Graham Potter tar över Chelsea

För elva år sedan tränade han Östersunds FK i svenska division 2.
Nu är Graham Potter presenterad som Chelseas tränare.
– Jag är otroligt stolt och glad, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS
|

Efter 0–1 mot Dinamo Zagreb i Champions League i tisdags fick Chelseas nya ägarstyre, lett av amerikanen Todd Boehly, nog. Tysken Thomas Tuchel, som vann turneringen under sitt första halvår i klubben, sparkades med omedelbar verkan.

Jakten på ersättare har gått fort och i huvudsak handlat om ett namn: Brighton-tränaren Graham Potter. Nu står det klart att Potter, 47, lämnar sydkusten för London efter att ha skrivit på för fem år med Chelsea.

Enligt The Telegraph köps han loss för motsvarande 287 miljoner svenska kronor.

Återförenas med ytterbacken

Potter är ett bekant namn för svenska fotbollssupportrar efter sina år i Östersund där han var ansvarig mellan 2011 och 2018. Efter ha fört upp jämtlänningarna från fjärdedivisionen till allsvenskan och spel i Europa League lämnade Potter för Swansea i engelska andraligan.

ANNONS

Därifrån värvades han till Brighton i Premier League där Potter gjort fina resultat under tre års tid. Potter lämnar klubben på en fjärdeplats i tabellen.

Framöver är det Chelsea som gäller för 47-åringen som kan debutera på lördag i Londonderbyt mot Fulham på Craven Cottage. I Chelsea återförenas han med sommarvärvningen Marc Cucurella som lämnade Brighton för 700 miljoner kronor.

Chelsea ligger på sjätte plats i Premier League.

Fakta: Graham Potter

Namn: Graham Stephen Potter

Född: Solihull, England, Maj 1975, (47 år)

Spelarkarriär: Spelade vänsterback och har representerat engelska klubbar som Birmingham, Stoke, Southampton, West Bromwich, York, Boston och Macclesfield, samt ett antal andra lag på lån. En U21-landskamp för England.

Tränarkarriär: Tog över Östersunds FK i svenska fjärdeligan 2011. Förde klubben till allsvenskan och slutspel i Europa League. Vann svenska cupen 2017.

Lämnade 2018 för walesiska Swansea i Championship. Blev klar för Brighton i Premier League i maj 2019. Slutade nia i fjol med 51 inspelade poäng – ett nytt klubbrekord.

Skrev i september 2022 på ett långtidsavtal med storklubben Chelsea.

LÄS MER:Chelsea sparkar tränaren efter fiaskostarten

ANNONS