Mot Varberg, AIK och Norrköping har Andreas Alm bytt in Johan Hammar med en kvart kvar för att säkra en seger.
Mot Varberg, AIK och Norrköping har Andreas Alm bytt in Johan Hammar med en kvart kvar för att säkra en seger. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hammars specialroll säkrar segrarna

Häcken i ledningen på bortaplan med kvarten kvar. Då kan man räkna med att Johan Hammar sätts in för att säkra upp försvarsspelet. Tre raka bortamatcher har skåningens inhopp slutat med seger.
– Jag tycker jag har bevisat att när jag spelar så spelar jag bra, säger han.

ANNONS
|

Varberg–Häcken. Bortaledning 3–1 med 77 minuter på matchklockan.

IFK Norrköping–Häcken. Bortaledningen med 1–0 med 78 minuter på matchklockan.

AIK–Häcken. Bortaledning med 1–0 med 77 minuter på matchklockan.

I tre av de sista fyra allsvenska matcherna har Johan Hammar agerat poängsäkrande tredje mittback i matchernas slutskede.

Söndagens match mot Gnaget var inget undantag. När hemmalaget förväntades piska in mängder av inlägg i jakt på en kvittering kallade tränare Andreas Alm på sin mittbacksbjässe.

Att ha 197 centimeter Johan Hammar i straffområdet när bollen slungas in gång på gång har bevisligen sina fördelar.

– Det är klart att han vinner väldigt mycket i luften. Jag kommer inte ens ihåg någon han förlorade senast. Han har spelat från start nyligen och är inne i en del av säsongen där han är bra förberedd när han kommer in. Det är bra för oss. Jag funderade faktiskt på att spela med fyra mittbackar och sätta in Tobias Carlsson också i dag, men så gjorde vi inte till slut, säger tränaren Andreas Alm.

ANNONS

”Vill helst spela från start”

26-åringen själv har inget emot att kastas in i spel när det vankas inlägg – men hade gärna fått flera minuter än de 19 han fick inklusive tilläggstid på Friends.

– Är man på bänken vill man komma in men helst jag spela från start. Jag jagar inte inhopp utan att få spela mer. Jag tycker jag har bevisat att när jag spelar så spelar jag bra. Sedan väljer Andreas laget i slutändan, säger han.

Tränar ni mycket på att spela med fembackslinje, så som ni avslutar den här matchen?

– Vi har gjort det några gånger, framförallt förra säsongen. Men vi har kloka spelare där bak så vi löser det ganska väl.

Backkollegan Rasmus Lindgren var aldrig särskilt orolig att AIK:s inläggskavalkad i matchens slutskede skulle ge en kvittering.

– Vi känner oss i bra form och stänger ner matchen med en kvart kvar, sedan är det inte på det här sättet vi vill avsluta varje match, för till slut dimper det ner en boll och det blir mål, men vissa matcher behövs det, säger han.

ANNONS