Häckens klubbchef Marcus Jodin gästar GP:s fotbollspodd

Hur påverkas fotbollsstaden Göteborg av BK Häckens guld?
Klubbchefen Marcus Jodin gästar GP:s fotbollspodd för att förklara vad Hisingsklubbens första SM-titel kan betyda.
– Med det här i ryggen blir vi starka på transfersidan. Det behövs för att fortsätta konkurrera med Malmö, AIK, Djurgården och Hammarby framför allt, säger Jodin.

ANNONS
|

Marcus Jodin kommer direkt från efterfesten till ”Allsvenskans stora pris”-galan som hölls på rövarhaket Soap Bar i närheten av Stureplan i centrala Stockholm.

– Det var Häckensånger och Erik Friberg fick sin beskärda skopa av hyllningarna. Det var allsång och han hissades runt där inne, säger Jodin.

Erik Friberg hissas på folks armar även i Stockholm alltså?

– Vart han än går. Jag tror också han blev erbjuden allsvenska kontrakt av fem, sex klubbar under galadygnet. Vi får se om han verkligen lägger skorna på hyllan, säger Marcus Jodin halvt på skämt, halvt på allvar.

I podden beskriver Marcus Jodin hur han tror att fotbollsstaden Göteborg påverkas av Häckens historiska guld.

ANNONS

– Jag hoppas att det blir en tändvätska och en motivator som gör att våra andra lag i staden kör på, kliver på. Och också att mindre klubbar ser att det är möjligt att ta steg.

En konkret effekt handlar om sponsor- och transfermarknaden.

– Vi blir väldigt attraktiva för företag att synas tillsammans med. Med det här i ryggen kommer vi kunna vara starka på transfersidan. Inte minst på sättet vi byggt truppen utifrån åldersstruktur.

Märker ni det redan nu?

– Absolut. Det har vi egentligen gjort hela året. Ska vi fortsätta konkurrera med Malmö, AIK, Djurgården och Hammarby framför allt så behöver vi vara väldigt bra på spelartransfers. Då måste vi ha en truppsammansättning som är möjlig att sälja. Rätt typer av spelare ska vara säljbara. Annars kommer vi inte kunna vara med och konkurrera. Om vi nu inte tar oss till ett Champions League-gruppspel i höst och sedan fortsätter med det några år. Då kanske vi kan bygga på ett annat sätt, säger Marcus Jodin.

Han sammanfattar:

– Men spelarförsäljningar är vår väg till framgång.

”En otroligt vacker söndag”

Utöver det rent mätbara hoppas Jodin att Häckenguldet leder till ett ökat intresse för fotbollen i staden.

– Jag hoppas att Göteborgsfotbollen studsar tillbaka. Det är bra för BK Häcken om folk pratar fotboll i stan.

ANNONS

Oavsett vilket lag de pratar om?

– Det är jag ganska övertygad om.

Att ni säkrade guldet på Gamla Ullevi, vad tänker du om den symboliska betydelsen av det?

– För många supportrar som kämpat på Rambergsvallen i ösregn är det klart att det blir något poetiskt. För egen del kände jag bara ”gör klart det här nu så att det blir ett guld”.

Du sket i vart ni var?

– Jag gjorde faktiskt det. Men som matchen blev, med inramningen och sättet vi tog oss an den, är det klart att det känns lite extra för mig också. Det var en otroligt vacker söndag. Det blev respektfullt från IFK Göteborgs sida också. Jag sa det till deras organisation i går att jag tycker de hanterade det med stor respekt och på ett väldigt snyggt sätt. Våra supportrar var kloka att inte försöka bryta ner extra staket för att ta sig in. Alla samlades kring att idag ska det bara vara glädje, och såg till att det var det man kommer ihåg från den kvällen.

Samtidigt har BK Häcken i efterhand fått kritik för hur de hanterade en av sina guldfester där supportrar inte släpptes in till partyt samtidigt som sponsorerna gled förbi i VIP-kön.

ANNONS

– Lite hårdraget tror jag, men det är väl också en effekt av att vi vuxit och fortsätter att växa. Den typ av festlokal vi behöver för att alla ska få plats är svår att hitta. Sedan tycker jag det är ledsamt och därför var det fint att vi hade Kvilletorget dagen efter dit alla kom och väldigt många människor firade guldet med oss. Men det är klart vi alla behöver lära oss av det också, säger Marcus Jodin.

Också i podden:

* Allt inför Öis-ödeskval.

* Monstret från Sandviken.

* Bengaler för att påverka det sportsliga.

* Hjältarna som tackade för sig.

* Plus möcke, möcke mer!

LÄS MER:Storslam för Häcken – när allsvenskans bästa prisades

LÄS MER:Samuel Gustafson uttagen till landslaget

LÄS MER:Här firar Häcken sitt SM-guld med fansen på Kvilletorget

ANNONS