Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Häcken kryssade – tar över serieledningen

Kryss borta mot Östersund – det innebär att BK Häcken tar över den allsvenska serieledningen.
– Det är däruppe vi vill vara, säger Erik Friberg.

Det var ligans hittills två mest försvarsstarka lag som ställdes mot varandra på Jämtkraft arena när BK Häcken gästade Östersunds FK.

Bäddat för en tillknäppt tillställning? Knappast.

Den första halvleken var underhållande med flera chanser åt båda håll. Det var 1–1 i halvtid. Det kunde lika gärna ha varit 3–3.

Efter paus tog Häcken över den dittills jämna matchen – men Östersund kunde hålla undan och siffrorna från den första halvleken stod sig som slutresultat.

– Vi hade velat vinna matchen, vi skapade såpass mycket halvlägen i andra samtidigt som de då inte hade någonting alls, men det känns ändå okej att åka härifrån med en poäng, säger Erik Friberg.

Vars Häcken började matchen klart bäst.

LÄS MER: Veteranen glad efter årets första start

Med ett högt försvarsspel satte de hemmalaget i gungning. Redan efter tio minuter hade bortalaget vaskat fram ett par vassa chanser. Östersunds Jamie Hopcutt stack förvisso emellan – men ensam med Peter Abrahamsson sköt han över.

Jeremejeff öppnade målskyttet

Det var inte helt ologiskt gästerna som skulle göra matchens första mål.

Erik Friberg vann en duell med Tesfaldet Tekie högt upp i plan. Daleho Irandust fick bollen och frispelade Alexander Jeremejeff, som inte gjorde något misstag utan rullade in 0–1 bakom Sixten Mohlin.

Östersund svarade dock snabbt.

LÄS MER: "En svit som vittnar om att de inte är ett lag som klappar ihop"

Två minuter efter att Häcken måljublat nickade Thomas Isherwood in 1–1 på en hörna. Under resten av den första halvleken bytte lagen sedan chanser med varandra men utan att kunna näta något mer.

I andra halvlek var det sedan nästan bara Häcken.

Men trots stort spelövertag och ett par halvchanser lyckades Hisingsgänget inte få in ett avgörande mål.

– Vi gav oss själva chansen att vinna. Sedan blev det för få räddningar som deras målvakt behövde göra. Vi hade ett stort initiativ i matchen men vi hade behövt lite till för tre poäng, säger Andreas Alm.

Tränaren var belåten med mycket av insatsen.

– 65 minuter av matchen gör vi det bra. Ungefär 20 första minuterna i första och hela andra är vi bra.

"Hellre först än sist"

Han fortsätter:

– Vårt passningsspel var fint. Vi hade bollen på ett bra sätt. Det är många lag som vet hur svårt det är att ha det här. Vi virkade oss igenom. De kom inte åt oss. Bollen gick riktigt bra och riktigt snabbt. De hade det jättejobbigt då.

En poäng in på kontot betyder att Häcken kliver upp i serieledning på bättre målskillnad än Malmö FF och Hammarby. MFF och ytterligare några lag i toppen har dock spelat en match färre.

– Det är så oerhört jämnt, men jag är hellre först än sist. Sedan är vi nog inte högst upp när den här omgången är färdigspelad, men det är bra att vi är med däruppe, det är där vi vill vara, säger Friberg.

Andreas Alm:

– Det är bra att vara i serieledning när alla har spelat åtta omgångar, om det skulle bli så, men det är väl mer när man har spelat 15 omgångar och mött alla lag som det kan gå att dra några slutsatser. Det är så mycket annat som påverkar för hur en såhär tidig tabell ser ut. Vilka lag man har mött, om man har mött dem hemma eller borta och så vidare. Men det är bättre att vara i serieledning när man precis har kryssat än att ligga sist när man precis har gjort det ...

LÄS MER: Abrahamsson om framtiden: "Nu eller aldrig för min del"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.