Häcken avslutade med förlust

30 omgångar senare var det över. En jobbig säsong för Häcken avslutades med en förlust hemma mot Djurgården.
– En speciell säsong för Häcken som vi får ta och nollställa nu och blicka framåt, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Under lördagen var det dags att sätta punkt för allsvenskan 2021. Häcken hade på förhand chansen att gå förbi IFK Göteborg och bli främsta Göteborgslag den här säsongen. Djurgården hade på förhand chansen att gå förbi AIK och bli främsta Stockholmslag – och dessutom knipa ett silver.

I övrigt handlade snacket inför matchen främst om de båda Häcken-veteranerna Rasmus Lindgren och Joona Toivio som gör sina sista matcher med klubben. Lindgren som lägger skorna på hyllan och Toivio som flyttar hem till Finland och HJK Helsingfors. När Per-Mathias Högmo inför matchen presenterade startelvan fanns de båda veteranerna med på bänken.

ANNONS

Magnus Eriksson inledde målskyttet

På ett snöigt och kallt Bravida Arena inleddes matchen lite böljande innan bollen i den 12:e minuten hamnade vid Magnus Erikssons fötter. Djurgårds-kaptenen tog emot, dribblade sig förbi och placerade kyligt in 1-0 till Djurgården.

I den 25:e minuten kom Häckens bästa chans. Bénie Traore tog sig förbi och serverade Alexander Jeremejeff – men skottet var inga problem för Jacob Widell Zetterström. Kalle Holmberg fick kort därefter ett bra läge men Peter Abrahamsson kunde avväpna. De båda lagen hade några halvchanser var därefter, men utan att göra något till mål.

I den andra halvleken var Kalle Holmberg tidigt nära att utöka gästernas ledning när han höll sig framme efter en fast situation. Men Abrahamsson stod stadigt och kunde rädda. Jeremejeff var sedan en hårsmån ifrån att serveras ett helt öppet läge, men Hjalmar Ekdal slängde sig och bröt i sista stund.

– Jag tycker vi gör en okej match. Vi är bättre än tidigare defensivt. Men sen släpper vi in skitmål som vi har gjort under säsongen. Det är klart att det är frustrerande. Men vi tar oss ur och skapar lite halvlägen, säger Häckens Patrik Wålemark.

Lindgren byttes in

I den 70:e minuten byttes Rasmus Lindgren in och fick stora applåder. Några minuter senare fick Häcken frispark i ett vasst läge. Fram klev Lindgren – och sköt i muren.

ANNONS

Häcken flyttade upp mittbacksjätten Johan Hammar som anfallare i slutskedet och fick till en liten forcering. Men närmare än Lindgrens frispark kom egentligen inte Häcken.

– Vi har ganska bra kontroll vissa perioder av matchen. Men det räcker inte hela vägen, konstaterar Wålemark.

Djurgården stod emot och vann. Johan Hammar fick sin andra varning på stopptid och Häcken fick sätta punkt för en jobbig säsong med en förlust.

– Vi hamnar där vi förtjänar. Jag tycker inte vi förtjänar så mycket mer. Vi har en bra högstanivå och en riktigt dålig lägstanivå. Det är den som sticker ut lite extra under hela året. Vi har mycket att jobba på, säger Wålemark.

Femte sämst i allsvenskan

Därmed slutade den guldsatsande Hisingsklubben endast fyra poäng utanför negativt kval – och man blev femte sämst i allsvenskan 2021.

Per-Mathias Högmo klev in som ny tränare för Häcken i juni. Om säsongen säger han så här.

– En speciell säsong för Häcken som vi får ta och nollställa nu och blicka framåt. Vi hade många skador, försäljningar, avstängningar och rutinerade som var borta. Sen har vi haft många nya som har kommit in bra och det ger optimism inför nästa säsong. Så det får vi ta med oss. Och en sån här dag får vi också ta och gratulera Djurgården till Europa-platsen, säger han.

ANNONS

BK Häcken

BK Häckens startelva (4–3–3): Abrahamsson – Ekpolo, Hammar, Carlsson (Lindgren, 70), Lund – Friberg, Wålemark, Berggren – Traore (Maarouf, 77), Jeremejeff, Bengtsson.

ANNONS