Hampus Anderssons raketkarriär – så blev han sportchef i Sarpsborg

För sex år sedan tvingades Hampus Andersson sluta med fotbollen efter trippla knäoperationer.
Nu är 30-åringen klar som sportchef i norska Sarpsborg – efter att ha varit chefsscout i BK Häcken i fyra år.
– Det är ett tydligt steg upp i min karriär, säger han.

ANNONS
|

Under fredagen stod det klart att Hampus Andersson lämnar sin roll som chefsscout i BK Häcken för att bli sportchef i norska Sarpsborg.

– Det har varit en hektisk dag! Mobilen har gått varm med alla gratulationer, säger en påtagligt glad Hampus Andersson.

Han tycker samtidigt att det är tråkigt att lämna Häcken som han har jobbat i under olika titlar sedan 2017.

– Utan Häcken hade jag inte fått den här chansen. Men jag hoppas också att de känner att jag har gett någonting till dem också, så att det blir win-win i alltihop.

Hur länge har det varit aktuellt med sportchefsjobbet i Sarpsborg?

ANNONS

– Inte alls länge. Det har varit väldigt mycket lösa rykten, men det har varit en extremt kort process. Jag har hela tiden haft mitt fokus inställt på Häckens sommarfönster, säger han.

Fokuset på Häcken kommer 30-åringen däremot inte släppa riktigt än. Han kommer vara kvar i Hisingsklubben över sommarens fönster, innan flyttlasset sedan går över den norska gränsen.

Var inte en självklarhet att bli sportchef

Hampus Andersson beskriver att han blev smickrad när han först hörde om Sarpsborgs intresse för honom. Särskilt i en sportchefsroll som han inte har någon erfarenhet från sedan tidigare.

– Det är ett tydligt steg upp i min karriär, och ett naturligt steg. Det var ingenting som kändes främmande för mig, säger han.

Har det varit självklart för dig att förr eller senare ta steget över till att bli sportchef?

– Nej, jag har sett mig själv som scout och har bara försökt bli en så bra scout det bara går. Nu är min uppgift att bli en så bra sportchef jag bara kan bli, säger han.

– Jag har gått bakom två väldigt kompetenta människor. Först Sonny Karlsson i 1,5 år och sen bakom Martin Ericsson de senaste tre åren. Där har jag försökt att suga upp så mycket information som möjligt.

ANNONS

Vad blir den största utmaningen när du blir sportchef i stället för scout?

– Allt ställs väl på sin spets. Jag har varit med och tyckt till om mycket tidigare, men nu blir jag ytterst ansvarig för det. Med det tillkommer någon typ av press, men det tror jag inte att jag kommer ha så svårt att hantera.

Hampus Andersson har utöver sina erfarenheter i Häcken en universitetsutbildning inom sports management på 3,5 år.
Hampus Andersson har utöver sina erfarenheter i Häcken en universitetsutbildning inom sports management på 3,5 år. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Så blev Hampus Andersson sportchef i Sarpsborg

Torslandabördige Hampus Andersson spelade som ung först i IK Zenith och sen i BK Häcken. Det blev aldrig något seniorframträdande i gulsvart utan mittfältaren tog i stället klivet över till Gais och sedan Ljungskile.

Tre korsbandsoperationer på samma knä gjorde sedan att Hampus Andersson tvingades sluta med fotbollen.

– Jag var på superettan-nivå, och det var det jag hade nått som max. Det var den nivån jag kunde hävda mig på. Det var inte så att skadorna förstörde något, jag hade inte varit en landslagsspelare eller så, utan jag jag hade varit på superettan-nivå oavsett.

Efter att ha missat hela säsongen 2016 med skadeproblemen valde Hampus Andersson i stället att ta klivet tillbaka till Häcken 2017 – för att bli tränare i klubbens akademi.

– Jag är tacksam över att när en dörr stängdes så öppnades en annan, säger han.

– Jag hade en rätt bra väg in i Häcken. Det har alltid varit min klubb. Det var ganska naturligt för mig att komma tillbaka till Häcken, men jag hade inga tankar på att det skulle vara det här som jag skulle jobba med i resten av mitt liv.

ANNONS

Blir sportchef – endast 30 år gammal

Efter endast ett halvår i Häckens P19-lag blev Hampus Andersson uppflyttad till A-laget där han fick rollen som analytiker i Andreas Alms tränarstab inför säsongen 2018.

Efter ett år gjorde rollen om till att vara 50 procent analytiker och 50 procent scout. Året därpå, 2019, valde Häcken att dela upp de två rollerna för att ha en heltidsanställd chefsscout och en heltidsanställd analytiker. Då anställdes Hampus Andersson som chefsscout – vilket han nu har varit i fyra år.

Nu skrivs nästa kapitel i Hampus Anderssons raketkarriär när sportchefsjobbet i Sarpsborg står för dörren.

– Det kommer bli skitskoj. Jag är väldigt tacksam för att både Häcken och Sarpsborg har vågat satsa på mig, och att de nu vågar satsa på en 30-åring som sportchef.

Att bli sportchef i en skandinavisk toppklubb i så ung ålder hör långt ifrån till vanligheterna.

– Jag tror att du får leta ganska länge om du ska hitta det, säger han med ett skratt.

– Jag känner mig smickrad och ska göra ett så jävla bra jobb jag kan.

LÄS MER:Hampus Andersson lämnar Häcken – blir sportchef i Sarpsborg

LÄS MER:Lars Olden Larsen lämnar Häcken

LÄS MER:Vårdomen: BK Häcken

ANNONS