Han ska se fotboll i 55 länder på ett år

Han ska se fotboll i alla 55 Uefa-länder på ett år. På måndagen befinner sig Matt Walker, 40, på Bravida Arena för att se Häcken–Hammarby. – Jag hoppas på många mål, säger han.

ANNONS
|

Matt Walkers kommande tio månader kommer att innehålla många resetimmar, många nätter på hotell, mycket öl och många fotbollsmatcher.

Engelsmannen ämnar bli först med att uppleva förstaligafotboll i alla de 55 länder som har medlemskap i Uefa.

– Jag älskar att resa och jag älskar fotboll. Och jag ville ta en paus från mitt vanliga liv för att göra någonting annorlunda, säger han.

Han jobbar deltid som fotograf och har kameran som resesällskap. Reseberättelserna och bilderna kommer att sättas ihop till en bok: "55 football nations".

– Jag ville inte bara spendera ett år på en strand i Indonesien utan jag ville ta mig an ett spännande projekt för att testa mig själv. Det blir en häftig historia att berätta för folk.

ANNONS

Det är inte billigt...?

– Nej. Jag bor på så billiga hotell som möjligt och försöker bo nära matcharenan i varje stad, i det här fallet på Hisingen. Jag har en budget för varje land men vill inte säga hur mycket projektet kostar. Det är värt det, så mycket kan jag säga.

Kommer från Norge

Han inledde sin resa i Georgien för en månad sedan och har även hunnit avverka Island, Färöarna och Norge. Efter Bergen-besöket gäckades han av det svenska speluppehållet och åkte hem till London i två veckor, men nu är han tillbaka på resande fot.

Så varför blev det Göteborg och BK Häcken?

– Jag har bra erfarenheter av små städer och mindre klubbar, det brukar bli en mer vänskaplig atmosfär. Göteborg är inte litet men det är mindre än Stockholm. Och det var tvunget att bli den här veckan, så det berodde egentligen på vilket av de två allsvenska Göteborgslagen som spelade hemma i den här omgången, säger Matt Walker.

Han har redan träffat ett gäng Häcken-supportrar och är noggrann med att känna in den lokala supporteratmosfären lite extra under timmarna innan avspark.

– Det känns som ett bra ställe att kolla på fotboll, även om varken Häcken eller Hammarby kommer vinna titeln i år. Det är mer olika typer av atmosfärer jag är ute efter. Jag ser verkligen fram emot matchen.

ANNONS

Känner till Kamara

Matt Walker har koll på en spelare i Häckens lag: anfallaren Alhassan Kamara, som inte kommer till spel på grund av sin knäskada (ett så kallat "hopparknä").

– Aj då, är han skadad? Typiskt! Den enda spelaren jag känner till...

Vad tror du om matchen?

– Jag tror att det blir få mål. Efter uppehåll är lag ofta lite ringrostiga och tröga. Jag hoppas att jag har fel, jag hoppas på fler mål, men mitt tips är att det blir 1–1.

Följ Matt Walkers resa genom Europa på55footballnations.comoch Instagram.

Matt Walker

Ålder: 40

Bor: London, England

Jobb: Analytiker för den brittiska regeringen

Favoritlag: Fulham i Championship

Ser mest fram emot: Resan till Taraz i Kazakstan. ”Den är längst från England. Och det är ingen annan som någonsin åker till Taraz, det känns lite extra speciellt. Gemene man vet inte så mycket om kazakisk fotboll.”

ANNONS