Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings Uchenna Grace Kanu jublar med lagkamrater efter sitt mål. Bild: MATHIAS BERGELD
Linköpings Uchenna Grace Kanu jublar med lagkamrater efter sitt mål. Bild: MATHIAS BERGELD

Häcken föll hemma mot Linköping

BK Häcken, som endast hade tappat ett poäng inför söndagens möte med Linköping, fick se sig besegrade för första gången i damallsvenskan, när man föll hemma med 0-1.
– Vi har så pass många målchanser att vi ska göra mål. Det är de här sista lilla detaljerna, de hundraprocentiga löpningarna in i boxen, kvalitén i inläggen och det där sista som vi måste slipa på, säger Johanna Rytting Kaneryd.

BK Häcken tog emot Linköping i den fjärde omgången av damallsvenskan och trots hög offensiv press matchen igenom från hemmalaget, där man hade stor andel av bollinnehavet i första halvlek, så var det Linköping som genom Uchenna Kanu fick in ledningsmålet efter en snabb spelvändning och kontring i matchens nittonde spelminut.

Under de resterande 25 minuterna av första halvlek var det Häcken som satte press på gästande Linköping. Men trots flertalet hörnor och framspel kom man inte hela vägen förbi Nilla Fischer och hennes backlinje. Det var dock hemmalaget som fick sista ordet med tre fina lägen innan man gick till halvtidsvila.

Ett genom Milica Mijatovic vars skott gick i nät, men ovansidan av nättaket, och så i halvlekens sista spelminut där man fick två tighta chanser. Först för Johanna Rytting Kaneryd med ett skott utifrån, följt av en räddning från Linköpings Cajsa Andersson när Filippa Curmark försökte i sista sekund.

Efter matchen var Johanna Rytting Kaneryd, som träffade ribban i slutet på första halvleken, inte helt nöjd med lagets anfallsspel efter matchen.

– Jag tycker fortfarande vi har så pass många målchanser att vi ska göra mål. Det är de här sista lilla detaljerna, de hundraprocentiga löpningarna in i boxen, kvalitén i inläggen och det där sista som vi måste slipa på, säger hon.

LÄS MER: Efter poängtappet – så ska Häcken studsa tillbaka

Stort bollinnehav – ingen utdelning

Häckens jakt på kvittering fortsatte i den andra halvleken med en fortsatt offensiv press där det, precis som under matchens första 45 minuter, var hemmalaget som hade stor del av bollinnehavet med mycket spel på Linköpings planhalva.

Men gästande Linköping höll tätt bakåt och släppte inte många bollar innanför straffområdet.

– Vi hittar inga nycklar idag för att låsa upp det som dom ställer dit, och vi försökte i andra halvlek att spela lite enklare och lyfta in lite mer bollar. Men vi kommer inte till där heller för vi spelar som dom ville att vi skulle spela, säger tränare Mats Gren och fortsätter:

– Dom försvarar sig väldigt djupt, och det blir svårt att hitta ytor där också, även om man kommer runt på kanterna, för dom har ofta fem stycken framför målet.

Målchanserna kom även i andra halvlek för hemmalaget, där Rytting Kaneryd drev på framåt i försök om att spela sig förbi Linköpings tighta försvar.

– De gör det trångt för oss, backar hem i en fembackslinje och ger oss inte mycket yta alls. Linköping har läst oss och vet att vi gillar att spela oss förbi, men när jag tar mig förbi så blir det att vi är för få inne i boxen eller för dålig kvalitet helt enkelt.

Efter en svängigare avslutning på matchen, där gästerna lyckades spela av Häcken både bollen och tiden, blev det Linköpings FC som efter sitt två veckors speluppehåll gick segrande ur säsongens tredje möte mellan lagen.

– Det är synd att vi inte kan straffa dom på ett annat sätt. Vi har några skott utifrån och det kanske hade varit ännu bättre att fortsätta med det, säger en besviken Rytting Kaneryd efter matchen.

Med dagens förlust har BK Häcken tappat fem av sex möjliga poäng på de två senaste matcherna.

Senast som Häcken (tidigare Kopparbergs/Göteborg) förlorade på hemmaplan i damallsvenskan var mot Rosengård den 15 oktober 2019.

Nu, mer än ett och ett halvt år senare, får laget börja om i jakten på en ny svit hemmavinster.

LÄS MER: Gren om att kliva fram i rampljuset i BK Häcken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.