Häcken förlorade guldstriden efter oavgjort mot AIK

Häcken behövde plocka poäng mot AIK för att inte förlora guldstriden mot Rosengård. Hisingslaget öste på framåt, men bollen gick inte in i mål. Gulddrömmen slocknade under söndagen.

|

BK Häcken har inte gett upp drömmen om guld. Men efter att ha spelat oavgjort mot Vittsjö i senaste omgången blev utgångsläget betydligt mycket svårare. Laget låg inför söndagens omgång fem poäng efter serieledande Rosengård och behövde, förutsatt att Rosengård skulle ta tre poäng, vinna för att gulddrömmarna inte skulle släckas.

Nog var det Häcken som var det bättre laget. Hisingsgänget höll i bollen under stora delar av första halvlek, men utan att komma till några riktigt heta lägen.

Bästa chansen hade Mille Gejl-Jense som fick bollen serverad utanför straffområdet och tryckte till. Men AIK:s målvakt Majasaari stod i vägen den gången. 0-0 i halvtid alltså.

Häcken nekades straffspark

I den andra halvleken kom ett mer intensivt Häcken ut på planen. Det radades upp chanser inledningsvis, men utan resultat.

Efter drygt tio minuter satte speakern på micken och förkunnade att Rosengård hade gjort 1-0 borta mot Piteå. Pressen ökade.

Bra minuter senare stack AIK:s Rosa Kafaji fram i djupet och sköt mot det bortre krysset. Men Jennifer Falk i Häckenmålet sträckte ut och stod för en enastående räddning. AIK var stundtals hetast. Då kom ett lugnande besked. Piteå hade kvitterat mot Rosengård.

Häcken skulle sedan ta över mer och mer och pressade på framåt. Men bollen gick inte in i mål. Frustrationen var tydlig bland spelarna på planen som skrek och gestikulerade åt varandra. När det åter stod 10 minuter av matchen hade Rosengård tagit ledningen igen. Nu var goda råd dyra. Bollen måste in i mål.

Häcken fortsatte trycka på och i minut 88 fälldes en Häckenspelare och domaren blåste frispark. Men reprisbilderna visade tydligt att det egentligen skulle vara straff. Men så blev det inte.

– Domaren tar ett beslut så det är bara gå efter det, säger Rubensson efter matchen.

Matchen slutade mållöst, 0-0.

– Vi har mycket boll idag. men vi har svårt att skapa de farliga målchanserna. Vi har väldigt svårt att göra mål på några matcher, säger en besviken Elin Rubensson efter matchen.

För så är det. Inräknat Champions League har Häcken inte lyckats göra mål på de fyra senaste matcherna.

– Det är olika. Vi har svårt i värderingen i sista tredjedelen. När vi ska slå inlägg så dribblar vi och tvärt om. Besluten är inte alltid helt hundra och då sitter vi inte ihop som ett lag, säger Rubensson.

Rosengård säkrade guldet

Samtidigt var det dramatik i Piteå där Rosengård hade chansen att bärga guldet. Tidigt i den andra halvleken kvitterade Piteå, vilket innebar att guldet alltjämt levde för Häcken. Men i matchens 78:e minut skickade Rosengård in ledningsmålet, som räckte hela vägen.

Häckens gulddrömmar är ett minne blott och Rosengård kan titulera sig svenska mästare.

– Det är bara gratulera Rosengård. Men det är tråkigt att vi spelade bort det redan i förra matchen kändes det som. Vi tappar i de matcherna där vi inte får göra det om vi ska vara med och slåss om guldet. Men det är klart det är tråkigt, säger Elin Rubensson.

Även om guldet är förlorat så kvarstår det dels matcher i Damallsvenskan, men också viktiga matcher i Champions League för Häcken. Och för Rubenssons del väntar närmast en landslagssamling med VM-kval på schemat.

– Det ska bli skönt att komma iväg och få ett litet miljöombyte. Jag tror det är nyttigt, säger hon.

Så ställde Häcken upp mot AIK:

Laguppställning: Jennifer Falk – Lotta Ökvist, Beata Kollmats, Luna Norgaard Gevitz, Elin Rubensson – Filippa Curmark, Julia Karlenäs – Stine Larsen (Julia Zigiotti Olme 88’), Mille Gejl Jensen, Johanna Rytting Kaneryd (Evelyn Ijeh 81’) – Stina Blackstenius