Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Hemmastödet ska lyfta Mjällby till superettan

Efter mörker och ras jagar Mjällby AIF nu en plats i superettan. Närmare 5 000 supportar förväntas hjälpa laget i det första kvalmötet med Örgryte. – Vi kommer gå ut och gasa, säger tränaren Jonas Andersson.

ANNONS

Mjällby AIF:s senaste år kan liknas vid ett enda långt mörker.2014: Ur allsvenskan. 2015: Ur superettan.

Just nu omgärdas dock klubben av en ljus och positiv aura. Vändningen kom när laget i fjol, på ett närmast mirakulöst sätt, säkrade division 1-kontraktet i den allra sista omgången.

– Hade vi inte vunnit mot Prespa Birlik (3-0) där så hade det nog varit spiken i kistan, säger Jonas Andersson.

Han är tränaren som har byggt om och byggt nytt under 2017. 18 nya spelare anlände inför säsongen. Det gav resultat.

Med 16 segrar på 26 matcher slutade laget överraskande tvåa bakom Landskrona BoIS. Nu väntar Örgryte, klubben de åkte ut mot 2015, i ett kval tillsuperettan.

ANNONS

– Målsättningen var att komma topp fyra. Nu blev vi tvåa och får kvala, så det är klart att det har gått lite bättre än vi trodde, säger Jonas Andersson.

Är ni redo för superettan?

– Absolut! Om man tittar på faciliteter och spelare så är vi absolut vara redo.

– Och vi tror att vi har chansen, även om Örgryte är stora favoriter.

Den första matchen i dubbelmötet spelas i Blekinge, på Strandvallen under onsdagskvällen. Där är Mjällby starka. Lagom till kvalet förväntas de dessutom få stöd av 4 000-5 000 supportrar, en klar ökning jämfört med lagets hemmasnitt på 1 742 åskådare.

– Vi har fått tillbaka intresset kring Mjällby och det är klart att det betyder jättemycket att folk stöttar oss, säger Jonas Andersson

Blir Strandvallen en mardrömsarena för Öis att komma till?

– Nja... Det är en intim arena och vi har varit starka där. Elva segrar på 13 matcher och 32 gjorda mål. Vi kommer gå ut och gasa för att få med oss ett bra resultat till returen på Gamla Ullevi.

Returen på Gamla Ullevi, ja. Den spelas på lördag.

Fakta: Det här är Mjällby AIF

Stjärnan:

David "Löken" Löfquist, 31. Har bland annat spelat för Malmö FF och italienska Parma. Återvände till Mjällby inför årets säsong. Håller fortfarande en okej nivå som innermittfältare. Stabile mittbacken Mohammed Mbye förtjänar också att nämnas, precis som målvakten Jesper Johansson.

Tränaren:

Jonas Andersson, 42. Son till "Mr Mjällby", Sven-Bertil Andersson. Har lirat allsvensk fotboll med Hammarby. Tog över ansvaret efter Patrik "Bagarn" Rosengren under hösten 2016. Räddade kvar klubben i division 1. Beskrivs som en tjurskallig vinnartyp.

Spelfilosofin:

Ställer upp med en 4-4-2-formation. Vill ha stort bollinnehav och högt tempo. Är också skickliga på att anpassa sig efter motståndarnas taktik. Gjorde 60 mål under säsongen. Flest av alla lag i division 1 Södra.

Startelvan:

Inga skador lär göra att laget blir detsamma som i den sista matchen mot Ljungskile. Därmed (4-4-2): Jesper Johansson - Kevin Carlsson, Axel Norén, Mohammed Mbye, Oskar Sverrisson - Joel Nilsson, Jesper Gustavsson, David Löfquist, Granit Stagova - Joel Enarsson, Izuchukwu Emeh.

Göteborgskopplingen:

Jesper Johansson, 23. Kom till Gais i början av 2016. Lyckades dock aldrig slå sig in i startelvan. Bröt kontraktet med klubben för bara några veckor sedan. Oklart om han blir kvar i Mjällby efter att årets låneavtal löper ut.

Joel Enarsson, 24. Provtränade med Örgryte i vintras, men fick inget kontrakt. Återvände istället till Mjällby och har gjort sex mål under säsongen.

Snackisen:

En administrativ miss kring Mamudu Moros lön gjorde att skyttekungens (12 mål i år) arbetstillstånd inte förnyades av Migrationsverket. I september tvingades han därför lämna klubben. En dundermiss av Mjällby som sedermera fick se Moro skriva på för Helsingborgs IF.

Säsongen:

Hade en liten dipp i inledningen av året och ytterligare en kring augusti-september. Landade tillslut ändå på 16 segrar på 26 matcher och pressade seriesegrande Landskrona BoIS ända in på mållinjen. Tillslut skiljde det bara fem poäng.

Historiken:

Nästjumbo i allsvenskan 2014. Där började raset. 2015 åkte klubben ur superettan efter ett kval mot just Örgryte. 2016 säkrade de division 1-kontraktet först i den sista omgången.

ANNONS