Häcken missade cupguldet – efter straff på tilläggstid

För tredje året i rad snubblade Häcken på målsnöret.
Hemmalaget hade chans att stänga matchen flera gånger om på Bravida Arena – i stället avgjorde Piteå cupfinalen på straff i den 94:e minuten. Matchen slutade 1–0 till Piteå.
– Man känner sig bara tom och frustrerad och är lite förkrossad. Jag hade lite andra förväntningar när jag kom hit i dag, säger kaptenen Filippa Curmark.

ANNONS
|

Bravida Arena kokade av förväntan under onsdagen. Häcken och Piteå ställdes mot varandra i en final för att göra upp om guldet i svenska cupen, inför 2 552 åskådare.

Stjärnor som Rosa Kafaji och Monica Jusu Bah startade matchen på bänken till följd av tidigare skador.

Häcken var det bättre laget hela matchen – men lyckades trots det inte få in bollen i mål. Efter 90 spelade minuter stod det 0–0 och finalen såg ut att gå mot en förlängningsrysare.

Men i stället fick Piteå straff efter en handssituation. Emma Viklund satte den säkert i den 94:e minuten vilket gjorde Piteå till svenska cupmästare 2024.

ANNONS

Straffen kom efter att Filippa Curmark fått bollen mot huvudet från nära håll och får upp en hand.

– Jag står väldigt nära henne och ser att bollen kommer mot ansiktet så jag försöker bara skydda mitt ansikte. Jag har inte sett det (situationen) efteråt så jag har svårt att kommentera hur det ser ut, säger Häcken-kaptenen.

Men du fick den på armen?

– Ingen aning. Jag försökte bara få upp handen mot ansiktet, som man gör när man får en boll mot huvudet. Straff eller inte, det är svårt för mig att säga.

Vad känner du när domaren blåser för hands och pekar på straffpunkten?

– Det är klart att det är tråkigt att en sån situation ska göra en hel match. Det är få minuter kvar och det är tråkigt att en sån grej ska uppstå. Och de (Piteå) har inte någonting på hela andra halvlek, så får de en frispark och sen en straff och från ingenstans så är bollen i mål...

Tränare Mak Lind har inte heller sett situationen i efterhand när han möter media efter matchen.

– Men det är klart att det är ganska modigt att ta en straff i den minuten.

ANNONS

Han fortsätter:

– Jag kan inte handsregeln om jag ska vara helt ärlig, det känns som att det är olika varje gång. Vi har många spelare bakom bollen, det känns inte som en farlig målchans över huvud taget, det är bara en dutt tillbaka. Jag fick sagt till mig inför året att det hade lite att göra med om det är en farlig målchans, så den här regeln känns väldigt invecklad. Surt att det ska avgöras på det sättet som det gör.

Häcken lyckades inte göra mål

Häcken startade matchen bäst. Dock utan klara målchanser – något som saknades även i det damallsvenska mötet med Piteå som spelades så nyligen som i lördags.

I den 13:e minuten ändrades det. Då skapade Clarissa Larisey dubbla farliga lägen för Häcken på liknande sätt. Anfallaren försökte lyfta in bollen i mål – den första gången räddade Ellen Löfqvist med nöd och näppe på mållinjen, den andra chansen gick precis utanför stolpen.

Efter 25 minuter kom nästa tillfälle där Häcken hade chans att ta ledningen. Då genom Alice Bergström som drämde till med ett skott rakt i stolpen.

Piteå lyckades skapa dubbla lägen efter 32 spelade minuter. Först visade Anam Imo sin styrka när hon hamnade i löpduell från mittplan med Lisa Löwing, där Piteås anfallare till sist fick till ett avslut där Jennifer Falk stod för en jätteräddning. Minuten efter hittade Selina Henriksson skottläge, men bollen svepte över mål.

ANNONS

Första halvlek lämnades mållös.

Piteå blev cupmästare

Andra halvlek startades med dominans från Häcken. På tio minuter hade hemmalaget fem målchanser där Clarissa Larisey, Hanna Wijk, Anna Sandberg och Anna Csiki spelade huvudroller.

Bollen ville inte gå in i nät.

För att försöka ändra på det bytte Häcken in två målfarliga spelare. Rosa Kafaji och Felicia Schröder ersatte Anna Csiki och Anna Sandberg i den 64:e minuten.

Häcken fortsatte att vara det bättre laget, men hade svårt i den sista tredjedelen. Samtidigt var det en kamp mot klockan och matchen såg ut att gå mot ett förlängningsdrama.

Men då fick finalen den oväntade svängningen med en Piteå-straff på tilläggstid och ett avgörande mål av Emma Viklund.

– Det är svårt att sätta ord på känslan, man känner sig bara tom och frustrerad och är lite förkrossad. Jag hade lite andra förväntningar när jag kom hit i dag, säger Filippa Curmark.

Snopet för Häcken, som föll på målsnöret för tredje året i rad.

Nu får laget ladda om för att avsluta våren i Damallsvenskan, där man är stora favoriter till guldet.

Lagkapten Filippa Curmark:

– Alla får sörja på sitt sätt och alla hanterar sånt här olika. Men det gäller också att komma upp på benen snabbt igen, nu redan när vi ses på fredag. Vi får lägga det här bakom oss. Det är inte mycket mer att göra, det är så fotbollen funkar.

ANNONS

På söndag väntar match mo Brommapojkarna på Bravida arena.

För Piteå väntar givetvis firande efter matchen.

– Vi är i alla fall kvar (i Göteborg) till imorgon så det kommer firas, det kommer det göra, säger lagkapten Josefin Johansson.

Hon beskriver hur hon upplever matchen.

– Häcken är ett fantastisk bra lag och vi vet att det krävs otroligt bra försvarsspel. Men det känns som att de inte riktigt skapar de där riktigt heta målchanserna utan vi får dem dit vi vill.

Så startade Häcken i cupfinalen:

(4–2–3–1): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Lisa Löwing, Elma Junttila Nelhage – Filippa Curmark, Johanna Fossdalsa Sörensen – Alice Bergström, Anna Csiki (64’ Rosa Kafaji), Anna Sandberg (64’ Felicia Schröder) – Clarissa Larisey.

LÄS MER:Rosa Kafajis ilska – stormade ut från arenan

LÄS MER:Häckens Josefine Rybrink i tårar efter guldtappet

LÄS MER:Min del av stan: Jennifer Falk

ANNONS