Grönt ljus till allsvensk fotboll i juni

En lång väntan är över. Folkhälsomyndigheten har gett elitfotbollen grönt ljus att starta från och med 14 juni.
– För att detta ska vara hållbart krävs stort ansvar från alla, säger idrottsminister Amanda Lind.

ANNONS
|

Runtom i Europa har toppfotbollen sakta men säkert börjat rulla igång. Först ut var Bundesliga, både på herr och damsidan, och en vecka senare meddelade även spanska La Liga att de ska återuppta säsongen.

Samma besked kom, under torsdagen, från Italiens Serie A och Englands Premier League.

Nu kom även beskedet som Fotbollssverige väntat på.

Under fredagens presskonferens meddelade idrottsminister Amanda Lind (MP) att man ger grönt ljus när det gäller tävlingsidrott för vuxna - vilket innebär att allsvenskan, superettan och damallsvenskan kan starta upp sina säsonger från och med 14 juni.

– När samhället tvingats till snabba förändringar blir det väldigt tydligt vad som är viktigt i människors vardag. Jag har mött ett stort engagemang kring att öppna upp för idrott, framförallt elitidrott. Det förvånar mig inte eftersom det har stor påverkan på människors vardag, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

ANNONS

LÄS MER:Kan tvingas starta upp säsongen utan träningsmatcher

Lind understryker att beskedet inte ska ses som att Sverige rullar tillbaka alla restriktioner.

– Vi befinner oss fortfarande i ett extraordinärt läge och att minska smittan och rädda liv är prioritet ett. Om läget ändras är vi alltid redo att fatta nya beslut. För att detta ska vara hållbart krävs stort ansvar från alla, säger Lind.

Ingen publik på arenorna: "Räknar med att det gäller över sommaren"

LÄS MER:Läget i klubbarna inför allsvenska premiären

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hade en uppmaning till supportrarna:

– Förbudet mot allmänna sammankomster och tillställningar med fler än 50 deltagare består. Därför uppmanar jag supportrarna att fortsättningsvis undvika att samlas, upprätthåll rekommendationer om social distansering. Ta ert ansvar och föregå med gott exempel, säger Damberg.

Beslutet innebär också att elitidrottare undantas från reserestriktionerna inom landet och tillåts göra resor för att kunna utföra sitt arbete. Samma regler gäller inte för amatöridrottare.

Fotbollsmatcherna kommer dock spelas inför tomma läktare, precis som i övriga ligor i Europa.

LÄS MER:Klubbarnas glädje efter Folkhälsomyndighetens besked

Och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ser inte att publiken kommer vara tillbaka på arenorna inom en snar framtid.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen om sammankomster för över 50 personer gäller över sommaren, säger Carlson.

"Hinner vi spela klart innan julafton"

Mats Enquist, generalsekreterare på intresseföreningen Svensk Elitfotboll, gläds åt beskedet att fotbollen är tillbaka.

– Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhälle, säger han.

ANNONS

När GP når Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, tillägger han:

– Det känns väldigt skönt att det här beslutet är fattat. Sedan är det viktigt att nämna att det här inte bara gäller fotbollen. Vi har gått i bräschen för den här förändring av bestämmelser, men alla idrotter kommer kunna dra nytta av detta.

Är det, i och med fredagens besked, helt spikat att säsongerna kommer dra i gång den 14 juni?

– Ja.

Det är klart?

– Yes.

– Då pratar vi herrarna ska tilläggas. Allsvenskan och superettan. Damallsvenskan jobbar mot ett senare datum (27 och 28 juni).

Lars-Christer Olsson fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att vi kommer i gång. Av flera skäl. Sportsligt innebar det att vi kan spela klart före julafton. Ekonomiskt är det också väldigt viktigt komma igång.

Hur ser du på att det ser ut att bli spel utan publik under en lång tid framöver?

– Det har alla förstått, det är ingen överraskning. Vi får göra det bästa av situationen och jag är glad över alla reaktioner som har kommit från SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och från varje enskild supporterklubb.

LÄS MER:Fotbollens regelverk – så ska matcher genomföras

Spelschemat inte spikat än

Vad gäller spelschema och exakt säsongsupplägg så är inget spikat än.

ANNONS

– Vi vet att det börjar den 14 juni. Sedan är vi beroende av den internationella kalendern. Vi vet inte exakt var vi kan klämma in omgångar. Vi har en bra bild fram till sommaren, men vi vet inte exakt hur kvalspel till Uefa-matcher och liknande kommer att se ut, säger Lars-Christer Olsson.

När tror du att ni kommer kunna presentera ett spelschema?

– Vi kommer inom en ganska snar framtid kunna presentera det, men inte exakt vilka datum man kan kunna spela eftersom det kommer förändras under tiden.

Det kan också bli så att lagen i allsvenskan och superettan tvingas kliva in i tävlingssäsongen utan att ha spelat några träningsmatcher.

Besked där väntas inom kort.

LÄS MER:Kan tvingas starta upp säsongen utan träningsmatcher

Detsamma gäller planen kring Svenska cupens slutspel. Det är oklart när och hur det ska spelas klart.

– Vi kommer se över förutsättningarna för cupspelet. Vår krisgrupp för tävlingsverksamheten kommer se över både hur man behöver anpassa seriespel och hur man kan spela klart cupen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF till Sportbladet.

ANNONS