Här är fotbollsprofilerna i de lokala serierna

När musklerna börjar krampa och lederna blir stelare väljer många av spelarna i allsvenskan och superettan att lägga skorna på hyllan. Några blir dock kvar i sporten och håller igång i de lägre divisionerna. GP har letat rätt på de profiler som syns i lokalfotbollen i Göteborg med omnejd.

ANNONS
|

Om du är med och spelar i någon av de lokala serierna i Göteborg kan du mycket väl ha stött på någon av de gamla profiler som fortfarande spelar aktivt. Som den gamle Örgryte- och IFK Göteborgs-mittfältaren Sebastian Johansson. Efter något års vila gjorde han comeback i Ahlafors 2014.

– Jag har spelat lite i omgångar sedan jag lade av med Öis. Vi får se hur det blir den här säsongen. Det är lite oklart. Men jag har lärt mig att aldrig säga aldrig, säger han.

Det var förre lagkamraten i Örgryte Jonathan Lindström som fick Sebastian Johansson att välja Ahlafors. Nivån kändes helt rätt.

ANNONS

– Division 3 var perfekt för mig. Jag tycker fortfarande det är kul och kroppen håller, säger han.

Några glåpord för sina år på högre nivå har han inte fått ta emot.

– Nej, absolut inte. Jag vet i och för sig inte hur många som känner till min bakgrund. Namnet Johansson är ju ganska mainstream och jag var inte en spelare som var på allas läppar. De gånger någon säger något är det bara positivt, säger han.

Ett av de senaste tillskotten till lokalfotbollens profilfauna är Sveriges meste landslagsman på herrsidan, Anders Svensson. Med boende i närheten passade spel med Öjersjö perfekt för den förre landslagsmittfältaren som fanns med på planen i division sex vid några tillfällen i fjol. I den här säsongens andra match för division 5-nykomlingen spelade en viss Svensson i tröja nummer 8. Det blev förlust med 1–3 mot Hisingen FC.

Aktad ålänning i Landvetter

Wilhelm Ingves är ett namn som kanske inte är så känt för den svenska publiken men som skulle höja många ögonbryn på Åland. Ingves var finsk ungdomslandslagman och spelade för finska mästarna Mariehamn innan han skrev på för Halmia 2013. Numer håller han hov på mittfältet i Landvetter.

En som verkligen har levererat sedan han gick ner i divisionerna är Ivica Skiljo. Efter framgångsrika säsonger i Häcken och Trelleborg värvades han som mittback till Örgryte 2005. Där blev det två säsonger innan han åkte till Island på äventyr. Men bara tre träningsmatcher in på sejouren i Keflavik fick han sparken – för att ha sparkat för hårt på motståndare på träning. På ålderns höst verkar Skiljo ha klivit fram i planen. För sitt Velebit gjorde han hela 14 mål i förra årets division 3-serie.

ANNONS

Till årets säsong har han fått sällskap i Velebit av ingen mindre än Hisingens Jaap Stam – Jon Stockhaus. Den förre Ljungskile-backen fanns med 0–1-förlusten mot Mölnlycke-Sjövalla den 8 april.

Veteran med stark vilja

I Jonsered håller finländaren Ville Viljanen till. Han har ett förflutet i både Häcken, Gais och Västra Frölunda och var dessutom utlandsproffs i Port Vale under en säsong. 46-åringen har lirat i Jonsered ända sedan han slutade i Gais 2004.

Jonsered fick dessutom in ett fint, erfaret nyförvärv sent den här säsongen. Björn Anklev, med vad som känns som århundraden av allsvensk fotboll i benen, anslöt till Jonsered några veckor in i säsongen.

Ytterligare en gammal öisare som håller igång med den äran är Markus Anderberg. Forwarden som tillhörde Örgryte i allsvenskan 2008 spelare sedan många år tillbaka i moderklubben Kode och öser där in mål. Han har enligt klubbens statistik gjort 125 mål på 115 matcher de fyra senaste säsongerna. Fanns med i klubbens premiär mot Nol.

Måltjuv fortsätter leverera

Några serier högre upp, i division 2, hittar vi ytterligare en handfull elitfotbollsprofiler. Örgrytes tidigare mittfältskämpe Niklas Klingberg håller till i Torslanda, där han gjorde mål mot Varbergs GIF i senaste matchen.

I Grebbestad återfinns Häcken och IFK Göteborgs gamla målspottare Jonas Henriksson, som öst in mål de senaste säsongerna.

ANNONS

Några mil norrut hittar vi en duo med en gigantisk mängd matcher på hög nivå på CV:et. Johan Lundgren, som spelat i både Gais och Öis, ackompanjerar Richard Ekunde i FC Trollhättans laguppställning.

På samma breddgrader spelar Robert Bagger sin fotboll. Man kan tro att han trädde på sig Härskarringen och blev osynlig efter sina år i Ljungskile och Varbergs BoIS. Men inte då. Den här säsongen håller han till i IFK Uddevalla. Där är han lagkamrat med den tidigare gaisaren Petrit Zhubi.

ANNONS