Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lindomes spelare under träningsmatchen i fotboll mellan Lindome och GAIS Bild: KRISTER ANDERSSON
Lindomes spelare under träningsmatchen i fotboll mellan Lindome och GAIS Bild: KRISTER ANDERSSON

Här är fotbollsserien som kan dra igång i april

Starten av allsvenskan och superettan kommer skjutas fram – till i början juni.
Serierna därunder, Ettan södra och norra, ser dock ut att inledas som planerat.
– Om man ska vara helt krass, det är det som är sagt hittills, konstaterar Ettanfotbolls ordförande Johan Englund.
– Jag är faktiskt rätt så förbannad. Vad håller vi på med?, säger Landskrona BoIS tränare Billy Magnusson till Sydsvenskan.

Coronaviruset sprider sig i Sverige. Och får en stor påverkan på fotbollssäsongerna.

Under onsdagen lämnade klubbarna i allsvenskan och superettan beskedet att de vill flytta fram premiärerna till början av juni.

Så lär det därmed bli.

På andra håll, inte långt ifrån fotbollens absoluta finrum, kan det dock komma att spelas fotboll redan i början av april.

Som det ser ut nu kommer Ettans två serier, där Göteborgslag som Lindome GIF, Utsiktens BK och Qviding FIF ingår, nämligen att sparka i gång som planerat.

– Mitt besked i dagsläget är att vi bara kan konstatera att det kommer ny information hela tiden som kan påverka saker och ting. Det som är bestämt just nu är att ligan ska starta under den första helgen i april. Kommer det bli så? Jag vet inte, säger Ettanfotbolls ordförande Johan Englund.

Skulle det inte kännas konstigt om allsvenskan och superettan flyttades fram – men inte ettan?

– Det är klart att skulle gör det. Vad skickar det för signaler till fotbollsfamiljen? Här kan vi spela fotboll, men där kan inte göra det.

Englund poängterar dock att det inte är en enkel ekvation att lösa. Och att klubbarna har olika åsikter i frågan.

– Det finns hela skalan. Det finns klubbar där publikintäkter är en stor faktor, sedan finns det klubbar där det inte skulle göra någon stor skillnad om de skulle spela med stängda läktare. Det finns klubbar som tycker att vi kan strunta i sommaruppehållet, sedan finns det klubbar som tycker att det inte går för då har spelarna, som är semiprofessionella, planerat in semester. Det här kommer landa i någon form av kompromiss.

Till det där kan läggas att det finns på heltidsanställda spelare i ettan vilket gör ett komprimerat spelschema svårhanterligt. Dessutom går det inte, enligt Johan Englund, att ha fler än några veckomatcher på säsong på grund av spelarnas civila arbeten.

– Det är en mängd frågor som vi vänder runt internt och med förbundet, säger Englund.

Landskronas tränare Billy Magnusson Bild: JONAS LJUNGDAHL
Landskronas tränare Billy Magnusson Bild: JONAS LJUNGDAHL

Landskrona drabbas hårt

Inleds ettan i april blir det utan publik, eller med maximalt 500 personer på läktarna. Det är beslutet från regeringen när det gäller allmänna sammankomster.

Tomma läktare skulle slå olika hårt mot klubbarna, precis som Johan Englund poängterar. Allra hårdast kanske mot Landskrona BoIS som snittade 1 708 åskådare i fjol.

– Men i det här fallet handlar det mer om hälsobiten. Varför ska våra spelare spela match den 4 april när all forskning och all elitidrott försöker skjuta på det så långt som möjligt, säger tränare Billy Magnusson till Sydsvenskan.

– Jag försöker använda snälla ord, men jag tror att du hör på mig – jag är faktiskt rätt så förbannad. Vad håller vi på med?

Lindome GIF snittade 271 åskådare i fjol. Med tanke på det konstaterar ordförande Martin Jannesson:

– För oss är det här inte ett jättebekymmer, vi har ganska lite publik.

Jannesson fortsätter:

– Sedan tror jag att vi kommer snegla på Svensk Elitfotboll och vad de säger kring allsvenskan och superettan. Jag tror att vi kommer följa det. Jag har svårt att se något annat i och med att ettan ska klassas som elit, semiprofessionell. Det vore nästan provokativt att gå emot det.

Du ser ingen problematik i ett komprimerat spelschema och fler veckomatcher?

– Det är klart att det skulle drabba lite individer, men vem drabbas inte i dag? Det finns de som lider betydligt värre än fotbollsspelare.

Besked nästa vecka

Johan Englund, Ettanfotbolls ordförande, berättar avslutningsvis att de har en kommunikation med Svenska Fotbollförbundet och att de har lämnat över ett informationsunderlag kring seriens situation.

Ytterst är det ju förbundet som tar beslut i de här frågorna.

– Inget är klart, allt är i luften. Vi jobbar för att komma i mål med det här, säger Englund.

När tror du att det kommer ett beslut?

– I nästa vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.