Gustav Svensson.
Gustav Svensson. Bild: CARL SANDIN

Gustav Svensson om de blåvita rockaderna: ”Svårare nu”

Frågan är snarare ”när?” än ”om?” Gustav Svensson ska återvända till IFK Göteborg. Nu ger han sin syn på klubbens senaste rockader – där vännerna vänt hem, men tränaren och sportchefen inte finns kvar. Han berättar också om när han protesterade mot polisbrutalitet i USA.
– Det var ett ganska enkelt val som vi spelare gjorde, säger Svensson till Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Gustav Svensson har länge hintat om en blåvitt återkomst.

Förra året var det nära, men då valde han till slut att förlänga ett år med Seattle Sounders.

I sin amerikanska klubb var han under sommaren med och stoppade en match.

Detta i protest mot polisbrutalitet.

– Det blev ett väldigt entydigt svar i att vi alla ville hjälpa till för att få en bättre situation för vissa i USA. Det var ett ganska enkelt val som vi spelare gjorde. Väldigt snabbt efteråt fick vi hjälp från klubb, styrelse och ägare och allt. De backade upp oss till 100 procent. Det var ett enkelt val för oss spelare att ställa in den matchen och åka hem igen, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Ställningstagandet togs efter att trebarnspappan Jacob Blake blivit skjuten med flera skott i ryggen i samband med ett polisingripande i augusti.

Matchen i fråga var den mellan Svenssons Seattle Sounders och Los Angeles Galaxy.

Det var en av fem matcher i MLS som ställdes in.

Nu med årets oroligheter till följd av covid-19 medger Svensson att tankekraften främst lagts på annat än var han spelar fotboll nästa år.

Kontraktet löper dock ut vid årsskiftet – och Svensson har följt den senaste tidens rockader i IFK Göteborg.

In har nämligen spelare som Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Sebastian Eriksson kommit.

Gamla lagkamrater till Svensson.

”Kortsiktigt blir det en skillnad”

Ut har dock tränare Poya Asbaghi fått gå, medan före detta sportchef Kennet Andersson klivit ner till en rådgivande roll.

Andersson som Svensson kommunicerat med.

– Kortsiktigt blir det en skillnad, för det är Kennet som jag har haft kontakt med. Men jag tror det snabbt blir ordning som vanligt igen. Sådant här händer ju i klubbar. Det är inte första gången och det är inte sista gången det händer heller, säger Svensson till Fotbollskanalen.

Chansen att Svensson kommer hem har nödvändigtvis inte minskat. Detta med tanke på de andra hemvändarna.

– Det är något vi alltid pratat om att göra (spela ihop i IFK Göteborg igen). Sen gick det väldigt snabbt för Wernbloom. Men det är klart att vi alltid pratat om det och förhoppningsvis kommer det ske. Det är svårt att säga när. Jag vet inte riktigt planerna för Pontus, hur länge han vill fortsätta i Blåvitt, säger Svensson till Fotbollskanalen.

ANNONS

När denna återkomst skulle kunna ske står skrivet i stjärnorna.

– Förhoppningsvis kommer det hända. Det är svårt att säga om det blir något snart eller om det blir om något år. Jag kan inte svara på det. Det blir lite svårare nu när Kennet försvann och sen får ju den nye tränaren bestämma vad den vill ha. Jag kan ju inte bara säga att jag vill hem. Vi får ju se om den nye tränaren vill ha hem mig, säger Svensson.

ANNONS