Häcken körde över Alingsås IF – klart för svenska cupens gruppspel

Mitt i guldstriden väntade cupmatch för BK Häcken FF. Det damallsvenska topplaget körde laget över Elitettan-laget Alingsås IF och är nu klart för gruppspel.
Förutom en bekväm seger kan Häcken glädjas åt att Elin Rubensson gjorde comeback efter skadan.

|

BK Häcken FF är mitt i en glödhet guldstrid i damallsvenskan och Alingsås IF gör sig redo för kval till samma serie. Mitt i det möttes lagen på onsdagen i svenska cupens tredje omgång, där en plats i gruppspelet stod på spel.

Häcken hade försökt få matchen flyttad, för att kunna fokusera fullt på guldstriden, men fick inte gehör för sin önskan.

– Vi har försökt, men det har ju varit så många matcher för oss och även för Alingsås, som har sitt kval snart. Med tanke på vårt Champions League har det inte varit möjligt att hitta ett datum. Det är i så fall i januari, men det blir också konstigt att flytta fram den så långt, sa Häcken-tränaren Mak Lind till Fotbollskanalen på tisdagen.

Match blev det alltså på onsdagen och Häcken hade två av sina stjärnor tillbaka i matchtruppen efter skador; Elin Rubensson och Clarissa Larisey. Båda startade dock på bänken och det var andra som klev fram och såg till att det blev en bekväm seger för Häcken.

Rosa Kafaji satte 1–0 redan efter 15 minuters spel och i halvtid var ställningen 3–0 efter mål från Ruby Grant och Monica Jusu Bah.

Rubensson gjorde comeback

Knappt 20 minuter in i andra halvlek byttes Elin Rubensson in för Häcken och gjorde sina första matchminuter sedan skadan i Champions League-kvalet mot Twente. Med en kvart kvar av ordinarie tid byttes även Clarissa Larisey in.

Med 20 minuter kvar av matchen kom 4–0, genom talangen Johanna Fossdalsá Sørensen. Hon gjorde även 5–0, vilket blev slutresultatet, på tilläggstid.

– Det var väldigt roligt och skönt att få lite minuter i kroppen i dag. Jag tycker att laget gjorde en stabil match där vi lyckades hålla uppe tempot matchen igenom och göra fem fina mål, säger Elin Rubensson till Häckens hemsida.

Häcken är alltså planenligt vidare till svenska cupens gruppspel och Alingsås får lägga allt fokus på att försöka nå damallsvenskan 2024.

Damallsvenskans sista omgång, där det avgörs om Häcken vinner SM-guldet eller inte, spelas på lördag klockan 14. Då tar Häcken emot Piteå.