Domarklubben i Göteborg har beslutat att inte skicka någon domare till Kortedala IF:s och United Africa FC:s två kvarvarande matcher den här säsongen.
Domarklubben i Göteborg har beslutat att inte skicka någon domare till Kortedala IF:s och United Africa FC:s två kvarvarande matcher den här säsongen. Bild: ROBERT BOMAN

Göteborgs domarklubb vägrar döma division 4-klubbar

Efter en säsong av incidenter sätter lokala fotbollsdomare nu ned foten och tar ett historiskt beslut gällande de två division 4-lagen Kortedala IF och United Africa FC. Domarklubben i Göteborg kommer inte skicka någon domare till klubbarnas två kvarvarande matcher den här säsongen. Anledningen är en ”rådande hotbild”.
– Vi är rädda att det ska tas till nästa nivå, säger Roberto Incorvaia, ordförande i Göteborgs domarklubb.

ANNONS
|

GP har vid flertalet tillfällen rapporterat om lokala domare som hotats eller på annat sätt trakasserats i samband med matcher.

I juni hade situationen förvärrats till den grad att domarklubben i Göteborg – där cirka 70 procent av alla Göteborgs fotbollsdomare ingår – hotade med strejk.

– Domare har pratat om det med oss och jag ser det som ett alternativ. En domarstrejk är en väg att gå. Vi får se hur utvecklingen blir under sommaren, berättade Roberto Incorvaia, ordförande i GIFDK, Göteborgs Ideella domarklubb, för GP.

LÄS MER:Lokala fotbollsdomare hotar med strejk

LÄS MER:Göteborgsdomarna kallade till krismöte: "Måste göra något"

LÄS MER:Här är incidenterna som får domarkåren att slå larm

Strejken uteblev men de allvarliga incidenterna har fortsatt och det är två lag som särskilt pekas ut av domarklubben:

ANNONS

United Africa FC och Kortedala IF.

LÄS MER:Kortedala IF – laget som inga domare vill döma

I ett mejl till företrädare för Göteborgs fotbollförbund, som GP tagit del av, beskrivs arbetsmiljön under Kortedalas och United Africas matcher som ”under all kritik” och ett flertal domare sägs inte längre vilja döma lagets matcher efter att de upplevt situationer som hotfulla.

Upplevelserna från domarnas matcher med de två division 4-lagen har renderat i ett beslut som aldrig tidigare fattats i Göteborgs lokalfotboll.

GIFDK kommer inte skicka domare till de två matcher som återstår för United Africa och Kortedala IF.

”På grund av den rådande hotbild och det olämpliga beteende som våra domare fått utstå ifrån föreningarna United Africa och Kortedala under flertal tillfällen i årets division 4A anser vi det finnas fog för att ej deltaga i de avslutande matcherna”, skriver domarkårens ordförande Robert Incorvaia i ett mail som GP fått ta del av.

– Vi är rädda att det tas till nästa nivå. Vi har haft misshandel mot domare tidigare och vi är rädda att det ska eskalera, säger Roberto Incorvaia när GP når honom.

Domarklubben hoppas att beslutet ska innebära ytterligare stöd från Göteborgs fotbollsförbunds tävlingskommitté.

Madelene Ekvall är ordförande i tävlingskommittén.

– Hot mot domare är såklart inte acceptabelt och ingenting vi vill ha. Vi måste samarbeta på samtliga plan, föreningar, domare och förbundet. Vi har grupper som diskuterar olika funktioner och förslag inför nästa säsong. Det handlar om ett förebyggande arbete, säger Madelene Ekvall.

ANNONS

Kan man sätta in speciella åtgärdar i separata fall?

– Vår roll är att verkställa regelverket och reglerna samarbetas fram på lång sikt. Men beroende på vad det är kopplat till så kan man göra saker. Man kan sätta in observatörer eller extradomare, säger Ekvall.

Roberto Incorvaia är positiv till att extra kraft skulle sättas in i matcherna som domarna historiskt haft bekymmer med.

– Vi måste bygga en långsiktig handlingsplan. Det måste till utbildning och skapas en förståelse för domarnas situation. En lösning kan vara att sätta in matchvärdar för att backa upp domarna och lugna ned det som kommer från sidan, säger Incorvaia.

Vad händer med Kortedalas och United Africas matcher nu när ni inte vill döma dem?

– Då får det tas in domare utifrån och det är såklart en extra kostnad.

ANNONS