Invigningen av Gothia cup fyller Ullevi varje sommar.
Invigningen av Gothia cup fyller Ullevi varje sommar. Bild: Adam Ihse/TT

Gothia cup lugna trots virus-oro: "Inte första gången"

Världens största ungdomsturnering samlar barn och unga från alla kontinenter. Men vad händer med Gothia cup när coronaviruset sprider sig från land till land – och nu finns i Göteborg?

ANNONS
|

Med 1 700 lag från 80 nationer är Gothia cup onekligen en global angelägenhet. Det skapar frågor när rädslan för coronaviruset sprider sig i takt med att själva viruset gör detsamma. Under fredagen fick Göteborg sitt första smittofall då en man i 30-årsåldern bekräftades vårdas på Östra Sjukhuset.

Spridningen av viruset, som hittills skördat över 2 700 offer och smittat sammanlagt över 80 000 personer, gör att både sommaren EM-slutspel för herrar och OS har öppnat för att skjutas upp eller ställas in.

Gothia cup stämmer varje år av smittoläget i världen med Smittskydd Västra Götaland inför turneringen. Den kontakten knöts tidigare än normalt i år.

ANNONS

– Vi tog den kontakten för att stämma av och se om det fanns någon information vi behövde få. De ser inte att vi behöver vidta några åtgärder nu och har lovat att återkomma om det förändras. I nuläget är det business as usual, säger Gothia cups kommunikationsansvarige Malin Jonson.

Hur påverkas turneringen av att smittan nu har nått Göteborg?

– Det är Smittskydd Västra Götlands information som vi arbetar efter. Där har vi i dagsläget inga förändringar men såklart följer vi den här utvecklingen som alla andra. Vi har varit i liknande situationer tidigare. Det här är inte första gången.

LÄS MER:Inget Gothia Cup i Abu Dhabi

Lag från Iran och Italien anmälda

I fjolårets Gothia cup deltog lag från flera av de länder ditt smittan spridit sig. Sydkorea, Italien och Japan hade alla lag på plats i Göteborg. Till årets turnering finns två lag anmälda från Iran och två från Italien. Turneringsledningen har inte fattat något beslut om huruvida lag från länder med stor smittospridning ska få delta eller inte.

– Det är samma svar där. Det beror på vilka direktiv vi får. Det är inte vårt eget beslut att ta. I dagsläget har vi inte fått några sådana direktiv, säger Malin Jonson.

Hur stor bedömer du risken är att Gothia cup ställs in?

ANNONS

– Det går inte att spekulera i. I dagsläget finns det ingenting som tyder på det.

Gothia cup har en systerturnering i Kina som årligen arrangeras i augusti. Där väntar arrangören på besked från myndigheter.

– De har inte fått något besked vare sig om turneringen kan eller inte kan spelas. De följer och avvaktar också situationen, säger Malin Jonson.

I Göteborg arrangeras under 2020 ett antal idrottsevenemang som välkomnar internationella besökare. Såväl Göteborgsvarvet som Världsungdomsspelen kan påverkas av ytterligare smittspridning. Så även Partille cup.

– Vi tar händelseutvecklingen på allvar. Om vi är oroliga? Nej, inte i dagsläget. Det är svårt att spekulera i vad som komma skall. Vi följer utvecklingen och jag tycker vi är väl förberedda, säger turneringens generalsekreterare Fredrik Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS