Göteborg FC:s bänk från matchen mot Örebro.
Göteborg FC:s bänk från matchen mot Örebro. Bild: MICHAEL ERICHSEN

GFC:s kovändning – skrotar planen på värvningar

I maj var GFC-tränaren tydlig. ”Vi behöver få in tre klasspelare efter VM”. Skälet var tätt matchande i både damallsvenskan och Champions League. Utfallet blir ett annat: Talanger från det egna F19-laget.
– Det blir inga värvningar utifrån, säger Marcus Lantz nu.

ANNONS

Inför säsongen värvade fjolårets damallsvenska serietvåa vänsterbacken Natalia Kuikka och mittfältaren Vilde Böe Risa.

Klubbens ambition under våren var att förstärka med ytterligare några erfarna spelare under sommaren.

– Det finns önskemål om att få in tre spelare i detta fönster. Vi behöver få in tre klasspelare. Jag har önskemål om spelare, sedan får vi se om det är möjligt. Ska vi kunna vara med där uppe, som vi har sagt att vi vill, behöver vi spetsa upp det lite, sade Göteborg FC:s tränare Marcus Lantz i maj.

Sedan dess har landslagsmeriterade mittbacken Emma Berglund hämtats in från PSG.

Och med skador på både Natalia Kuikka (baksida lår) och mittfältaren Elin Rubensson (kristallsjuka) har laget haft svårt att få full bänk.

ANNONS

"Ser inte jättebra ut när man inte har det"

Mot Linköping fanns två vakanser på reservbänken.

De ska täppas igen.

Dock inte av etablerade spelare.

– Det är alltid så som tränare, du har önskemål om att få in den och den spelaren. Fönstret är inte öppet länge till. Vad jag har förstått handlar det om vilka från F19 vi kan plocka upp, det är den väg vi kommer gå, säger Marcus Lantz.

Så inga värvningar utifrån?

– Det blir det nog inte. Vi behöver ha in spelare så att vi får full bänk. Det ser inte jättebra ut när man inte har det.

Inför säsongen flyttades Hanna Andersson och Evelyn Ijeh upp i A-truppen. Fler spelare från F19-laget kan bli aktuella.

Där handlar det om att kombinera skolgång med extra träningspass och tillgänglighet för matcher i damallsvenskan.

Flera duktiga F19-spelare

– Jag har pratat rätt mycket med Martin Sjögren (norsk förbundskapten) innan året. Han är tydlig med att man måste ha bred trupp för att hänga med i både serien och Champions League, annars är man chanslös. Det får vi om vi flyttar upp spelare från F19, menar Lantz.

Det finns dock en tydlig skillnad.

– Jag kan inte kräva av F19-spelare att göra avtryck i Champions League eller allsvenskan. Där går de in och får lite speltid är det gott nog. Det är en jäkla skillnad på kravbild på Elin Rubensson och Evelyn Ijeh.

ANNONS

Göteborgs behov är i första hand en försvarare, då både Kuikka och Berglund har skador på baksidor, kanske även något offensivt.

Lasse Svensson är sportchef i Göteborg FC.

Han bekräftar bilden av satsning på F19-spelare framför externa värvningar.

– För tillfället har vi inget riktigt brännhett. Ska vi få in någon ska det vara någon som går rätt in i laget. Vi har haft några spår, men inte längre, säger han.

Under tisdagen spelade F19-laget mot Ulricehamn och vann med 6-2, bland annat debuterade nyförvärvet Nellie Nygren. I övrigt nämns mittbacken Andrea Pajovic, försvararen Ammie Johansson och Elma Junttila Nelhage.

– Bra spelare allihop, men det finns flera. Det är en jädra skillnad på två år. Vi börjar få in dem som är bäst i området, säger Lasse Svensson.

ANNONS