Häcken kryssade hemma mot Twente i Champions League-kvalet

Supertalangen Felicia Schröder stod för ett klassmål efter ett mönsteranfall.
Men det räckte inte till seger.
BK Häcken FF:s hemmamöte med Twente slutade 2–2.
– Båda deras mål är skitmål, säger målvakten Jennifer Falk.

ANNONS
|

BK Häcken FF:s Champions League-kval mot nederländska Twente blev en svängig och minst sagt händelserik batalj.

Häcken inledde skakigt mot den nederländska ligatvåan, för det blev laget straffet efter en kvart. Då slog Anna Sandberg en huvudlös diagonalpassning rakt in i planen i höjd med eget straffområde. Taylor Ziemer snappade upp bollen, mittbackarna Josefine Rybrink och Elma Nelhage agerade passivt, och Ziemer placerade in 1–0.

Extra olyckligt för comebackande VM-spelaren Anna Sandberg som precis kommit tillbaka från en vadskada.

– En dålig passning av mig. Det var en tuff början, säger Sandberg.

Vad tänkte du där och då?

– De satte hög press under hela matchen. De gjorde det svårt för oss. Jag blev lite stressad och försökte hitta en spelvändning. Det blev väldigt fel, men jag fick bra stöd av lagkamraterna. Det var bara att köra på, säger Anna Sandberg.

ANNONS

Det såg som mörkast ut i slutet på den första halvleken då Elin Rubensson också tvingades utgå skadad.

Men då slog 16-årige Felicia Schröder till med det viktiga 1–1-målet. Ett perfekt anfall där Rosa Kafaji hittade in mellan lagdelarna till Katarina Kosola som i sin tur frispelade Schröder. 16-åringens avslut satt tätt intill bortre stolpen. Ett mönsteranfall.

Twente protesterade eftersom en av deras spelare samtidigt låg utslagen med misstänkt huvudskada, men domaren Eszter Urban lät spelet fortgå.

Häckens fina spel fortsatte i inledningen av andra halvlek. Anna Sandberg löpte loss på vänsterkanten, och spelade in till Katariina Kosola som tryckte in 2–1 på ett tillslag. En halv revansch för Sandberg efter misstaget i första halvlek.

– Efter att jag orsakade deras 1–0-mål kände jag att jag antingen måste göra ett mål eller passa fram till ett mål. Det kände jag. Det var en skön känsla att vi kunde göra 2–1-målet så snabbt och att jag fick passa fram till det, säger Anna Sandberg.

”Blev förvånad och besviken”

Men glädjen blev kortvarig. Fem minuter senare rullade Twente upp Häcken från ena sidan till den andra och Leonie Vilek avslutade i straffområdet. Skottet gick nästan rakt på Jennifer Falk, men hon lyckades ändå missbedöma bollbanan. En så kallad tavla av landslagsmålvakten.

ANNONS

– Bollen vobblade till och jag löste inte det i dag tyvärr. Tråkigt, säger Jennifer Falk.

Hur menar du vobbla? Den svängde i luften?

– Ja, antingen så vobblade den på grund av hennes träff eller på grund av vinden. Jag vet inte riktigt. Det är inget som brukar hända. Jag blev väldigt förvånad och besviken över att jag inte tog den.

Under avslutningen av matchen bytte lagen anfall med varandra. På tilläggstid var Twente nära ett 3–2-mål, men det räddades till en resultatlös hörna.

Returen lever, som sagt.

Jennifer Falk är ändå positiv.

– Jag har en bra känsla inför returen, säger hon.

Vad bygger du känslan på?

– Vi kom ut till andra halvlek och gjorde det mycket bättre. Vi kan analysera de mycket bättre nu. Inför hade vi inte så mycket att gå på. Det bygger jag det på – och att båda deras mål är skitmål! avslutar Jennifer Falk.

– Båda målen de gör är lite olyckliga men jag ser att vi ska kunna hålla nollan mot dem borta nästa och göra två, tre mål. Så det känns positivt att spela returmötet nästa veckan. Men resultatet är inte superpositivt. Trots det tycker jag att det finns saker att ta med, säger tränare Mak Lind.

ANNONS

Så startade BK Häcken (4-2-3-1)

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Elma Nelhage, Anna Sandberg – Elin Rubensson, Marika Bergman-Lundin – Katarina Kosola, Rosa Kafaji, Anna Anvegård – Felicia Schröder.

LÄS MER:Häckens mardröm: Elin Rubensson ut skadad

LÄS MER:Häcken kan slå sig in bland Europas toppklubbar

LÄS MER:Elin Rubensson om att vara en av världens bästa fotbollsspelare

ANNONS