Gais vann heta derbyt mot IFK Göteborg – rysare in i det sista

Efterlängtat Göteborgsderby mellan Gais och IFK Göteborg.
Då gjorde Gais två mål i matchen som slutade 2–1 på Gamla Ullevi.
– De vek ner sig lite och då körde vi över dem direkt, säger Ahl-Holmström.

ANNONS
|

Tolv år har gått sedan Gais och IFK Göteborg gjorde upp i ett allsvenskt möte senast. Under måndagskvällen var det dags igen. Gais hade hemmafördel i matchen på Gamla Ullevi, som spelades inför 16 646 åskådare.

Och stämningen svek inte. Långt innan avspark låg känslor av förväntan och glädje i luften, vilket supportrarna tog med in till arenan som bidrog till en sprakande tillställning.

På slutsignal var det Gais och hemmapubliken som fick jubla. Det grönsvarta laget vann matchen med 2–1. Axel Henriksson gjorde det första målet och Alexander Ahl-Holmström det andra för Gais. På övertid lyckades Paulos Abraham trycka in ett reduceringsmål till Blåvitt.

ANNONS

– Det var jätteviktigt för alla gaisare att visa att först att vi har kommit till den här nivån och sedan en form av revansch att göra det här efter tolv år där vi har varit ifrån det här. Jag tror det betyder så mycket för alla gaisare, säger huvudtränare Fredrik Holmberg på presskonferensen efter matchen.

Han stod länge och tog in känslorna efter segern framför klacken.

– Det kändes fantastiskt att stå där tillsammans med alla som har längtat efter den här matchen så länge och också att få vinna den, det är naturligtvis en fantastisk känsla, säger Holmberg.

Axel Henriksson fick fansen att jubla

Göteborgsderbyt saknade länge klara målchanser. IFK Göteborg ägde bollinnehavet, men hade svårt att få till något farligt.

I den 33:e minuten fick hemmafansen jubla när Gais satte 1–0.

Målet kom till efter en frispark som Robin Wendin Thomasson slog från kanten. Axel Henriksson var sist på bollen och stötte in ledningsmålet.

– Jag visualiserade det framför mig, jag har exakt ett sånt läge när han slår en likadan. De är lata på den ytan, de läste det inte efter första gången. Så det är skönt att smälla dit den, säger Axel Henriksson till Discovery+.

Gais kunde ta för sig lite mer efter målet, men när det kom till målchanser fortsatte det vara tillknäppt. När lagen klev av planen i halvtid stod det fortsatt 1–0 till Grönsvart.

ANNONS

– Det är en dålig första halvlek egentligen, men det är jävligt gött att leda, säger Henriksson om den första halvleken.

Gais-inhopparen satte 2–0

I den andra halvleken kom Gais ut bättre och i den 76:e minuten ökade Alexander Ahl-Holmström på till 2–0.

På övertid fick Paulos Abraham revansch på sig själv efter den brända jätteläget, när han gjorde ett reduceringsmål på övertid.

Det skapade dramatik på Gamla Ullevi och hoppet om ett kryss levde in i det sista för Blåvitt.

Men fler mål blev det inte. Göteborgsderbyt slutade 2–1 till Gais och det var hemmalaget som fick jubla och fira efter matchen.

– Det är otroligt alltså, vilken jävla känsla. Det är sjukt, det är sjukt. Det är svårt att beskriva, men vi krigar hela matchen och kör. Vi visar hjärta, det är ett fantastiskt jobb av grabbarna, säger Alexander Ahl-Holmström till Discovery efter matchen.

Fredrik Holmberg tar vid på presskonferensen:

– I ärlighetens namn tycker jag inte att vi var bra i första halvlek och IFK var klart bättre än oss. Så vi ledde oförtjänt i paus. Starkt av killarna att hålla ihop det och vi höll ihop vårt försvarsspel så de skapade inte så mycket. Vi kunde gå till paus med ledning, men vi var rätt frustrerade. Vi kom ut klart bättre i andra halvlek och gjorde en uppryckning, säger Holmberg.

ANNONS

Ahl-Holmström om vad segern betyder:

– Mycket som fan, nu visar vi vem som är bäst i stan och vi kör därifrån

Så startade Gais: 4–3–3

Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Robin Frej, Robin Wendin Thomasson – Axel Henriksson, Harun Ibrahim, William Milovanovic (73’ Jonas Lindberg) – Gustav Lundgren, Jack Cooper Love (65’ Alexander Ahl Holmström), Mervan Celik (65’ Chovanie Amatkarijo).

Så startade IFK Göteborg: 4–3–3

Elis Bishesari – Sebastian Hausner (45’ Sebastian Ohlsson), Gustav Svensson, Adam Carlén, Anders Trondsen (66’ Mattias Johansson) – Malick Yalcouyé (83’ Linus Carlstrand), Andreas Pyndt, Kolbeinn Thordarson (66’ Oscar Pettersson) – Thomas Santos, Arbnor Mucolli (83’ Noah Tolf), Paulos Abraham.

LÄS MER:Här tågar supportrarna till derbyt mellan Gais och IFK Göteborg

LÄS MER:Malick Yalcouyé om succén i IFK Göteborg och framtiden

LÄS MER:Gais kapten August Wängberg – en figur som sticker ut i den moderna fotbollen

ANNONS