Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gula väggens drag inför EM-premiären

Först var tanken att köra en Segway-karavan genom Sevilla.
När den idén gick i kras bokade supporterorganisationen ”Gula väggen” i stället upp varenda häst och vagn i stan.
– Det är lite galenskap, säger grundaren Andreas Richt och skrattar.

De första svenska supportrarna har anlänt till Sevilla inför måndagens EM-premiär mot Spanien. Och fram till matchstart finns det flera aktiviteter planerade.

En av dem: Hästkaravan. Arrangerad av den fristående supporterorganisationen Gula Väggen.

– Från början var min tanke att hyra alla Segways i Sevilla – det gjorde jag också. Men det fanns bara 50 stycken. Två företag hade gått i konkurs. Då skulle vi frakta 50 stycken från ett annat ställe. Det gjorde att det började dra iväg på kostnadssidan och vi fick lägga ner den idén. Nu har vi bokat upp varenda häst och vagn som finns i Sevilla. Vi räknar med över 100 personer i alla fall. 25 ekipage. De har gula hjul dessutom – och dresscode är en gul tröja, säger Gula Väggens grundare Andreas Richt.

Karavanen kommer rulla fram över Sevillas paradgata under lunchtid på söndagen.

– Vi har hyrt dem i en timme, men det är rätt varmt här nere nu och det finns inga tak på dem. Risken är att folk brinner upp! Men även om det bara blir en kvart är det här extremt kul, säger Andreas Richt.

Varför just en karavan?

– Från början, innan man hade lottat EM-grupperna i december, satt vi och hoppades på Amsterdam. Vi hade bokat upp 20 bussar som skulle åka från Stockholm, via Göteborg och hela vägen ner. Det var där Gula Väggens karavan dök upp. Vi hade också en plan på att ha en karavan mellan Dublin och Galway, men även den fick vi ställa in. Nu blir det en karavan i Sevilla vilket är hur kul som helst!

Även i Sankt Petersburg, där Sverige spelar sina andra två gruppspelsmatcher, kommer det hända grejer kopplat till Gula Väggen. Bland annat har det hyrts en partybåt.

– En hel kanalpråm som kommer åka fram och tillbaka längs kanalen. Jag hoppas att alla kommer ha flytväst, säger Andreas Richt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.