Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT, Bildbyrån
Bild: TT, Bildbyrån

Här är turerna kring IFK Göteborgs omorganisation

Enligt initiala uppgifter till GP under måndagskvällen innehöll den planerade rockaden på ledarsidan även att huvudtränaren Poya Asbaghi skulle sparkas. Under tisdagen fattades dock beslut av IFK Göteborg att Asbaghi får fortsatt förtroende. Däremot får både sportchefen Mats Gren och assisterande tränaren Alf Westerberg lämna sina uppdrag – vilket klubben meddelade under onsdagsmorgonen.

Den här texten har uppdaterats. I en tidigare version baserades innehållet på de uppgifter Göteborgs-Posten samlat in som gjorde gällande att Poya Asbaghi skulle sparkas från IFK Göteborg.

Det var i slutet av november 2017 som IFK Göteborg presenterade 32-årige Poya Asbaghi som ny huvudtränare för A-laget och som permanent ersättare till tillfälliga lösningen Alf Westerberg.

Asbaghi, som skrev på ett treårskontrakt med Blåvitt, fick just Westerberg som assisterande tränare, en roll skåningen hade även ihop med tidigare tränaren Jörgen Lennartsson.

Resultatmålen sänktes och klubbens förhoppning var en omstart som skulle ge effekt längre fram. Just tålamod har omgärdat hela IFK Göteborgs säsong, trots bristfälliga resultat.

Sju raka utan seger

Matchen mot Trelleborg i lördags var lagets sjunde raka utan seger. Avståndet ned till kvalstrecket har minskat till fem poäng med fem matcher kvar att spela.

Under söndagen och måndagen diskuterade spelare, ledare och styrelseledamöter vilken väg som är den rätta för den klassiska fotbollsföreningen.

Enligt GP:s initiala uppgifter var analysen då att en ny röst behövdes.

Det skulle innebära att Poya Asbaghi fick lämna IFK Göteborg redan under sin första säsong som huvudtränare.

Beslutet skulle presenteras på en presskonferens någon av de närmaste dagarna.

Sportchefen Mats Gren reste strax innan uppgifterna nådde GP till Hawaii med familjen, något som beslutades för länge sedan.

Mats Gren har under sin tid som sportchef medverkat till att byta tränare fyra gånger. Först fick Mikael Stahre gå i förtid, sedan Jörgen Lennartsson. Därefter tog Alf Westerberg över tillfälligt ihop med Torbjörn Nilsson. Enligt GP:s initiala uppgifter skulle även Poya Asbaghi gå.

Beslutet skulle även innefatta att assisterande tränaren Alf Westerberg lämnar klubben.

LÄS MER: "Jag tror de flesta vet var våra hjärtan finns"

Klubben dementerade

Ersättare för Asbaghi och Westerberg skulle enligt uppgifter till GP bli de två tidigare spelarna Jonas Olsson och Hjalmar Jonsson.

Under måndagskvällen gick IFK Göteborg ut på sin hemsida och dementerade uppgifterna att Poya Asbaghi kommer lämna.

"Vanligtvis brukar inte IFK Göteborg kommentera rykten eller spekulationer. Beträffande den artikel som Göteborgs–Posten i kväll publicerade vill dock föreningen komma med en dementi", skrev klubben.¨

Jonas Olsson valde först att inte kommentera uppgifterna.

– Jag förhåller mig till det som är. Skulle det bli förändringar så blir det så, sa han under tisdagsförmiddagen.

LÄS MER: Rejäl ommöblering i Blåvitt – duon ska stötta Asbaghi

Under den sena eftermiddagen valde han dock att kommentera uppgifterna när GP ringde upp honom på nytt.

– Jag kan dementera uppgifterna, sa han.

Hur kommer det sig att du nu kan dementera uppgifterna, men att du tidigare i dag sa "inga kommentarer", är det något som har förändrats under dagen?

– Nej, det är det väl inte. Jag ville bara först kolla med klubben, Max (Markusson, klubbdirektör) och de andra, så jag inte sa för mycket eller något felaktigt. Det var därför jag sa "inga kommenterar". Nu har jag pratat med dem.

LÄS MER: "Bytet av sportchef var ofrånkomligt"

Så du är inte aktuell för något annat uppdrag i IFK Göteborg än att vara akademichef?

– Nej, det stämmer.

Under tisdagen ägde även ett möte med spelarrådet rum, där klubbdirektören Max Markusson närvarade.

– Det är klart att vi vill beröra spelarna med vilka insatser som de ser skulle kunna krävas. Det är en av många beröringspunkter. Exakt vad som sades kommer jag inte gå in på, det stannar mellan mig och spelarrådet. Men den information vi fick där pekar på att vi har fattat ett rätt beslut, sa Markusson under den presskonferens som klubben höll på onsdagen.

Sent under tisdagen nåddes GP av ytterligare uppgifter att en stor ommöblering är i vardande kring A-laget, dock förändrade från de initiala. Asbaghi ska få fortsatt förtroende. I stället ska sportchefen Mats Gren lämna sitt uppdrag, så även Alf Westerberg.

LÄS MER: Mats Gren sparkas av IFK Göteborg

Jonas Olsson ersätter Gren som sportchef och Hjalmar Jonsson går tillsammans med Hannes Stiller in som ersättare för Alf Westerberg.

Dessa förändringar bekräftade sedan klubben under onsdagsmorgonen via ett pressmeddelande och sedermera en presskonferens.

När GP pratade med Alf Westerberg efter tisdagens träning på Kamratgården sa han:

– Det har inte hänt något mer. Klubben dementerade ju detta i går kväll och vi har inte alls fört några resonemang utanför de normala. Ingenting har sagts i frågan, åtminstone inte till oss. That’s it.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.