Göteborg FC:s Pauline Hammarlund.
Göteborg FC:s Pauline Hammarlund. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Guldhjälten om mörka tiden: ”Visste inte om jag skulle kunna spela igen”

I lördags guldjublade Pauline Hammarlund tillsammans med Göteborg FC. För några år sedan var verkligheten en helt annan för 26-åringen. Skador, smärta, mörker ...
– När jag var som djupast nere kände jag: "Kommer det här någonsin bli bra igen?", säger hon i GP-sportens podd "031-Fotboll".

ANNONS
|

Matchminut elva. Pauline Hammarlund frispelas och placerar in bollen bakom en utrusande Cajsa Andersson.

Hon ler. Hon jublar.

Målet blir starten på en sanslös målkavalkad. 1–0, 2–0, 3–0, 4–0 ...

När slutsignalen ljuder står det klart att Göteborg FC besegrar Linköping FC med 7–0 – och säkrar klubbens första historiska SM-guld.

Pauline Hammarlund ler och jublar ännu mer.

Dessutom kan hon inte undvika att tänka tillbaka på den långa resa hon tvingats göra för att komma dit. Den med mörker, den med dubbla knäoperationer och många missade fotbollsmånader.

– Jag hade två skador, de var ju jobbiga på sina sätt. Först opererade jag båda mina knän för hopparknän. Det jobbigaste med det var att det aldrig tog slut. Det skulle vara fyra månaders rehab, men tog elva månader till slut, berättar hon i GP-sportens podd "031-Fotboll".

ANNONS

– Sedan var det tufft med nya skadan i och med att det hände så tätt. Jag kände precis att jag hade tagit mig tillbaka till en bra nivå, bra form och belönats med en landslagsplats. Så hände det där samma dag i princip.

”Målbilden man hade var det som skedde i lördags”

Pauline Hammarlund fortsätter:

– När man var som djupast nere kände jag: "Kommer det här någonsin bli bra igen?". Jag har fått frågan om jag funderade på att sluta ... Så långt gick det väl aldrig, men jag hade börjat ställa in mig på att jag skulle behöva spela med smärta under resten av min karriär. Sedan är det klart att med de smärtorna jag hade då hade jag inte kunnat prestera i närheten av där jag är nu. Men det vände och vi fick ordning på det.

Och på ett sätt blev SM-guldet belöningen för allt slit hon lagt ner.

– Målbilden man hade var det som skedde i lördags, när man stod där med guldhjälm och har fått spela hem ett SM-guld till Göteborg där jag varit i fem år. Det var bara det man såg framför sig för att orka. Det är också det som gör att det här är så mycket större. Att man har varit där nere där jag inte ens visste om jag skulle kunna spela igen till att stå här och ha tagit mig tillbaka. Det gör varenda timme man gjorde på cykel, varenda timme hos sjukgymnasten, värd det.

ANNONS

I veckans avsnitt av "031-Fotboll" berättar Pauline Hammarlund också om Göteborg FC:s uteblivna guldfest, drömmen om en utlandsflytt, pappans agenthjälp, jobbet på kemikaliefabriken och om udda tillbehör till tacos.

ANNONS