Göteborg FC:s oro – träningsverksamheten blir lidande

Damlandslaget i fotboll spelar sina fem återstående och uppskjutna EM-kvalmatcher till hösten. Något som kan bli ett problem för stjärnspäckade och hårdsatsande Göteborg FC.
– Det kommer bli väldigt, väldigt många matcher för våra landslagsspelare, säger GFC:s tränare Mats Gren.

ANNONS
|

Det svenska landslaget i fotboll förbereder sig för kvalspel till EM i England sommaren 2022.

Uefa har presenterat ett nytt spelschema där landslagets fem återstående matcher ska spelas klart till hösten. Inom svensk damfotboll fanns en farhåga kring att det skulle komma att påverka planeringen och utförandet av damallsvenskan.

Nu kommer Elitfotboll Dam (EFD) med lugnande besked.

Landslagsfönsterna till hösten kommer inte krocka med det planerade damallsvenska spelschemat.

– Det finns ett antal landslagsfönster i höst, ett ligger i september, ett i oktober och ett i november och det har vi tagit hänsyn till så där ligger inga matcher inplanerade. Inga damallsvenska matcher. När vi har jobbat fram den här serieordningen, som vi kommer presentera, så tog vi hänsyn till det. För vi visste inte hur landslagsfönsterna skulle påverkas, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för EFD, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Mats Gren: "Tänker inte gnälla"

Mats Gren, en av två tränare för Göteborg FC, menar att träningsverksamheten kommer bli lidande under hösten.

I laget spelar förutom ett helt koppel svenska landslagsspelare även Vilde Böe Risa för Norge och målvakten Loes Geurts för Nederländerna.

– När landslagsspelet kommer igång kommer vi ha väldigt många av våra spelare borta, tillsammans med det tajta programmet som är kommer det bli väldigt, väldiga många matcher för våra landslagsspelare, säger han.

– Det är bara för oss att försöka rusta så gott som möjligt. Det blir inte så mycket träningar, kanske bara dagen före och efter, för spelarna kommer behöva tid att återhämta sig.

Det låter inte som någon optimal situation.

– Optimalt är det absolut inte. Inget snack om det. Men det är inget att klaga och gnälla över, kommer vi igång får vi vara jättenöjda med det. Och det är likadant för alla. Bara att gilla läget, säger han.

Sverige har i EM-kvalet kvar att möta Ungern, Lettland, Slovakien och dubbelmöte med Island.

ANNONS