Häcken besegrade Örgryte efter vansinnestacklingen

Häcken tog emot Öis på kylslagna Bravida Arena i en stundtals sprakande och jämn fajt som dog ut efter bortalagets Jonathan Azulays hänsynslösa tackling som gav rött kort. Häcken tog kontroll därefter och vann till slut med 3-1.

ANNONS
|

Sista helgen och rundan av träningsmatcher innan tävlingssäsongen drar igång med Svenska cupen bäddade för stadsderby mellan Häcken och Öis.

Öis saknade bara långtidsskadade Calle Wede. Häcken tvingades däremot kasta om ordentligt.

Inför matchen var 15 spelare otillgängliga på grund av skada eller sjukdom, och Andreas Alm fick kompensera den tunna truppen med en handfull akademispelare. Dessutom utgick Jeremejeff efter en känning på uppvärmningen.

Äldst på Häckens bänk? Det var 24-årige målvakten Johan Brattberg som fick sällskap av ett gäng tonåringar.

LÄS MER:Alexander Faltsetas om framtiden i Häcken – och klubbens svar

Ett derby är ett derby, även om det spelas som en träningsmatch på Alla hjärtans dag. Inledningen bjöd på hårda närkamper, intensivt presspel och en och annan armbåge i duellerna.

ANNONS

– Vi sa redan innan matchen – ambitionen var att få fatta så många beslut som möjligt då vi inte har så mycket tid kvar tills cupen börjar. Vi ville öppna upp och bjuda in till vilda västern-fotboll. Hade det stått 4-4 i paus så hade det också varit okej, säger Häckens Andreas Alm efter matchen.

Det syntes tidigt att Öis tränarduo Ivarsson och Mattsson redan kommit långt med spelmodellen som präglade deras tid i Lindome. För dagen vitklädda Öis kunde stundtals obekymrat spela sig ur Häckens höga press genom kombinationer på egen planhalva och längre vändningar till kantlöparna Daniel Paulson och Anton Andreasson.

En glädjande syn för Öis-fans, som nog kan ha blivit lite oroliga när Ailton klev av efter fem minuter och ersattes av 20-årige Mohamed Said.

LÄS MER:Öis nyförvärv Hampus Dahlqvist tackar tränarna för lyftet

Anfallarna tog revansch

Häcken hamnade allt lägre i defensiven för att satsa på omställningar, men det blev desto svårare när ensamme spetsen Ali Youssef fick tampas med Öis backvärvning Marcus Haglind Sangré, som tog hem varje duell de två emellan.

– Det blir mycket mer dueller när man spelar som nia. Jag får bättra på det. Det blev en tuff match för oss i dag, säger Youssef.

Första gången som det blev riktigt farligt var när inhopparen Mohamed Said utnyttjade en hög backlinje i Häcken och löpte sig ren efter en smörpass av Ajdin Zeljkovic. Jonathan Rasheed var dock snabbt ute ur målet och kunde avvärja med en benparad.

ANNONS

LÄS MER:Öis värvar Haglind-Sangré från seriekonkurrenten

Hur övertygade är detta Öis om att behålla bollen på marken i uppbyggnadsfasen mot ett allsvenskt topplag?

Jo, så pass att målvakt Fredrik Andersson vid två tillfällen i första halvlek valde att finta bort framrusande Häcken-spelare istället för att rensa undan bollen.

Med fyra minuter kvar av första halvlek öppnades målkontot för dagen. Leo Bengtsson stack iväg med bollen, Marcus Haglind Sangré lämnade sin mittbacksposition och hängde efter. Inte konstigt då att när Bengtsson vände upp på kortlinjen och slog in bollen i straffområdet så stod Ali Youssef där – ensam och omarkerad för första gången i dag.

Youssef slog till med huvudet(det visade sig vara axeln i efterhand) och Andersson kunde inte hålla bollen utanför.

– Jag vill inte nicka. Jag klippte mig för två dagar sen. Måste spara “faden”*, säger målskytten.

Precis innan paussignalen ljöd hann också Mohamed Said med sin egen revansch. Anfallaren utnyttjade återigen en hög Häcken-linje och fick ensam springa i 40 meter mot Jonathan Rasheed. Denna gången satt han bollen i mål vid bortre stolpen – och 20-åringen firade med en ”woah”, ett populärt danssteg i sociala medier nuförtiden.

LÄS MER:Tobias Heintz uppmuntrades att välja BK Häcken

Direkt rött för Azulay

Den fartfyllda inledningen på matchen fortsatte efter pausen.

Kanske blev det till och med lite för fartfyllt när Jonathan Azulay fick hjärnsläpp och kastade sig in i en duell med dobbarna före när Häckerns Oskar Sverrisson höll på att bryta genom försvaret. Domare Joakim Östling hade inget val och nyförvärvet i Öis fick syna det röda kortet.

ANNONS

Föga förvånande fick vi se en helt annan matchbild därefter. Större bollinnehav för Häckens del och ett Öis som förgäves försökte hitta sina kombinationer med en man mindre.

– Deras koncept föll lite grann i och med att de förlorade sina wingbacks. Vi hade gärna hoppas på en halvtimme till med högt tempo men så blev det inte, säger Andreas Alm.

Kanske ville Mattson och Ivarsson få till en energikick när de bytte ut hela elvan med halvtimmen kvar, exkluderat nyss inbytte Anel Rashkaj. Men det gav inte önskad effekt och istället utnyttjade Häckens ynglingar luckorna som uppstod.

Ali Youssef hade tagit ett steg längre ner i plan, hittade fram till inhoppare Leonardo Farah Shahin, 16, som i sin tur förlängde bollen till William Milovanovic, 17.

Milovanovic gjorde inga misstag denna gången och stänkte dit ledningsmålet. Han följde upp det med ett ordentligt björnskrik, fortsatte med att springa en kvarts segervarv, lade till ett hopp och avslutade med att ryta till igen.

Ett målfirande av rang.

Två minuter senare fick ännu en akademispelares visa framfötterna. Efter strul i Öis backlinje kunde 17-årige Axel Henriksson bryta bollen och hitta in till vänsterbacken Oskar Sverrisson som var på besök i offensivt straffområde.

ANNONS

En enkel bredsida senare och det stod 3-1 på resultattavlan.

– Det är så vi ser ut. Visst har vi tagit in Jeremejeff och Martin Olsson, men i övrigt är det bara spelare som är 20 år eller yngre som har kommit in i år, säger Alm.

Resultatet stod sig och Häcken inkasserar årets första seger.

För Öis blev det en förlust med mersmak, främst då första halvlek är ett kvitto på att laget har förmågan att diktera spelet även mot starkare motstånd.

Notis: Fade är en frisyr som innebär att håret i nacken och på sidorna är rakat eller kortare medan det blir längre uppe vid hjässan.

Fakta: Startelvorna i båda lagen

BK Häcken(4-2-3-1):

Jonathan Rasheed(mv) – Oskar Sverrisson, Johan Hammar, Tobias Carlsson, Valgeir Fridriksson – Gustav Berggren, Alexander Faltsetas – Leo Bengtsson, Sebastian Tipura, William Milovanovic – Ali Youssef

Örgryte IS(3-4-3):

Fredrik Andersson – Anton Lans, Marcus Haglind Sangré, Jonathan Azulay – Daniel Paulson, Lukas Browning Lagerfeldt, Kevin Ackermann, Anton Andreasson – Ajdin Zeljkovic, Ailton Almeida, Herman Sjögrell

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS