Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Häcken besegrade Fredrikstad – efter talangens udda mål i ribban

Häcken besegrade Fredrikstad med 2-1 i årets första hemmamatch.
Då klev Semir Bosnic fram och gjorde ett minst sagt udda mål.
– Jag såg att det blev mål tydligt, det var därför jag skrek på domaren, säger målskytten efter matchen.

Under torsdagskvällen spelade BK Häcken sin första hemmamatch för året. Det gjorde man i ett träningsmöte mot Fredrikstad FK, som huserar i den näst högsta serien i Norge.

Och det var tydlig kvalitétsskillnad som utspelade sig på Bravida Arena – för när matchen drog igång var Häcken nästan ensamma om bollinnehavet.

Den inledande dominansen ledde till att Häcken flyttade upp och satte press direkt. Norskarna försökte utnyttja uppflyttningen genom att leta sig igenom med snabba kontringar, och en gång blev det farligt nära – då inledningens skarpaste målchans skapades när Noa Williams snabbt stack iväg.

Men även reaktionen från Peter Abrahamsson var snabb, som enkelt räddade skottet.

Semir Bosnic med udda träff

I den 17:e minuten lossnade det för Häcken efter ett fint anfall där Kadir Hodzic kunde få till ett inlägg från sin kant. Semir Bosnic stod helt rättplacerad och tvekade inte.

Mål eller inte mål? Vid första anblick var det svårt att se om bollen faktiskt gick in eller inte.

Skottet gick nämligen i ribban. Därefter gick det fort. Bollen studsade in snabbt och ut ännu snabbare.

Men Bosnic själv var helt säker på att den gick in.

– Ja, jag såg att det blev mål tydligt. Det var därför jag skrek på domaren. Han kanske inte hade varit på min sida annars, så jag var tvungen att påverka, säger målskytten efter matchen.

Han ger glatt sin syn på anfallet som ledde till att han gjorde mål:

– Vi flyttar bollen bra i anfallet. Det är svårt att få till när Fredrikstad ligger så lågt, men vi lyckas hitta ut på kanten där de inte stänger igen. Hodzic gör det fint där och hittar mig helt rätt, säger han.

18-åringen var inte den enda som blev glad över målet. Det utbrast jubel från Häcken-supportrarna på kortsidan som snabbt drog igång en hejaramsa som inte var svårt att öva in, den innehöll bara sex bokstäver och bildade: ”SM-guld”.

Turgott brände straff – i ribban

Häcken fortsatte att skapa farliga målchanser. Efter att Fredrikstads målvakt missbedömt en situation blev försvarsspelet stressat, vilket hemmalaget tog tillvara på. Denna gången var det Valgeir Fridriksson som tog tillfället i akt och testade skott – även det gick i ribban, men studsade däremot inte in.

I samma händelse gjordes en rejäl satsning på Bosnic, som gjorde att Häcken fick straff.

– Först skjuter Valgeir i ribban, efter det kommer returen mot mig och jag satsar på att nicka. Men samtidigt som jag nickar kommer försvararen mot mig och sparkar mig i huvudet med dobbarna, säger Bosnic och fortsätter:

– Solklar straff.

Det tyckte domaren också. Blair Turgott gjorde sig redo att lägga den.

Skottet gick i ribban, och det blev det tredje ribbskottet på bara några få minuter.

Svenskt namn kvitterade för Fredrikstad

Kvitteringen kom i andra halvlek. Utförandet stod ingen mindre än Lucas Lima för – svensken som förra säsongen spelade i IFK Norrköping.

Precis som i den första träningsmatchen förra veckan passade tränare Per Mathias Högmo på att testa spelare. I andra halvlek byttes laget ut och in kom bland annat Samuel Gustafson, som bidrog till hätsk stämning.

En rejäl satsning mot Håvard Åsheim ledde till att det blev irriterad stämning mellan lagen och flera spelare började knuffa på varandra. Gustafson själv klarade sig lindrigt undan utan att bli varnad.

2-1-målet kom ur ett fint samspel mellan trion Lars Olden Larsen, Bénie Traore och Ibrahim Sadiq – där Olden Larsen var sist på bollen och fick till ett säkert avslut som gjorde Häcken till det vinnande laget.

LÄS OCKSÅ: Därför förlängde Per Mathias Högmo med Häcken – bekräftar samtal med annan klubb

LÄS OCKSÅ: Öis nära beslut i klubbchefsfrågan – har fått hjälp av extern aktör

LÄS OCKSÅ: Samuel Gustafsons hårda kritik mot Öis: ”Jävligt fattigt”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.