Kortedala IF (bilden) fick sin match mot Guldheden inställd efter domarbojkotten.
Kortedala IF (bilden) fick sin match mot Guldheden inställd efter domarbojkotten. Bild: Per Wahlberg

Grann-distriktens besked efter domarbojkotten

Det blev mycket riktigt inget möte på Kortedalavallen under torsdagskvällen. Efter att Göteborgs domarkår vägrat döma matchen mellan Kortedala IF och Guldhedens IK ställdes den in. Dessutom har domarna i samtliga närliggande distrikt avböjt att rycka in.

ANNONS
|

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen nåddes de berörda klubbarna av beskedet: Division 4-mötet mellan Kortedala och Guldheden ställdes in – efter att den lokala domarkåren valt att bojkotta de förstnämnda.

– Vi har haft en dialog med Domarklubben där vi lagt fram förslag på hur vi skulle kunna genomföra matchen. Så vi har tagit fram förslag till domarna som de funderar på i detta nu, säger Patrik Gustafson, distriktschef på Göteborgs Fotbollförbund.

LÄS MER:Göteborgs domarklubb vägrar döma division 4-klubbar

Förbundet fick domarnas besked om bojkott i onsdags morse (utöver Kortedala IK bojkottas även United Africa i samma serie) – men de hann alltså inte hitta en lösning tills torsdagens match.

ANNONS

– Vi har även frågat andra distrikt, sådana domare som inte är medlemmar i domarklubben i Göteborg. Men det gick inte, säger Patrik Gustafson.

Angränsande distrikt nekar domarhjälp

Nej, Göteborgs Fotbollförbund kan glömma hjälp utifrån. GP har varit i kontakt med samtliga angränsande distrikt, som alla fått en förfrågan – och avböjt.

– När förfrågan kom till oss så var vår motfråga varför de egna domarna bojkottar. När svaret är att domarna inte känner sig trygga och att det är en bra arbetsmiljö, varför ska vi då skicka våra domare?, frågar sig Andreas Ekholm, domarcoach i division 4, Västergötland.

Mikael Nestorsson har motsvarande roll i Bohusläns Fotbollförbund, och hans svar är detsamma:

– Är det säkerhetsbrist för dem som dömer i Göteborg, och som kan lagen, så är det ju knappast mer säkert för oss som kommer utifrån. Sedan finns det såklart en kollegial aspekt, att vi ställer upp för varandra, säger han.

"Även om jag hade domare så hade jag nog inte skickat dem"

Sista hoppet om hjälp utifrån fanns således i Halland. Men icke.

– Nu var det inte aktuellt eftersom jag inte ens har domare så det räcker på hemmaplan. Å andra sidan hade jag inte skickat mina domare till en match som de lokala domarna inte vågar döma. Så även om jag hade domare så hade jag nog inte skickat dem, säger Jörgen Ahlgren på Hallands Fotbollförbund.

ANNONS

"Är inte ultimat"

Ett preliminärt nytt matchdatum mellan Kortedala och Guldheden är kommande torsdag, den 26 september. Något som innebär att Kortedalas motståndare Guldheden skulle få tre matcher på fem dagar.

– Det är inte ultimat. Alla direkt inblandade parter, Kortedala, Guldheden och domarklubben kommer ju få tycka till. Sen är det ju så att det även påverkar andra lag i serien, tyvärr, säger Patrik Gustafson på Göteborgs Fotbollförbund.

Vilka krav har domarna ställt för att häva sin bojkott av de aktuella lagen?

– De har inte gett några krav, utan vi hade en diskussion med åtgärder. Den går främst ut på tre saker: Matchobservatörer, matchvärdar och et gemensamt möte innan matchen med alla parter. De tar ställning till de förslagen i detta nu.

LÄS MER:Kortedala IF – laget som domarna vägrar döma

Har ni upplevt något liknande?

– Nej, detta är inget jag varit med om tidigare.

Hur stort misslyckande är detta för er som förbund, att det gått så här långt?

– Det vill jag nog inte uttala mig om. Men alla parter i det här får väl fundera på varför det blivit så här … det är såklart inte någon önskvärd situation, säger Patrik Gustafson distriktschef på Göteborgs Fotbollförbund.

ANNONS