Häcken tappade ledning – HBK lyfter från kvalplatsen

Häcken förlorade hemma mot Halmstads BK med 3-2. Att Leo Bengtsson blev målskytt för tredje matchen i rad hjälpte inte.
– I den form jag är i är det bara att skjuta om jag får läge, säger han till Discovery.

|

BK Häcken hade revansch att utkräva från i våras. Halmstads BK bidrog till den svaga, gulsvarta starten på årets allsvenska genom att vinna premiären på Örjans Vall med 1-0.

Men någon revansch blev det inte på Bravida Arena trots ledning med 2-1 i paus. I stället vände HBK och vann efter ett segermål av inhopparen Emil Tot Wikström tio minuter från ordinarie tids slut.

– Vi kom inte in i pressen, det blev varken fågel eller fisk. Ändå skapade vi tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Men vi mötte ett bra och välorganiserat lag, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

Framför allt var det en händelserik fotbollsmatch ända fram till fjärde tilläggsminuten.

Bortalaget tog ledningen på straff efter en kvart. Ett långt HBK-anfall slutade med att Thomas Boakye sköt rakt på Kristoffer Lunds utsträckta arm. Marcus Antonsson gjorde inget misstag från elva meter.

Efter straffmålet tog Häcken över helt. Halmstads trycktes djupt tillbaka. Stundtals var det en kanonad mot Malkolm Nilssons målkonstruktion. Men Hisingsklubben, som gjorde fem senast mot IFK Norrköping, var till en början inte lika skarpa när det kom till avslut.

Vi vill se vårt Häcken göra mål”, sjöng hemmaklacken, och strax för pausvilan blev de bönhörda.

Ett känsligt inlägg av poängmaskinen Patrik Wålemark mot straffområdet, Jasse Tuominen löpte in perfekt bakifrån och fick tillräckligt mycket hår på bollen för att styra den förbi Nilsson i HBK-målet. Den skadeplågade finländarens första balja i årets allsvenska.

Tre minuter senare var det dags igen.

Ordningen återställd på Hisingen

Leo Bengtsson avslutade ett flygande anfall på andra kanten, och framspelad av Kristoffer Lund sköt han 2-1.

Ordningen återställd på Hisingen lagom till halvtid.

– Jag stannade till lite för att komma till skottläget. I den form jag är i är det bara att skjuta om jag får läge, säger Bengtsson som gjorde mål för tredje matchen i rad:

Målskytt mot Örebro, målskytt mot Norrköping och nu även målskytt mot Halmstad.

– Vi malde ner dem och gjorde två mål vi tränat på veckan. Vi ska utnyttja farten vi har på kanterna, sa Leo Bengtsson i Discovery pausintervju.

HBK kom tillbaka

Men i andra halvlek startade HBK med högst fart. Nu var det Häcken som packade ihop sig runt eget straffområde för att skydda nätmaskorna.

Efter en knapp timme spel klarade de inte stå emot längre. Andreas Bengtsson perfekta inlägg från vänster gick till och med över den långe mittbacken Johan Hammar, och där bakom nickade anfallaren Sadat Karim in 2-2.

Tio minuter från slutet kom så Tot Wikströms segermål efter att flera avslut blockerats i Häckens straffområde.

Det blev matchens slutresultat trots att hemmalaget pressade på och hade ett bortdömt mål på tilläggstid. Därefter var Alexander Jeremejeff ytterst nära att kvittera, men Malkolm Nilsson gjorde en atletisk benparad. Matchens prestation.

Resultatet är inte bra för IFK Göteborg i botten av tabellen. Med tre poäng går HBK förbi Blåvitt, dock med en match mer spelad. IFK möter Mjällby under söndagen.

BK Häcken ligger på hyfsat fast mark i mitten av tabellen med 31 poäng.