsyn till.

ANNONS

Morgan: Är ngr nyförvärv klara?

Jörgen Lennartsson: Haitam Aleesami, vänsterback från Fredrikstad i Norge. Tom Pettersson, mittback/innermittfält från Åtvidaberg, samt Mikael Bohman, forward från Halmstad är klara. Ytterligare spelare ska in.

Sune Hummer : För min del spelar inte tränarens namn och meriter så stor roll. Den stora uppgiften består i att skapa ett lag med dagens spelare som ser sin egen karriär som det enda som är viktigt. De ser allsvenskan som en språngbräda mot Europa. Hoppas att du lyckas med att skapa ett vi-tänkande av dessa individualister.

Jörgen Lennartsson: Jag håller med dig. Att skapa ett kollektiv där alla spelare tänker på lagets bästa i alla lägen är en stor utmaning då de flesta spelare i dag vill ut och tjäna pengar i Europa. Känslan av samhörighet, delaktighet, motivation och hunger att uppnå något tillsammans med sina lagkamrater är viktiga egenskaper då vi bygger vår laganda och team spirit. Det handlar mycket om att få in rätt karaktärer i omklädningsrummet som klarar att ha detta tänk och också att de äldre spelarna som är kulturbärare går i bräschen för att visa att vi sätter laget i första hand.

Håkan: Romrussin eller Pekannöt?

Jörgen Lennartsson: Pekannöt, definitivt!

ANNONS

Glenn: Tichonov borde va ditt föredöme som tränare. Hård men rättvis. Det ger framgång.

mattias Fäldt : Välkommen till blåvitt och lycka till

Galgbacken: Anser du att man behöver anpassa spelet och spelarna efter plastgräs/naturgräs?

Jörgen Lennartsson: Bra fråga! Generellt blir konstgräsfotboll annorlunda än spel på naturgräs, men det kan ju också skilja mycket mellan olika konstgräs och inte minst olika naturgräs. Man måste absolut anpassa delar i spelet till underlaget och det kan också påverka laguttagningen då vissa spelare passar bättre på vissa underlag än andra. Det är viktigt att vi har denna flexibilitet. Jag hoppas INTE få se konstgräs på Gamla Ullevi.

John: Hur ställer du dig till trebackslinjer/fembackslinjer? Är det något som du testat eller som du vill testa? Jag själv är skeptisk men det funkade ju bra i VM för Argentina, Holland och Costa Rica bland annat.

Jörgen Lennartsson: Det hänger som mycket annat på vilka spelartyper som finns till förfogande. En trebackslinje blir ofta en fembackslinje och det kan väl vara bra i vissa matcher (typ MFF-Salzburg). Marseille är ju ett lag som i dag är framgångsrikt med en tydlig trebackslinje, men de har också extremt snabba och följsamma spelare, både i backlinjen och på mittfältet. För våran del så blir det säkert en fyrbackslinje i utgångsläget, men det är viktigt att vi också har en taktisk flexibilitet när det krävs.

ANNONS

Jörgen Lennartsson: Stort tack för alla frågor, nu ska jag åka till Malmö och titta på Juventus. Vi hörs!

ANNONS