Häcken halkar efter – föll mot Landskrona Bois i cupen

Häcken hade siktet inställt på tre poäng i bortamatchen mot Landskrona Bois.
Men svenska cupens andra omgång slutade upp i en rejäl missräkning. Häcken föll med 3–2 och halkar därmed efter i gruppen, som BP nu toppar.
– Man lär sig mest av förluster, säger Adam Lundkvist till TV4 Play.

|

Häcken fick en bra start i svenska cupen och vann premiäromgången mot Östersund med 2–0.

Inför måndagens möte med Landskrona Bois, som föll tungt mot BP i sin cupstart, var förväntningarna således högt ställda på Häcken.

Men det blev ingen enkel historia för Häcken – som fullbordade en rejäl skräll mot Landskrona genom att förlora med 3–2.

Landskrona chockade Häcken

Häcken startade matchen bäst. Efter 13 minuter vek Ali Youssef in från sin vänsterkant och testade avslut. Det nådde inte mål – men Julius Lindberg fick tag på returen och satte enkelt in 1–0.

Men Landskrona växte in i matchen. Efter dryga halvtimmen var det hemmalaget som ställde om, och Robin Dzabic kvitterade till 1–1.

Målet gav Landskrona självförtroende och de skapade läge efter läge, samtidigt som Häcken hade svårt att få spelet att stämma.

Några minuter efter kvitteringsmålet stod Andreas Linde, som gjorde tävlingsdebut mellan stolparna, för en jätteräddning i det som var en av Landskronas farligaste målchanser.

Häcken lyckades ta tillbaka ledningen i första halvlek. På övertid drämde Simon Sandberg in 2–1 till Häcken – på en retur från, återigen, Ali Youssef.

Häckens självkritik: ”De kommer åt oss bra”

I halvtid var Julius Lindberg inte nöjd över lagets prestation.

– Vi leder, vilket är bra, men utöver det är vi inte särskilt nöjda, säger målskytten i sändningen på TV4 play.

Vad är det som inte funkar?

– De kommer åt oss bra i deras förstapress. Vår speluppbyggnad blir sådär ... men när vi väl kommer ur den öppnas det upp ganska mycket, så kommer vi ur den i andra halvlek ska det nog kunna öppnas upp mer.

Inför andra halvlek – vad blir nyckeln för er?

– Det är bara att fortsätta, säger han.

Landskrona Bois tog över ledningen i andra halvlek och vann mot Häcken.
Landskrona Bois tog över ledningen i andra halvlek och vann mot Häcken. Bild: PETTER ARVIDSON

Men när andra halvlek startade visade Landskrona att de kunde kvittera – igen. Adam Egnell tog emot bollen på volley och dundrade in 2–2 i den 55:e minuten.

Och hemmalaget utökade. Det genom Landskronas nyförvärv Viktor Karlsson som på ett behärskat sätt gjorde 3–2.

Hisingslaget jagade intensivt efter ett kvitteringsmål, men lyckades inte fullborda ett.

”Man lär sig mest av förluster”

Matchen slutade 3–2 till Landskrona Bois – vilket sätter Häcken i ett missgynnsamt läge i svenska cupen. BP, som samtidigt spelade mot Östersund, vann nämligen sin match och har tagit över ledningen i gruppen.

– Detta var inte alls vad vi letade efter i dag. Det är en kombination av saker som inte är rätt. Vi är rätt svaga i vårt presspel, samtidigt som de är duktiga med att trilla boll och offrar spelare bakom bollen, säger Adam Lundkvist till TV4 Play och fortsätter:

– Det är en ganska jämn match, överlag tycker jag, men vi gör individuella misstag som avgör. Det är bara för oss att jobba vidare och se till att vinna nästa match.

Och den matchen blir avgörande för Häcken i svenska cupen. Den spelas på lördag, avspark 15:15, och det är ingen mindre än gruppettan BP som gästar Bravida Arena.

Men inför det känner Lundkvist ingen oro.

– Nej, jag tycker inte det känns så. Vi vet vad vi behöver bli bättre på. Det är en lång säsong och man lär sig mest av förluster. För oss är det bara att bita i det sura äpplet och visa en annan sida på lördag, avslutar han.

Så startade Häcken mot Landskrona Bois:

(4–3–3): Andreas Linde – Simon Sandberg, Even Hovland, Nikola Zecevic, Adam Lundkvist – Pontus Dahbo, Romeo Amane, Mikkel Rygaard – Julius Lindberg, Srdjan Hrstic (56’ Blair Turgott), Ali Youssef (76’ Ola Kamara).