Svensk elitfotboll, Sef, som representerar allsvenskan och superettan, kan tvingas dela med sig av tv- och spelpengarna neråt i seriesystemet.
Svensk elitfotboll, Sef, som representerar allsvenskan och superettan, kan tvingas dela med sig av tv- och spelpengarna neråt i seriesystemet. Bild: MATHIAS BERGELD

Historiska beslutet: Svensk elitfotboll kan förlora över 160 miljoner

Svensk elitfotboll, Sef, som representerar allsvenskan och superettan, kan tvingas dela med sig av tv- och spelpengarna neråt i seriesystemet. Det är resultatet av gårdagens strid på Göteborgs fotbollförbunds årsmöte. Styrelsens förslag förlorade, de mindre föreningarna vann.
– Det är fullkomligt galet att Sef har så stor makt, säger Thomas Gustafsson, Angereds BK.
– Beslutet togs för en kvart sedan. Jag får analysera det lite djupare innan jag ger tvärsäkra svar, säger SvFF-basen Karl-Erik Nilsson om det historiska beslutet.

ANNONS

650 miljoner kronor.

Så mycket får allsvenskan och superettan i tv- och spelavtalspengar varje år från Discovery och Unibet.

Miljonerna fördelas sedan vidare mellan de 32 elitklubbarna. En enskild allsvensk klubb kan få så mycket som 35 miljoner per år.

Säsongen 2021 fick exempelvis BK Häcken 23 miljoner kronor och IFK Göteborg 21 miljoner kronor baserat på framför allt senaste fem årens tabellplacering.

Nu kan hela det rådande ekonomiska systemet rivas upp för att göras om i grunden. Det är konsekvensen av en motion som röstades igenom på Göteborgs fotbollsförbunds årsmöte i går kväll.

18 föreningar från Göteborg – bland annat Qviding FIF, Utsiktens BK och Angered BK – står bakom motionen som vill se en ny fördelning av de 650 miljonerna i svensk fotboll. I dag får division-klubbarna dela på endast 1,44 miljoner. Division två och tre får ingenting:

ANNONS

Undertecknade föreningar menar att en omfördelning av resurserna i den nationella fotbollen måste till så att mer pengar slussas ner i seriesystemet”, skriver de 18 föreningarna i motionen.

Göteborgs fotbollsförbunds styrelse biföll inte motionen utan ville i stället starta ett projekt för att arbeta med frågan under året. Enligt GFF-ordföranden Bert Andersson (som också är vice ordförande i Svenska fotbollförbundet) skulle det spara tid.

”Vi tror inte på projekt”

Men ett projekt är de 18 klubbarna inte intresserade av, det framgick tydligt när Angered BK:s klubbchef Thomas Gustafsson tog mikrofonen och klev upp på ”scenen” på Ullevi Lounge där årsmötet hölls och totalt 34 föreningar var närvarande:

– Projekt, nej, vi tror inte på det. Vi gillar inte Berts idé särskilt mycket, sa Thomas Gustafsson.

Efter avslutad ordväxling bad mötesordföranden Karl-Erik Nilsson, tillika SvFF:s ordförande, årsmötet att avgöra saken genom acklamation. Svaret blev ett ljudligt stöd för de mindre föreningarna mot Bert Anderssons styrelse:

– Efter att ha lyssnat väldigt noga uppfattar jag det som att årsmötet har beslutat i enlighet med motionärernas förslag, sa Karl-Erik Nilsson och slog klubban i bordet.

Konkret betyder det historiska beslutet att GFF nu måste driva frågan till SvFF:s årsmöte våren 2023. Något Thomas Gustafsson var tillfreds med efteråt när GP intervjuar honom.

ANNONS

– Jag tycker det är fullkomligt galet som det är idag att Sef har fått så stor makt i svensk fotboll. Att man ger bort rättigheter till allsvenskan och superettan som svensk fotboll äger. Vi kommer säkert stöta på motstånd nu, att det finns avtal, men då får svensk fotboll riva upp de avtalen och börja om och tänka rätt, säger Thomas Gustafsson.

Han tillägger:

– Så länge man tillhör förbundsserierna måste man få ta del av inkomsterna.

Kan tappa 162,5 miljoner per år

Enligt Thomas Gustafsson bör 25 procent av de 650 årliga Sef-miljonerna sippra neråt. Det vill säga 162,5 miljoner kronor i stället för dagens 1,44 miljoner. En förändring stor som en revolution.

– Allsvenskan och superettan får avstå 25 procent av pengarna. Sedan sprider vi det på 500 föreningar i hela landet, säger Thomas Gustafsson.

Cirka 160 miljoner kronor om året då?

– Nånstans där. Det är ett räkneexempel och ett förslag som ligger till grund. Sedan är vi öppna för diskussion, men det är vår grundtanke, menar Gustafsson.

Senast 1 december 2022 ska nästa motion nu läggas, då till Svensk Fotbollförbundets årsmöte 2023. Tiden fram till dess handlar om att få med övriga fotbollsdistrikt i Sverige på förändringen.

– Vi kan börja jobba på riktigt nu. Det vi vill göra är att skapa en opinion bland alla distrikt i Sverige. Distrikten är ju starkast, säger Thomas Gustafsson apropå att distrikten har två tredjedelar av rösterna på SvFF:s årsmöte, elitföreningarna en tredjedel.

ANNONS

Thomas Gustafsson fortsätter:

– Vi ska jobba stenhårt mot distrikten för att övertyga de om att det här är rätt väg för svensk fotboll. Och det är inte jättesvårt att övertyga folk om det här. 650 miljoner är inkomster Sef får på ett bräde. Likadant är det på damsidan där division 1-lagen inte får en krona. Pedagogiskt är det ganska enkelt, och jag ser ingen anledning för distrikten att säga nej, säger Thomas Gustafsson.

Stenen är i rullning?

– Absolut och det gläds vi åt.

Bert Andersson och Karl-Erik Nilsson.
Bert Andersson och Karl-Erik Nilsson. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Ordförande Karl-Erik Nilsson konstaterar

Karl-Erik Nilsson, SvFF-ordföranden, tycker det är för tidigt att diskutera frågan.

– Jag tänker ingenting kring den. Jag konstaterar att motionen vann gehör här och nu och det kommer en motion till förbundsmötet 2023. Det får vi ta hand om då.

Behövs det annan ekonomisk fördelning av Sef-pengarna?

– Det få förbundsmötet i så fall bestämma nästa år. Vi får titta på det då. Jag är inte en del av det här. Nu har årsmötet beslutat om detta, och min uppgift var att leda årsmötet.

Men nu kommer ju frågan till SvFF?

– Jo, men beslutet togs för en kvart sedan. Jag får analysera det lite djupare innan jag ger tvärsäkra svar kring det, säger Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

Bert Andersson, 67, förlorade striden om den aktuella motionen (plus ytterligare en under samma möte), men valdes samtidigt till ordförande för Göteborgs fotbollsförbund i ytterligare ett år. Han tackar för förtroendet genom att nu börja driva frågan om en ny ekonomisk fördelning i riktning SvFF:s årsmöte 2023.

– Det här är ingen tung förlust. Vi hade en annan idé, men demokratin köpte inte den. Då kör vi på det här spåret i stället. Det blir en kontakt med Thomas (Gustafsson) och gänget hur vi ska formulera oss i nästa steg, säger Bert Andersson.

Du som sitter i styrelsen med Karl-Erik, vad säger du att det blir en så här skarp fråga i svensk fotboll? Han ville inte ge sin syn på saken.

– Jag måste i det här läget vara lojal med årsmötesbeslutet och kommer att driva den här frågan, självklart. Allt annat vore vansinnigt. Fel rent ut sagt. Så det är klart jag kommer göra det.

Bert Andersson avslutar:

– Visst är det en spetsigt formulerad fråga. Och visst kommer det bli en del gråt och tandagnisslan. Men det första vi får göra är att jobba med opinion mot de andra distrikten och få en uppfattning vad de tycker, säger Bert Andersson.

ANNONS

GP har tidigare beskrivit bakgrunden till motionen i ett längre reportage och nu står det klart att årsmötet, det 115:e årsmötet i ordningen, inte blev utan dramatik.

LÄS MER:Motionerna som kan förändra svensk fotboll

LÄS MER:Sef:s ordförande Jens T Andersson svarar på kritiken från GFF

LÄS MER:Makten har gjort sitt, nu är det upp till oss

ANNONS