Här är Janne Anderssons tid som förbundskapten

Från bragdmatcher och VM-succé – till uppmärksammade bråk i tv och en terrorattack i Bryssel. Här är Janne Anderssons uppgång och fall som förbundskapten för Sveriges landslag.

ANNONS
|

Efter EM i Frankrike 2016 skulle Erik Hamrén avgå, så var bestämt sedan en lång tid. Den hårt ifrågasatte förbundskaptenen valde att gå ut med beskedet redan under våren för att förekomma spekulationer – samtidigt som förbundet skulle kunna leta efter en efterträdare i lugn och ro.

Mästerskapet kom, blev ett svenskt magplask och ett avsked för Hamrén.

Nu, sju år senare, har hans efterträdare tackat för sig.

Janne Andersson meddelade under hösten att han kommer att kliva åt sidan vid ett missat EM, detta av samma anledningar som Hamrén.

Mästerskapet missades, fiaskot fullbordades för den tidigare så hyllade förbundskaptenen.

ANNONS

Här är Janne Anderssons uppgång och fall.

2016: På en parkering i Katrineholm

På en parkeringsplats utanför Biltema utanför Katrineholm pekade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand österut. Han satt i bilen tillsammans med Janne Andersson, som året innan hade lett IFK Norrköping till klubbens första SM-guld på 26 år.

Sjöstrand hade hittat Erik Hamréns ersättare, Janne Andersson tackade ja till att bli förbundskapten och uppdraget var glasklart: Ta Sverige till Fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Janne Andersson antar utmaningen, men kan knappast bränna på i vänsterfilen när han ska säkra den första svenska VM-biljetten sedan 2006.

Sverige lottas in i en mardrömsgrupp i VM-kvalet och tvingas tampas mot både Frankrike och Nederländerna. Lägg därtill att Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Alexander Isaksson har sagt att deras tid i landslaget är över.

Janne Andersson tvingas tänka om och bygga ett landslag kring Marcus Berg, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Mikael Lustig – spelare som mer eller mindre var bortglömda på Erik Hamréns bänk.

Hans tid som förbundskapten kunde knappast börjat sämre.

Hans tid som förbundskapten kunde knappast börjat bättre.

2016-2017: Janne Anderssons bragdkval

Janne Andersson får ihop ett lag som knappast briljerar med spelteknik och skicklighet, men som spelar som ett kollektiv och tar poäng.

I sin första match som förbundskapten får han se sitt lag slita till sig ett kryss (1–1) i VM-kvalet mot Nederländerna, han får även då se vad som komma att bli hans givna etta i mål, Robin Olsen, totalt briljera mellan stolparna.

ANNONS

Sverige har fått medvind igen – vilket blev extra tydligt ett knappt år senare när Ola Toivonen, på tilläggstid och från nästan halva planen, lobbade in det avgörande 2–1-målet mot Frankrike.

– Det var det sjukaste jag sett, säger Jimmy Durmaz om målet.

Ola Toivonens mål avgjorde en av de kanske mest minnesvärda matcherna under Janne Anderssons tid som förbundskapten.
Ola Toivonens mål avgjorde en av de kanske mest minnesvärda matcherna under Janne Anderssons tid som förbundskapten. Bild: LINNEA RHEBORG

Sverige säkrade till slut en playoff-plats där Janne Anderssons mannar stod för en av de största bragderna inom svensk landslagsfotboll.

Italien sänktes med 1–0 och Jakob Johansson, av alla människor, satte det avgörande målet i den första matchen av dubbelmötet som avslutades med att en blågul svensk mur höll tillbaka ett anstormande Italien på San Siro.

Italien skulle missa VM för första gången på 58 år.

Janne Anderssons Sverige skulle få spela VM för första gången på 12 år.

Som om det inte räckte för att bli älskad så spreds även bilder, efter matchen, som visade hur förbundskaptenen städade i omklädningsrummet efter hans lag firat den osannolika triumfen.

– Jag vill inte att någon annan ska plocka upp vår skit efter oss, sa han om bilderna.

2018: Janne Anderssons succé i Ryssland

Janne Anderssons framgångssaga som förbundskapten nådde, med facit på hand, troligtvis sin topp i Ryssland 2018.

Han blev älskad för de svenska framgångarna, men även för sitt temperament.

ANNONS

Janne Andersson blev hyllad av många efter att han tappat humöret ordentligt i samband med den snöpliga förlusten mot Tyskland. Förbundskaptenen hamnade i bråk med en av de tyska ledarna som ska ha hånat den svenska bänken efter att Toni Kroos avgjort i slutminuterna.

– Jag skrek: "Respekt. Vad är det för jävla respekt?!". Inte fan hånar man någon, förklarade Janne Andersson efter matchen.

Matchen kom även att handla om den rasistiska hat-storm som Jimmy Durmaz fick utstå efter att han orsakat den frispark som Kroos avgjorde genom.

Janne Anderssons landslag valde då, under den efterföljande träningen, att markera och ställa sig bakom Durmaz i en manifestation mot rasism.

Senare har Janne Andersson sagt att den träningen, trots VM-succén, var vad som gjorde störst intryck hos honom.

– Det var nog det som berörde mig mest, djupast och det som kommer att stanna hos mig längst. Det var starkt, sa han i Nyhetsmorgon.

Jimmy Durmaz och Janne Andersson under Sveriges manifestation efter Tysklands-förlusten 2018.
Jimmy Durmaz och Janne Andersson under Sveriges manifestation efter Tysklands-förlusten 2018. Bild: JOEL MARKLUND

VM:et blev, som konstaterat, en svensk succé. Efter många år av tunga nederlag och missade slutspel så lyckades Sverige ta sig hela vägen till en kvartsfinal, där England till slut satte stopp på äventyret.

2019: Sverige säkrar EM – Zlatan tillbaka

Efter VM-framgångarna började ett ”föryngrat” landslag ta form. Visst, veteraner i form av Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och Albin Ekdal fanns kvar – men samtidigt började unga stjärnskott i form av Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Jens Cajuste konkurrera om allt större roller i landslaget.

ANNONS

Landslaget fortsatte att leverera resultat och säkrade tämligen obehindrat, en plats i EM 2020 (som på grund av pandemin spelades 2021).

Samtidigt hade den största veteranen, den största stjärnan, Zlatan Ibrahimovic beslutat sig för att komma tillbaka till landslaget efter att Janne Andersson valt att samtala med honom i Milano.

– Zlatan är med för att han är vår i särklass bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han har erfarenheter som vi kan ha nytta av, sa Janne efter att han offentliggjort Zlatans återkomst vid en landslagsuttagning 2021.

Janne Andersson fick dock aldrig dra nytta av Zlatan när han kanske behövde honom som mest. En skada stoppade den svenske superstjärnan från att delta i ett EM – som kom att bli början på slutet för Jannes framgångssaga.

2021: Sveriges magplask i EM

Det svenska Europamästerskapet började trevande. Spanien stod för motståndet, i Spanien, och även om inte många trodde att Sverige skulle vara det bättre laget – så var det många som kritiserade insatsen i vad som blev en 0–0-match där Spanien hade ett bollinnehav på 86 procent.

Främst ifrågasattes hans beslut att byta ut Emil Forsberg med en halvtimme kvar att spela.

– Den här gången bytte jag väl för tidigt, annars byter jag väl för sent annars, det får ni värdera det också ..., sa han och visade prov på en snäsighet mot journalister som skulle bli återkommande.

ANNONS

Sverige ryckte dock upp sig något, besegrade både Slovakien samt Polen, och tog sig till en åttondelsfinal – som slutade i ett ordentligt magplask.

I den 121:e minuten avgjorde Ukraina matchen, efter ett rött kort på Marcus Danielsson, och skickade ut ett för matchen favorittippat Sverige ur mästerskapet.

– Det är så hemskt och brutalt, så det kan inte vara värre när vi snackar idrott, sa han till C More efter matchen.

Det Ukrainska avgörandet blev det sista som Janne Andersson skulle få bevittna som förbundskapten för Sverige.

Efter Europamästerskapet fortsatte föryngringen och med den började det helt plötsligt gå emot för blågult.

2022: Nya Sverige missar VM

Resultaten började helt plötsligt gå emot när Janne Anderssons trogna nyckelspelare i Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Mikael Lustig blev Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Jesper Karlsson och Jens Cajuste.

Något VM i Qatar 2022 blev det inte för Sverige, en fiaskoartad 0–2-förlust mot Georgien ledde till att man tvingades spela playoff för att säkra en biljett – väl där blev det till slut en ny 0–2-förlust, denna gången mot Polen, i finalen.

Men med två raka mästerskap i ryggen var det inte många röster som höjdes för att Janne Andersson skulle avgå.

ANNONS

”Förbundskapten Janne Andersson har två av tre. Det som nu hänt är knappast ett argument för att byta ut honom. Mot EM 2024”, skrev GP:s Robert Laul i sin krönika.

Sakta började dock även hoppet om ett fotbolls-EM i Tyskland 2024 suddas ut.

Sverige vann endast en av fem Nations League-matcher och degraderades till grupp C, vilket innebar sämre motståndare och mindre pengar.

Kritiken började bli allt mer frän och svaren allt mer sura från Janne Andersson, även om det var en enligt många befogad fråga som fick topplocket att gå.

2023: Janne Andersson och Bojan Djordjic

Efter 5–0 i EM-kvalet mot Azerbajdzjan trodde nog de allra flesta att intervjun i studion skulle avhandlas snabbt och odramatiskt. Så blev det inte.

Viaplays expert Bojan Djordjic frågade Janne Andersson varför Jesper Karlsson inte fick mer speltid och ett ordbråk av sällan, om någonsin, skådat slag utspelade sig i svensk tv.

Det hela slutade med att Janne Andersson rosenrasande stormade ut ur studion.

Efteråt kom bråket att handla om vad Janne Andersson menade när han ilsket frågade Bojan Djordjic om vilka han företräder. Experten tolkade det som att Janne pekade på hans serbiska bakgrund, samtidigt som Janne en dag senare slog ifrån sig och menade att han absolut inte menade så.

ANNONS

Bojan sa i ett uttalande att han ”kan förlåta, men aldrig glömma”. Dock kom de båda att försonas kort efter bråket.

2023: EM-kvalfiasko för Janne Andersson

Trots segern mot Azerbajdzjan blev EM-kvalet ytterligare ett, om än slutgiltigt, fiasko för Janne Andersson. Sverige var mer eller mindre chanslösa och efter en kollaps i andra halvlek mot Österrike i juni 2023 var det återigen en irriterad Janne Andersson som mötte media.

När Radiosporten frågade om han har vad som krävs svarade han med ett skratt.

– Det är en underbar fråga faktiskt, vad tror du?

Resultaten har varit tydliga det senaste året konstaterade reportern.

– Av de åtta senaste matcherna har vi vunnit sex, det har du inte koll på kanske?

Sveriges kräftgång i kvalet fortsatte, Janne Andersson meddelade att han skulle avgå när EM-platsen definitivt var förlorad – vilket den också blev.

Trots detta är kom Janne Anderssons sista tid som förbundskapten inte att enbart handla om sportsliga underbetyg.

16 oktober sköts två svenskar ihjäl i en terrorattack i Bryssel, inför Sveriges match mot Belgien. Ytterligare en skadades. Sveriges landslag var inte medvetna om händelsen förrän i halvtid, då EM-kvalet även avbröts för att aldrig återupptas.

Dådet satte spår både hos spelare och ledare i landslaget.

ANNONS

– Den grejen kommer man alltid att ha med sig, har Janne Andersson sagt.

Janne Andersson hade toppar och dalar under sin tid som förbundskapten, och slutet på eran var den djupaste dalen.

Under hans sista samling fick han kritik för sin trupputtagning, speciellt efter 0-3-förlusten mot Azerbajdzjan, ett land som rankas på plats 120 av världens fotbollslandslag.

– Vi får analysera, sätta oss ned och titta på matchen. Jag såg inte det här komma. Vi har tränat bra, jag såg inte det här komma, sa Janne Andersson till Viaplay.

Hans sista match som förbundskapten blir söndagens landskamp mot Estland på Friends arena med avspark 18.00.

LÄS MER:Tränarna som kan ta över efter Janne Andersson

ANNONS