Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marcus Jodin, klubbchef Häcken. Bild: DANIEL STILLER

Häcken tar kvalkonflikten till Svenska Fotbollförbundet

Göteborgs Fotbollförbund erkänner informationsbrister – men ger inte Häckens damlag någon direktplats till division 2.
Kvalkonflikten går nu vidare till Svensk Fotbollförbundet.

När Häcken firade seriesegern i division 3B i slutet av september trodde de att uppflyttningen till division 2 var säkrade.

De hade fel.

Senare visade det sig att de skulle behöva kliva in i ett kvalspel mot det högst placerade behöriga laget i division 3A.

Besvikelse och ilska uppstod.

Häcken ansåg sig ha rätt till en direktplats till division 2 och hänvisade bland annat till det rådande regelverket – alltså tävlingsbestämmelserna.

I kapitel 2 paragraf 9 går det att läsa: "Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs". Och något annat föreskrivs inte vad gäller damserierna.

En anmälan mot Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté skickades in till Göteborgs Fotbollförbunds styrelse.

LÄS MER: Ilskan efter seriesegern – anmäler förbundet

De har nu tagit upp och fattat ett beslut i ärendet.

Det går mot Häcken – trots att styrelsen erkänner att de har brustit i information.

"Vårt beslut är att kval skall genomföras mellan de två bästa behöriga lag i Damer div 3A och 3B", skriver de i beslutet.

Överklagar beslutet

Beslutet motiveras med att division 2 är en regional serie samt att "den förändring som ligger till grund för situationen o beslut om kval har tillkommit efter ett omfattande arbete av en arbetsgrupp bestående av ett antal Damföreningar. Detta har sannolikt inneburit att förändringen är väl känd bland våra Damföreningar".

Häcken, genom klubbchef Marcus Jodin, har redan överklagat beslutet till Svenska Fotbollförbundet.

De hänvisar bland annat återigen till Tävlingsbestämmelserna där det inte står något om kval till division 2 och konstaterar att sannolikheten för att klubbar känt till beslutet är "irrelevant i sammanhanget" – "stipulerade regler ska råda".

I sin överklagan till Svenska Fotbollförbundet yrkar Häcken på uppflyttning för sig själva och Älvsborg FF, det högst placerade behöriga laget i division 3A.

Tilläggas ska att även Älvsborg FF har skickat in en protest.

Om lagen ändå skulle tvingas till kvalspel är de preliminära datumen satta till 28 och 31 oktober. Häcken inleder borta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.