Häcken slog Hammarby i toppmötet – hänger på Rosengård

Häcken vann viktiga toppmatchen mot Hammarby med 2–0.
De hänger därmed på serieledaren Rosengård.
– Väldigt viktigt, men jag tror inte Rosengård kommer att gå rent, säger tränaren Mak Lind.

ANNONS
|

Häckens seger var minst sagt viktig, framför allt för att topptrion (Rosengård, Hammarby och Häcken) har visat sig vara betydligt bättre än övriga lag i serien.

– Väldigt viktig rent resultatmässigt. Det är en nyckel för att haka på, att vinna de här matcherna på hemmaplan, säger Lind.

Rosengård har gått starkt och vunnit sju av sju matcher. Inför matchen låg Hammarby tvåa och Häcken trea. De tre poängen till Hisingen innebär att Häcken är ny tabelltvåa.

Lind tror att även Rosengård kommer att tappa form under säsongen, precis som Häcken gjort under våren.

– De har en fin period men någon gång dippar man under en serie. Jag upplever att damallsvenskan blir lite starkare för varje år. Det märker vi när vi möter lag som är längre ner, det blir lite roligare matcher. Jag tror inte Rosengård kommer att gå rent.

ANNONS

Matchen på Bravida började i ett högt tempo. Häckens Alice Bergström var pigg på sin högerkant och slog både farliga inlägg och sköt bra skott. Hon och Rosa Kafaji stack ut första kvarten. Även Hammarby skapade chanser. Framför allt Ellen Wangerheim, som fick ett drömläge från nära håll men nicken hamnade flera meter utanför. Med lite skärpa där hade Jennifer Falk fått släppa in ett.

Många avbrott

Andra halvan av första halvlek präglades av flera skadeavbrott. Anna Sandberg fick ont, Jonna Andersson i Hammarby likaså. Men det var Jennifer Falk, som fick en häl i ansiktet vid en tilltrasslad fast situation, som hade ondast, och fick näsblod. Till slut kom hon på fötter och kunde avsluta den första halvleken, men hon grimaserade rejält.

Avbrotten gjorde att spelet tog stryk. Tempot och intensiteten sjönk. 0–0 fick betraktas som rättvist i paus.

Häcken chockade Hammarby

I andra chockade Häcken stockholmarna. Johanna Fossdalsá Sørensen slog en frispark från straffområdslinjen som skruvade sig in precis vid Edruds stolpe. Riktigt läckert.

Häcken såg ut att bli fullpumpade med energi efter målet och av bara farten gjorde Felicia Schröder 2–0. 17-åringen fick ett inlägg av Anna Sandberg och avslutade rappt. Edrud räddade men Schröder högg som en kobra på returen.

Häcken hade bud på både 3– och 4–0 direkt efteråt. Men deras framfart kom av sig lite och i slutet träffade Hammarby både stolpen och ribban.

ANNONS

”Den här matchen var extra viktig”

Häcken lyckades dock hålla emot.

– Otroligt viktigt. Den här ligan är väldigt jämn och ska man vara där uppe måste man slå topplagen. Vi är det bättre laget och gör en bra match, säger lagkaptenen Filippa Curmark.

Målvakten Jennifer Falk är inne på samma spår:

– Jätteviktigt både poängmässigt och moralmässigt för laget och känslan. Vi tappade tre poäng mot Rosengård och då blev den här matchen extra betydelsefull.

Efter en liten svajig start var den här segern kanske en indikation på att Häcken är på väg mot toppformen.

– Jag vet inte, vi gjorde det väldigt bra i den här matchen. Men för att det ska vara toppform gäller det att vi håller i. Men absolut ett steg i rätt riktning, säger Falk.

Nu väntar ett två veckor långt landslagsuppehåll. Lägligt eller olägligt för Häcken?

– För oss kommer det nog ganska lägligt. Vi har många skador. Det ger utrymme för oss andra (som inte är landslagsuttagna) att vila lite. Det känns ändå lägligt, säger Filippa Curmark.

Den 9 juni ställs man mot ett annat bra lag: Kristianstad.

Så startade BK Häcken (4–2–3–1):

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Lisa Löwing, Anna Sandberg – Johanna Fossdalsá Sørensen, Filippa Curmark – Alice Bergström, Rosa Kafaji, Clarissa Larisey – Felicia Schröder

ANNONS