Grönt ljus till barn- och ungdomsfotboll: "Inga seniormatcher"

Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att man bör vänta med seniorfotboll tills läget är betydligt lugnare. Men Folkhälsomyndigheten ger nu okej till barn- och ungdomsidrott för personer födda 2002 och senare. Nu har Svenska Fotbollförbundet uppdaterat sina riktlinjer till föreningar och distrikt.

ANNONS
|

Fotbollssverige har den senaste tiden varit splittrat i frågan om huruvida matcher ska spela eller inte. I Stockholm planerade man att dra igång sina lokala serier på fredagen, medan man i exempelvis Bohuslän satt stopp för alla matcher, inklusive träningsmatcher. I Göteborg har man lagt sig mittemellan och skjutit upp tävlingssäsongen men tillåtit träningsmatcher.

Men på torsdagens presskonferens slog statsepidemiologen Anders Tegnell fast att "man får vänta med seniora matcher tills läget är betydligt lugnare". Därmed har Svenska Fotbollförbundet (SvFF) – till slut – fått ett tydligt besked att förhålla sig till.

– För två veckor sedan var vi lite fundersamma, för då fick vi olika budskap. Det var ett budskap som framfördes muntligen, och ett annat i skrift. Det gjorde att det har varit en osäkerhet, minst sagt. Idag var det väldigt tydligt: Inget matchande för vuxna, men okej att matcha barn och ungdomar, säger fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

Han fortsätter:

– Nu analyserar vi det och utifrån det justerar vi våra direktiv. Vi följer Folkhälsomyndigheten till punkt och pricka, och om det som framförts i tv överensstämmer med det som vi får i skrift så kommer vi att uppdatera riktlinjerna så fort som möjligt.

När det gäller ungdomsfotboll menar statsepidemiologen att både träning och tävling kan genomföras.

– Skillnaden på träning, träningsmatcher och tävlingsmatcher i de åldersgrupperna är inte jättestora. Nu gör vi ett undantag och säger att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott, säger Anders Tegnell.

Ett uttalande som Bert Andersson, ordförande i Göteborgs Fotbollförbund, är skeptisk till.

– Det här med ungdomsfotbollen – jag känner kanske att det var lite onödigt att öppna den kranen igen. Nu har vi ju nästan fått alla att inse att det inte ska spelas mer än enkla träningsmatcher i ungdomsfotboll. Nu tolkar jag Tegnell som att det är okej med all ungdomsfotboll – hur ska vi förhålla oss till det? Jag hoppas att Svenska Fotbollförbundet orkar vara tydliga på den frågan, säger han.

Okej med barn- och ungdomsmatcher i fotboll

Strax efter klockan 17 skickade SvFF ut nya rekommendationer där barn- och ungdomsfotboll för personer födda 2002 och senare godkänns för spel.

"SDF och föreningar ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter med allmänna råd som, med ikraftträdande den 17 april 2020, anger att matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras för barn och ungdomar födda 2002 och senare, medan man avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna", skriver SvFF.

ANNONS

– Inga seniormatcher, förtydligar förbundets generaldirektör Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten klargör att det är viktigt att undvika trängsel, se till att goda möjligheter för att tvätta händerna finns och att endast symtomfria deltagare får vara med i aktiviteterna.

SvFF rekommenderar också att matcher som innebär resor över distriktsgränser inte bör genomföras över huvud taget i detta nu.

"Lite onödigt att öppna den kranen igen"

Några synpunkter på själva beslutet vill dock inte Karl-Erik Nilsson ge sig på.

– Vi är experter på att lira fotboll, men måste lyssna på de som är experter på att hantera den här typen av folkhälsofrågor. Och vi ska naturligtvis så långt det någonsin går medverka till att begränsa smittspridningen i landet. Om Folkhälsomyndigheten signalerar att det här är ett angeläget verktyg att använda för att begränsa smittspridningen – då vore det förmätet att ha en annan uppfattning. Vi får lita på experterna och anpassa vår verksamhet efter det.

Hur ser du på den situation som varit – där olika distrikt fattat olika beslut och man har börjat anklaga varandra för att göra fel?

– Mycket av det här skapades genom de oklara budskap som levererades. Jag har den största respekt för att vi lever i en tid som vi aldrig varit med om tidigare, och i det perspektivet har Folkhälsomyndigheten ett stort tryck på sig. Då kan det begås misstag, det har vi respekt för, och därför tog vi en kontakt innan påsk och sa att det är angeläget att man ger tydliga besked till idrotten. Och det var ju vad som levererades i dag, och det ger inte utrymme för regionala tolkningar.

ANNONS

ANNONS