Marika Bergman Lundin kvitterade för Häcken mot PSG i den första halvleken.
Marika Bergman Lundin kvitterade för Häcken mot PSG i den första halvleken. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken nära jätteskräll – släppte in sent mål mot PSG

Häcken stod för en imponerande insats mot stjärnlaget Paris Saint-Germain på bortaplan.
Talangen Marika Bergman Lundin kvitterade distinkt fjolårssemifinalistens ledning efter 23 minuter, men med fyra minuter kvar att spela kunde PSG nicka in segermålet 2–1 via Kadidiatou Diani.
– Vi gör en bra match. Vi ligger lågt i försvaret och sliter och försöker skapa något när vi väl vinner bollen, säger Bergman Lundin.

|

Häcken spelade under onsdagskvällen det första av två avgörande playoffmöten med den stjärnspäckade förhandsfavoriten PSG.

I potten? En åtråvärd gruppspelsplats i Champions League och minst sex miljoner kronor in på klubbens konto.

Stort spelövertag gav effekt

Matchen på Stade Jean-Bouin började som många väntat sig med ett stort spelövertag för hemmalaget PSG.

Den första större målchansen kom redan efter fem minuter när målvakten Jennifer Falk tajmade ett inlägg fel. PSG:s svenska mittback Amanda Ilestedt kom först på bollen, men nicken gick utanför målramen.

Efter tio minuter uppstod ett smärre kaos framför Häckens mål, men Falk kunde ta revansch för det inledande ingripandet och stod först för en stark räddning innan hon plockade in bollen i famnen i momentet efter.

Men bara tre minuter senare kunde PSG ta ledningen. Storstjärnan Lieke Martens nickade distinkt in en hörna och firade framför en vilt jublande hemmaklack på ena långsidan.

Talangens succé gav viktig kvittering

Efter PSG:s ledningsmål började Häcken slutligen spela upp sig. Hisingslaget kunde etablera ett eget spel för första gången i matchen vilket gav ett välbehövligt andrum.

Och det skulle dessutom visa sig göra betydande skillnad tämligen omgående.

I matchminut 23 snappade Marika Bergman Lundin upp en förlupen boll där PSG slarvade och kunde placera in kvitteringsmålet mellan benen på Sarah Bouhaddi.

– Jag försökte få henne att slänga sig åt något håll, men hon valde att slänga sig rakt i mitten i stället. Men det funkade ju det med, säger Bergman Lundin med ett skratt.

En kalldusch för PSG – och ett hyperviktigt mål för Häcken.

PSG såg tagna ut efter Häckens kvitteringsmål och matchbilden jämnade ut sig något innan halvtidsvilan.

Häckens lagkapten Filippa Curmark och PSG:s Jackie Groenen.
Häckens lagkapten Filippa Curmark och PSG:s Jackie Groenen. Bild: ICON SPORT

Försvarade länge och väl – men föll

Den andra halvleken började precis som den första med ett stort spelövertag för hemmalaget.

PSG hade däremot svårt att skapa några riktigt heta målchanser mot en välorganiserad fembackslinje i Häcken.

Med 25 minuter kvar att spela fick målskytten Lieke Martens ett jätteläge framför mål. På inspel från vindsnabba Kadidiatou Diani mötte den nederländska stjärnan bollen på volley, men hon fick se avslutet smita utanför en lättad Jennifer Falks mål.

Samtidigt var känslan att de för dagen vitklädda Häckenspelarna blev allt tröttare desto längre den andra halvleken tickade på.

Häcken försvarade länge och väl, men i den 86:e minuten tvingades laget kapitulera. Diani kunde nå högst på ett inlägg från Ashley Lawrence och nicka in segermålet till PSG.

– Det är klart att det är surt. Vi gör en bra prestation så man önskar verkligen att man kan hålla undan där. De skapar inte så mycket lägen så det är tråkigt att de får in den i slutet där, säger Bergman Lundin.

– Vi har chans att göra ännu en bra prestation mot dem hemma. Det är bara att se till att hålla tätt bakåt och göra mål.

Returen spelas onsdagen den 28 september, klockan 18.45, på Bravida arena.

Så spelade Häcken

(5–4–1): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Aivi Luik, Elma Junttila Nelhage, Anna Sandberg – Marika Bergman Lundin (Mille Gejl, 82), Elin Rubensson, Filippa Curmark, Stine Larsen – Pauline Hammarlund