Häcken förlorar guldet – trots storvinst mot Piteå på Bravida

Häcken kämpade till sista sekund för att ta hem målskillnaden mot Hammarby i guldstriden. Men trots vinst med hela 4–0 i mötet mot Piteå på hemmaplan fick Häcken se sig besegrat.
– Man är bara tom, säger lagkaptenen Filippa Curmark efter matchen.

ANNONS
|

Efter BK Häcken FF:s 3–2 förlust mot Hammarby förra helgen var det vinna eller försvinna som gällde på hemmaplan mot Piteå IF när allsvenskan skulle avgöras.

Samtidigt mötte Hammarby Norrköping, där en vinst mer eller mindre skulle kräva minst fem mål av Häcken för att ha en chans på guldet. Ett minst sagt svårt utgångsläge för de gulsvarta.

Varken måldrottningen Rosa Kajafi eller stjärnskottet Felicia Schröder fanns med i inledande startuppställningen.

Men Häcken tog tidigt sikte på Piteåmålet med flera halvbra målchanser i inledande delen av första halvlek.

Halvvägs in tvingades Piteåspelaren Wilma Carlsson dessutom lämna planen ett par minuter efter en kollision. Häcken utnyttjade övertaget och Jusu Bah fick matchens första riktigt bra läge med skott rakt på mål, men som räddades av Piteås Samantha Murphy.

ANNONS

Det skulle dröja till 28 minuten innan Katariina Kosola stod för matchens första mål och en 1–0 ledning till Häcken, detta efter en snygg passning från Anna Sandberg.

Med merparten av första halvlek avklarad såg dock guldchansen lika grå ut som novemberhimlen ovanför Bravida. I Norrköping ledde Hammarby mot Norrköping med 2–0, vilket innebar ett krav på minst sex mål för Häcken.

– Det är en halvlek där vi har mycket boll och de inte kommer till mycket läge. Vi har kontroll på matchen men jag ser gärna att vi kommer till fler målchanser i andra halvlek. Det är krångliga ytor men jag tycker vi ska försöka hitta bollarna bakom för då skapar vi bra chanser, säger Anna Sandgren till Viaplay i pausen.

Häcken tar över i andra halvlek

Och andra halvlek skulle också visa sig bli en helt annan match.

Häcken inledde med att byta ut hela anfallet. Kafaji, Schröder och Masaka kom in i leken. Särskilt Aisha Masaka visade var skåpet skulle stå när hon snabbt petade in en 2–0 ledning till Häcken, efter inlägg av Kafaji.

Och Masaka visade sig vara en het kandidat i målfesten när hon knappa tio minuter senare fångade ett inlägg från Bergman Lundin på bröstet för att sedan lugnt och träffsäkert skicka in en 3-0 ledning för Häcken i 58:e minuten.

ANNONS

– Jag blir alltid glad när jag gör mål, och nu gick jag in för att förändra matchen och göra så många mål som jag bara kunde. Jag försökte verkligen allt och det blev två mål, säger Aisha Masaka om sin egen insats.

Häcken behövde göra mål för att ta hem guldet. Och fler mål skulle det bli. Det blev Rosa Kafaji som stod för 4–0 efter en straff.

När det var tjugo minuter kvar av halvleken återstod dock två mål till för att Häcken skulle få lyfta bucklan.

Lägena fortsatte visserligen att komma. Anna Anvegård var skrämmande nära ett femte mål men bollen stoppades av en nick från Eriksson rakt upp i krysset. Även returen var snuddande nära.

– Jag hade verkligen önskat att det hade gått hela vägen, så det är tungt. Som matchen utvecklar sig är det smått otroligt att vi inte gör fler mål. Det är närmare 8–0 i mina ögon än 4–0, säger tränare Mak Lind om andra halvlek.

Mak Lind om missade poäng

Men Piteå hade ingenstans gett upp matchen och Häcken fick kämpa in till sista sekund. Avslutningsvis med tom kasse. Men matchen slutar 4–0 och två mål under Hammarby. Häcken blev utan guld.

ANNONS

– Det känns väldigt, väldigt surt. Vi ger allt och lämnar ingenting som vi kan ångra efteråt. Jag hörde att det var två på mållinjen, så det är riktigt segt att det ska behöva bli såhär och att vi förlorar på mållinjen, säger Rosa Kafaji efter matchen.

Inte heller lagkaptenen Filippa Curmark hade mycket energi över efter förlusten.

– Man är bara tom. Det är klart man kan säga mycket om dagens match men det är samtidigt hela säsongen som vi får skylla oss själva, helt enkelt. Det är små marginaler som gjorde att Hammarby vann och inte vi.

Aisha Masaka håller med.

– Det känns väldigt tråkigt. Vi gjorde allt för att vinna guld men det är fotboll, och vi måste acceptera läget. Nu får vi gå vidare för vi har fler matcher att se fram emot. Det är sånt som händer.

Men både Mak Lind och flera spelare menar att det inte var dagens match mot Piteå som stod för det stora avgörandet för Häckens del.

– Man ska inte behöva göra 6–0 mot Piteå hemma för att vinna ett SM-guld. Man kan blicka tillbaka och hitta poäng där vi givetvis ska kunna vinna matcher. Vittsjö och Rosengård hemma är två matcher som är lite jobbiga. Det är dem matcherna och inte så mycket Bajen borta som kostade oss guldet.

ANNONS

Så startade Häcken (4–2–3–1)

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Elma Nelhage, Aivi Luik, Anna Sandberg – Marika Bergman Lundin, Filippa Curmark – Katariina Kosola, Monica Jusu Bah, Ruby Grant – Anna Anvegård.

LÄS MER:Mardrömsstart sänkte Häcken – nu avgörs allt sista omgången

LÄS MER:Så ska Häcken bärga SM-guldet

LÄS MER:Felicia Schröder: Talangen från Kalvsund – jagar guld med Häcken

ANNONS