Häckens mardrömskväll – storförlust och dubbla skador

1–5. BK Häckens första kvalmöte med Aberdeen FC blev en mardröm.
– Vi vinner inte fotbollsmatcher om vi släpper in fem sådana mål, säger tränaren Per-Mathias Högmo.
– Det var pinsamt, tillägger Erik Friberg.

ANNONS
|

4–0 för IF Elfsborg mot FC Milsami Orhei. 3–1 för Hammarby IF mot NK Maribor. Sedan var det dags för BK Häcken att kliva in i den andra kvalomgången till nya Europa Conference League. Den skotska ligafyran Aberdeen FC stod för motståndet.

Samma svensksuccé där? Nej.

Nej, nej, nej.

Redan efter den första halvleken låg BK Häcken under med 2–0. Det kunde ha varit mer.

Aberdeen FC tog ledningen i matchminut 28. Andrew Considine målskytt efter en lång hörna från Calvin Ramsay. BK Häcken tappade markeringen.

En kvart senare tappade Leo Bengtsson huvudet. Eller, ja ... Han sparkade i alla fall ner en hemmaspelare med en sådan kraft att den spanske huvuddomaren José Luis Munuera bestämde sig för att peka på straffpunkten. Lewis Ferguson klev fram och placerade in 2–0.

ANNONS

Just Ferguson, Aberdeen FC:s främste målskytt under förra säsongen, hade haft ett skott i stolpen tidigare under halvleken. En av många fina prestationer som oroade ett rörigt och skakigt BK Häcken. Framåt skapade de egentligen ingenting.

– Matchen startade egentligen som vi hade hoppats. De första 20 minuterna spelade vi bra fotboll, kom in på deras planhalva och skapade chanser. Sedan släppte vi in två mål och gjorde det svårt för oss, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

Friberg och Youssef ut med skador

Bättre i den andra halvleken? Nej.

Nej, nej, nej.

Redan i den 53:e matchminuten dundrade Lewis Ferguson in 3–0 från distans. Kort efter det tvingades både Ali Youssef och Erik Friberg linka av – skadade. Nattsvart, BK Häcken.

Lite ljus hittades dock. Med en timme spelad placerade Alexander Jeremejeff vackert in bollen bakom Joe Lewis hemmamålet. 3–1.

Dessvärre för BK Häckens del kom de inte närmare än så. Istället gjorde Aberdeen FC både 4–1 och 5–1 innan allt var över.

Christian Ramirez först, Connor McLennan sedan.

Det blev slutresultatet.

– Allt var dåligt i dag. Vi var dåliga rakt igenom, det är inte mycket att säga om. Det var pinsamt, säger Erik Friberg.

Varför blev det så?

– Vi var dåliga med bollen och försvarsspelet var inte alls som det har varit den senaste tiden. Visst, de gjorde det bra, men det är inget lag vi ska förlora med 5–1 mot. Så är det. Det finns att jobba på.

ANNONS

Retur på Bravida Arena nästa vecka

Friberg fortsätter:

– Vi fick Europaplatsen förra året, det är klart att vi har längtat efter att spela här. Och det är klart att det är jävligt tråkigt och dåligt av oss att vi inte tog chansen.

– Vi vinner inte fotbollsmatcher om vi släpper in fem sådana mål, tillägger Per-Mathias Högmo.

Besviken såklart, men inte helt uppgiven. Returen spelas på Bravida Arena om en vecka. Det kan gå att vända ...

– I fotboll är allt möjligt. Vi såg i dag att det hade varit möjligt att göra fler mål. Sedan är det klart att det blir stentufft.

Erik Friberg har inte heller gett upp.

– Nej, det är klart att vi ska gå ut och försöka göra en bra match.

Först väntar dock IF Elfsborg i allsvenskan.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–4–2): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Johan Hammar, Oskar Sverrisson – Patrik Wålemark (William Milovanovic, 82), Gustav Berggren, Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 55), Leo Bengtsson (Tobias Heintz, 46) – Alexander Jeremejeff, Ali Youssef (Samir Maarouf, 54)

ANNONS