Foto: Bildbyrån

Hemmastödet ska lyfta Mjällby till superettan

Efter mörker och ras jagar Mjällby AIF nu en plats i superettan. Närmare 5 000 supportar förväntas hjälpa laget i det första kvalmötet med Örgryte. – Vi kommer gå ut och gasa, säger tränaren Jonas Andersson.

Mjällby AIF:s senaste år kan liknas vid ett enda långt mörker. 2014: Ur allsvenskan. 2015: Ur superettan.

Just nu omgärdas dock klubben av en ljus och positiv aura. Vändningen kom när laget i fjol, på ett närmast mirakulöst sätt, säkrade division 1-kontraktet i den allra sista omgången.

– Hade vi inte vunnit mot Prespa Birlik (3-0) där så hade det nog varit spiken i kistan, säger Jonas Andersson.

Han är tränaren som har byggt om och byggt nytt under 2017. 18 nya spelare anlände inför säsongen. Det gav resultat.

Med 16 segrar på 26 matcher slutade laget överraskande tvåa bakom Landskrona BoIS. Nu väntar Örgryte, klubben de åkte ut mot 2015, i ett kval till superettan.

– Målsättningen var att komma topp fyra. Nu blev vi tvåa och får kvala, så det är klart att det har gått lite bättre än vi trodde, säger Jonas Andersson.

Är ni redo för superettan?

– Absolut! Om man tittar på faciliteter och spelare så är vi absolut vara redo.

– Och vi tror att vi har chansen, även om Örgryte är stora favoriter.

Den första matchen i dubbelmötet spelas i Blekinge, på Strandvallen under onsdagskvällen. Där är Mjällby starka. Lagom till kvalet förväntas de dessutom få stöd av 4 000-5 000 supportrar, en klar ökning jämfört med lagets hemmasnitt på 1 742 åskådare.

– Vi har fått tillbaka intresset kring Mjällby och det är klart att det betyder jättemycket att folk stöttar oss, säger Jonas Andersson

Blir Strandvallen en mardrömsarena för Öis att komma till?

– Nja... Det är en intim arena och vi har varit starka där. Elva segrar på 13 matcher och 32 gjorda mål. Vi kommer gå ut och gasa för att få med oss ett bra resultat till returen på Gamla Ullevi.

Returen på Gamla Ullevi, ja. Den spelas på lördag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.