Häcken möter Norrköping i cup-kvarten

Kvartsfinalerna i Svenska cupen är lottade och för det enda Göteborgslaget blir motståndet tufft: Häcken möter IFK Norrköping på bortaplan.

ANNONS
|

Häcken hade inför den avslutande gruppspelsomgången chansen att bli en av de fyra bästa gruppsegrarna, vilket hade inneburit hemmaplansfördel i kvartsfinalspelet.

Så blev det inte. Efter ”bara” 1–1 mot Helsingborg hamnade Häcken på den undre halvan, och får därför spela kvartsfinal på bortaplan. Motståndet: IFK Norrköping, som på söndagen slog ut IFK Göteborg.

– Det är en tuff lottning, men vi är väl ungefär på samma nivå. Vi har båda en del nytt och har kanske inte satt allt än. Det blir en bra utmaning. Man kan fundera hit och dit på vad som hade varit bäst för oss, men det är svårt att säga. Degerfors har vi till exempel inte lika bra koll på, men nu kommer vi till en plan som vi är vana att spela på, och vi gjorde en bra match senast borta mot dem (Häckenseger 1–0), säger Häckens assisterande tränare Christian Lundström.

ANNONS

Norrköpings tränare Rikard Norling hyser den största respekt för Hisingslaget inför det som komma skall när han diskuterade lottningen med media efter matchen mot Blåvitt.

– Det var det tuffaste på pappret naturligtvis. Vi har hemmaplan så det är en spännande uppgift, säger han.

”Vi vill vinna cupen”

Skulle Häcken vinna kvartsfinalmatchen, så väntar vinnaren i mötet mellan Degerfors och Västerås i semi. Både regerande cupmästarna IFK Göteborg och Gais hade inför sista omgången chansen att ta sig till kvartsfinal, men blev utslagna efter förluster mot Norrköping respektive Västerås. Häcken är därmed det enda kvarvarande Göteborgslaget i cupen – och siktar högt.

– Vi vill ju vinna varje match, och vi vill vinna cupen. Det är en självklarhet. Så vi kommer åka dit och göra vårt yttersta för att ta oss till semifinal, och sedan ta det därifrån.

Hur stor roll spelar det att ni inte får hemmaplan?

– Vi har ju sett att man har en viss fördel av det. Men hade vi haft Norrköping hemma så hade vi ju inte känt att ”det här blir enkelt”. Fördelen är ju att man spelar på sin vanliga plan, och att man slipper resa. Men nu har vi inte gjort en resa på länge, så då kan det vara positivt att komma ihop och ladda inför matchen. Så vi ser det inte som någon jätte-nackdel, även om vi gärna hade haft hemmaplan.

ANNONS

Norrköpings Sead Haksabanovic gjorde ett väldigt vackert mål mot Blåvitt, och anses av flera vara seriens allra bästa spelare. Håller du med?

– I den positionen är han helt klart en bra spelare. Han fick kanske inte ut så mycket av sin nivå förra säsongen, men han har ju levererat på väldigt hög nivå tidigare. Så det är en skicklig spelare. Men det finns många skickliga i den positionen, så jag vill inte bedöma vem som är bäst, säger Christian Lundström.

Så spelas kvartsfinalerna:

Degerfors–Västerås

Djurgården–Östersund

IFK Norrköping–Häcken

Hammarby–Trelleborg

ANNONS