Hälften av alla lag borta på 20 år: "Det eskalerar"

Göteborgs breddfotboll blöder. På 20 år har antalet seniorlag halverats. Nu ropar Göteborgs Fotbollsförbund på hjälp.

ANNONS
|

Göteborgs Fotbollsförbunds årsmöte startade som det alltid brukar. Proletären FF:s motion om att förbundet borde visa sitt stöd för Palestina röstades ned. Ingen höjde på ögonbrynen, samma motion har kommit in och röstats ned i en massa år. Proletärens andra motion väckte däremot diskussion runt borden på Ullevi.

Den 30 november 2016 hade Proletärens ordförande Henrik Källén skickat in motionen med rubriken ”Rädda breddfotbollen”.

Den var en uppmaning till förbundet att rikta fullt fokus mot förorten. Oron över situationen i fotbollsföreningarna i Göteborgs ytterområden var starkt. Det började mumlas runt borden. Stämde det här? Motionen röstades igenom.

Ulf Carlsson har jobbat i Göteborgsfotbollen länge. Som styrelseledamot och kanslichef på fotbollsförbundet har han kontakt med och koll på föreningarna runt om i staden. Nu började han titta i förbundets årssammanfattningar med en fråga bakhuvudet: Hur illa var det egentligen ställt med fotbollen i Göteborg?

ANNONS

Svaret han fick var värre än han hade kunnat förutspå.

– Om man inte gör något, eller gör för lite som man gör just nu, så kommer vi om några år kanske ha en förening i östra Göteborg som bedriver verksamhet för barn och unga, säger han.

Statistiken han tog fram var inte överraskande, men gav ändå en bild av hur bister verkligheten faktiskt är för föreningarna i förorterna.

Antalet lag har halverats på 20 år. 1996 avslutade 401 seniorlag seriespel. 2016 var den siffran nere i 214.Situationen är alarmerande. Och det värsta av allt: det går snabbare och snabbare utför.

– Känslan vi har är att det händer väldigt mycket just nu. Vi ser det på en del föreningar som har det tufft, inte minst i östra Göteborg. Lag försvinner. Föreningar har svårt att hålla näsan över vattnet, säger Ulf Carlsson.

Han lyfter Kortedala IF som ett exempel. I slutet av 80-talet var det Göteborgs största ungdomsförening, med både fotboll och handbollsverksamhet i överflöd. I dag finns ett seniorlag och ett pojklag kvar. Kortedala är långt ifrån ensamt.

– För vår klubb är jag inte så orolig, men för mindre föreningar är jag däremot väldigt orolig. De engagerade svenskar som har jobbat mot myndigheter och politiker börjar dö ut och försvinna. Vi ser att föreningarna inte har bra struktur. Den här utvecklingen är förödande för alla. Föreningslivet är fundamentet i samhället och man ska vara försiktig om man blundar för det, säger Gunnilses ordförande Jörgen Frohm.

ANNONS

Klassiska klubbar som IK Stendy, Marieholm och Lundby syns inte längre i de lokala fotbollstabellerna. Det är nedläggning, ihopslagningar eller seniorsatsningar som tar slut.

Redan nu har fyra seniorlag dragit sig ur årets seriespel.I början av maj träffades kansliet och styrelsen för Göteborgs fotbollsförbund. Motionen hade satt sig i tankarna på ledamöter och kanslipersonal. Nu skulle orden bli verklighet.

– Vi tar motionen på allvar. Nu ska styrelsen lägga all kraft på att stärka alla föreningar, och lägga särskilt krut på de tuffa områdena, säger Ulf Carlsson.


    Tobias Hyséns moderklubb, Lundby IF, är ett exempel på en klubb som fått lägga ner delar av sin verksamhet. I dag har föreningen enbart ungdomslag. Bild: Bildbyrån.
Tobias Hyséns moderklubb, Lundby IF, är ett exempel på en klubb som fått lägga ner delar av sin verksamhet. I dag har föreningen enbart ungdomslag. Bild: Bildbyrån.

Ta motionen på allvar. Lägga särskilt krut. Det kan låta som klyschor och dravel. Ulf Carlsson är dock övertygad om att arbetet från förbundet blir tydligare genom ett konkret mål.

– Vi kan mäta hur många föreningar vi har i dag. Hur många håller på med ungdomsfotboll? I Angered bor det ungefär 8000 barn. Jag tror 800 spelar fotboll. I västra Göteborg bor det ungefär lika många men där spelar hälften av barnen fotboll. Då blir det konkret hur många barn vi ska jobba för att få med. Siffrorna borde vara tvärtom, säger han.

Men det är de inte. Istället vittnar de om att situationen i de utsatta områdena är krisartad. Inte en enda förening i östra Göteborg har ett seniorlag för damer. Flicklag finns, men är få till antalet och unga till åldern. På herrsidan är utvecklingen lika beklämmande. Mellan 2013 och 2016 minskade antalet lag som slutförde seriespel från 13 år och uppåt från 79 stycken till 57 stycken. Liknande tendenser syns i Biskopsgården och västra Göteborg. Och utvecklingen accelererar. Det senaste året försvann 15 lag på herrsidan i öster.

ANNONS

– Känslan man har är att det eskalerar, säger Ulf Carlsson. Vi finns fortfarande där, men vi kommer inte vara där länge till om man inte gör något. Då blir det vita fläckar på vår fotbollskarta. Fotbollen klarar inte av det. Vi har ingen plånbok som kan se till att verksamheten fungerar, säger han.

Det är en verksamhet som behövs. Samtidigt som politikerna på riksscenen tävlar i vem som kan ropa efter flest poliser menar polisen själv att idrotten är minst lika viktig för ett tryggt område.

– Om föreningslivet dör ut här så vore det en katastrof. Det är det enda som lockar förutom kriminalitet. Alla är sportintresserade här, de älskar fotboll och kampsport, säger Anders Klingberg, poliskommissarie i lokalpolisområde Nordöstra Göteborg.


    Mannen som blev skjuten utanför Lövgärdesskolan i östra Göteborg den 11 maj var engagerad tränare och spelade själv fotboll i en breddförening. Bild: Robin Aron.
Mannen som blev skjuten utanför Lövgärdesskolan i östra Göteborg den 11 maj var engagerad tränare och spelade själv fotboll i en breddförening. Bild: Robin Aron.

Idrottsintresset finns. Föreningarna som låter det växa är på väg att dö ut och med dem ett alternativ till en bana utanför lagens gränser.

–Det är svårt att få föreningar att fungera i välbärgade områden, det måste vara snudd på omöjligt här, säger Anders Klingberg.

– Om det kunde bli riktigt drag runt idrotten här i östra Göteborg skulle det verkligen få effekt. För varje år man kan hålla ungdomarna kvar inom idrotten, desto större är chansen är att de inte väljer kriminalitet. Om man har gått klart högstadiet utan att komma i kontakt med kriminalitet så är chansen stor att man klarar sig ifrån det. De handlar om att försöka behålla dem inom fotbollen. Det gäller att man hittar bättre alternativ, något annat som är mer spännande.

ANNONS

Kriminalitet finns lika närvarande som konstgräsplanerna. Anders Klingberg beskriver en verklighet där barn i nedre tonåren snarare själva söker sig till den kriminella världen, än dras in i den.

– Ungdomarna står i kö för att komma in och hjälpa de kriminella. Det är ett spänningssökeri och mycket pengar. Har du inte föreningslivet har du inga alternativ. Vad ska de göra då? Många av de som är kriminella har varit jätteduktiga fotbollsspelare, som av olika anledningar har slutat spela vid 14-15 års ålder. Tar du bort föreningslivet finns ingenting alls. Det vore katastrofalt.

Med få föreningar aktiva i området ökar kriminalitet – den kopplingen är tydlig för Anders Klingberg.Nu manar det som ofta beskrivs som våldet och kriminalitetens två starkaste motståndare – idrotten och polisen – till ökade anslag. Göteborgs Fotbollsförbund tror sig ha svaret på frågan hur det sjunkande skeppet ska lagas. Föreningsutvecklare. En anställd person med ansvar för föreningens löpande verksamhet, administration och vidareutbildning.

– Vi säger att man måste tillföra kraft. De lokalt baserade föreningarna har det mörkt. De har tappat sin inre kraft. Det behövs anställt folk som kan verksamheten, säger Ulf Carlsson.

ANNONS