Häcken säljer Momodou Sonko till Gent

Det har varit på gång ett tag och nu är det klart. Häcken säljer talangen Momodou Sonko, 18. Nästa klubbadress blir belgiska KAA Gent.
Det är den dyraste övergången i Häckens historia.

ANNONS
|

BK Häcken gör sin dyraste försäljning någonsin när Momodou Sonko, 18, säljs till belgiska KAA Gent. Enligt Sportbladet får Hisingsklubben 80 till 85 miljoner kronor för sin talang, men summan kan enligt tidningen stiga till över 100 miljoner kronor om alla bonusar slår in.

– Först och främst är jag väldigt glad för Momos skull. Vi har haft en tydlig plan som alla parter – från spelarens respektive klubbens sida – varit en del av. Att nu få presentera en historisk försäljning för klubben och ett fint nästa steg för Momo känns som ett kvitto på att vi har lyckats, säger Häckens sportchef Martin Ericsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det har under vintern rapporterats att Sonko funnits på flera storklubbars radar, som Barcelona och Liverpool. Det har också rapporterats att talangen, vars kontrakt med Häcken sträckte sig över säsongen 2025, skulle stanna på Hisingen. Nu är det alltså klart att den blir en flytt, till den belgiska ligafyran.

Enligt Sportbladet blir han den tredje dyraste spelaren någonsin att säljas från allsvenskan, efter Hugo Larsson och Alexander Isak.

Kom till Häcken för fyra år sedan

Sonko fick sitt genombrott 2023 när han gjorde sju mål och fyra assist i allsvenskan och dessutom två mål i gruppspelet i Europa League.

– Jag har fått minnen för livet här, samtidigt har jag formats till den spelare jag är i dag. Jag kan inte tacka spelare, tränare och våra supportar nog för de här åren. Men nu har det blivit dags för mig att ta nästa steg i min karriär och anta nya utmaningar. Jag tackar för mig – för den här gången – och önskar bollklubben all lycka i framtiden, säger anfallaren i pressmeddelandet.

Momodou Sonkos moderklubb är Västra Frölunda, som han lämnade 2020 för Häckens akademi.

– Jag kom till BK Häcken med två mål i mitt huvud: först och främst var det för att utvecklas som spelare och person, därefter att ta mig upp till elitlaget och jag har åstadkommit båda delarna. Jag har verkligen njutit varje dag i klubben – varje dag som jag har tränat och när jag har spelat matcher framför våra supportrar, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Häckens Momodou Sonko om sorgen över sin storebror som mördades i Biskopsgården

LÄS MER:Momodou Sonko om framtiden

LÄS MER:Mikael Stahre om nya livet i Thailand

ANNONS