Mervan Celik gjorde matchens enda mål mellan Gais och Qviding. Arkivbild.
Mervan Celik gjorde matchens enda mål mellan Gais och Qviding. Arkivbild. Bild: NICKLAS ELMRIN

Hemvändande Celik hjälte för Gais i derbyt

På lördagseftermiddagen gästades Gais av fjolårets seriesegrare i division 2: Qviding FF. Gais mönstrade en trupp fylld av nyförvärv och debutanter, och det var de som avgjorde. Ett mål från hemvändaren Mervan Celik, assisterad av nyförvärvet Richard Yarsuvat.

|

Ett hundratal åskådare tog sig till Bravida arena för att bevittna det spontana stadsderbyt mellan Gais och Qviding FF. Ursprungligen skulle Gais ha gästats av Östers IF, men smålänningarna tvingades ställa in på grund av skador.

Innan matchen hyllades en av Gais störste genom tiderna, målvakten Leif Andersson, som nyligen gick bort. Andersson var med och vann klubbens senaste SM-guld och gjorde 536 matcher i grönsvart.

Från start i Gais fanns bland annat allsvenska nyförvärvet Charlie Weberg, som blev klar så sent som under lördag förmiddag. Hemvändaren Mervan Celik startade som vänsterytter i ett tremannaanfall tillsammans med nyförvärven Richard Yarsuvat och Julius Lindberg. Lindberg värvades från just Qviding, där han noterades för 17 mål och tio assist under 2019.

Efter dryga halvtimmen satte Gais ihop ett mönsteranfall där Yarsuvat sprang i från sin försvarare på en djupledsboll och hittade in till Mervan Celik som kunde glida in sitt första mål i Gais-tröjan sedan 2012.

– Det kändes skönt att få det gjort. Nu är det bara till att bygga vidare, fortsätta och ösa på, säger målskytten.

Målet blev en väckarklocka för Qviding som ryckte upp sig ordentligt efter en inledning där laget mestadels fick försvara. Anfallaren Daniel Tidstrand satte Mathias Karlsson i Gais-målet på prov när han fick in en ordentligt vobblande träff på en frispark strax utanför straffområdet, men målvakten lyckades komma ner och rädda ut bollen till hörna.

Den sista kvarten blev en jämnare sådan med två lag som hittade allt fler kombinationer. Dock kunde inget av lagen hitta nätmaskorna och första halvlek slutade 1-0.

– Vi tar steg varje träning och match. Med en ny tränare och ett nytt lag så tar det tid, men alla jobbar hårt och tror på det vi gör, säger Celik, som var en av få spelare på planen som fick 90 minuter.

"Hoppas på många mål och assist"

Den andra halvlekens första jubel kom när Boris Lumbana bjöd på ett par överstegsfinter till publikens förtjusning. Lumbana hade tagit steget upp som innermittfältare medan Jesper Brandt gick ner som mittback.

Ett högt inlägg från Calle Nyström var uppe och snuddade vid stratosfären innan Qviding-målvakten Alexandersson tippade den nedstörtande bollen över ribban. Alexandersson tvingades till en monsterräddning med fem minuter kvar när han stoppade Marcelos avslut från nära håll.

Mer jubel blev det inte i andra halvlek för något av lagen. Mervan Celik försökte ta sig igenom ett par gånger, både med och utan boll. 29-åringen såg pigg ut matchen igenom och kan bli en viktig poängspelare i Gais om han hittar formen och slutprodukten.

– Jag känner mig bättre för varje dag. Vi är bara i februari och då kan man inte redan vara på topp. Målet i år är att vinna matcher så jag hoppas på många mål och assist, säger Mervan Celik.