Gais vände och vann – slog IFK Göteborg i derbyt

Det var IFK Göteborg som tog ledningen i derbyt. Men det var Gais som vände och vann efter att Axel Norén och Mervan Celik klivit fram för grönsvart och fixade en festnatt som supportrarna sent ska glömma.
– Det är naturligtvis en härlig dag, säger Fredrik Holmberg.

ANNONS
|

Det blev en söndag ute på Hisingen som de grönsvarta sent ska glömma. Långt innan avspark var det tydligt att mötet med den gamla rivalen, IFK Göteborg betyder väldigt mycket.

På läktaren var det fullt drag.

På planen likaså.

Hussein Carneil fick första skottet på mål men efter det var det inte särskilt mycket chanser från de blåvita. Desto bättre fart var det på Mervan Celik, Julius Lindberg och Gustav Lundgren som alla var nära att ge sitt lag ledningen.

Men det var ändå 1–0 till Blåvitt efter att Adam Carlén knoppat in bollen efter en frispark. Men där var det roliga över för Mikael Stahre och hans spelare.

ANNONS

– Vi gör en svag insats rakt igenom. Vi förlorar välförtjänt tror jag. Vi är egentligen inte bra i någon fas av matchen. Vi har glimtar men gör en genomsvag insats. Vi sitter inte ihop som lag, vi skapar extremt lite målchanser och har inte den energi och frenesi som man ska ha i en elitmatch och framförallt ett derby. Det var en svag blåvit insats, säger Mikael Stahre.

Den blåvita lagkaptenen, Marcus Berg fick hoppa in i den andra halvleken och var lika besviken han.

–Skit. Förlorar mot ett superettanlag. Ingen bra match. De är egentligen närmare att göra fler mål än vad vi är. Pinsamt att vi förlorar, men vi kom inte upp i nivå. Det finns inga ursäkter, säger han.

Gais vände och vann – firade som aldrig förr

I den andra halvleken var det Gais som tog tag i det igen. Kvitteringen kom efter ett inlägg där bollen damp ner hos Axel Norén som fick perfekt volleyträff och dunkade dit bollen i bortre hörnet.

Ett mål som fick fart på fansen som jublade.

Än mer jubel blev det där Adam Carlén slog en svag passning och sedan orsakade en straff. För från elva meter var Mervan Celik iskall när han lurade Adam Benediktsson åt fel håll.

ANNONS

Ett mål som också blev matchens sista.

– Det är naturligtvis en härlig dag för oss. Vi vinner och gör många bra saker, säger Fredrik Holmberg innan han ”förstörde” festen för de grönsvarta.

– Vi gjorde det bra 2021 också och slog Malmö FF i cupen. Det året vann Malmö SM-guld och vi åkte ur ... för oss gäller det att jobba hårt på nästa träning. Sen är det givetvis skitkul och alla gaisare är värda detta.

Efter slutsignalen firade spelarna i Gais länge och väl med sina supportrar.

– Det var fantastiskt! En sådan jäkla stämning och så vinner vi också. Det är en känsla man kommer ta med sig. Jag har en granne och vi snackade i tio minuter om varför man inte gillar Blåvitt. Ett derby är underbart och man blir så jäkla glad när så många kommer fram och berättar hur mycket det här betyder, säger Axel Norén.

Stahres besvikelse efter förlusten: ”Vi släpper in för lätta mål”

Lika lyckliga som gaisarna var lika missnöjd var de blåvita spelarna som snabbt efter slutsignalen och ett snabbt tack av fansen försvann ned i omklädningsrummet efter en ny svag insats.

– Först och främst är det här en enskild match. Jag ser ingen trend på det sättet utan hoppet lever inför sista omgången. Vi måste förbereda oss inför den matchen mot Norrköping och att man förlorar matcher i fotboll det kommer man att göra. Men vi släpper in för lätta mål, säger Mikael Stahre och fortsätter:

ANNONS

– Gais är ett bra och organiserat lag och vi visste att det skulle bli en tuff match. Det är det mot alla lag på elitnivå om man inte gör sina saker bra och det gjorde inte vi.

Handlar det om att ni underskattade Gais?

– Om du hade haft en mikrofon på det vi pratat om, tränat på och hur vi resonerat innan så hade du vetat att det inte fanns en millimeter underskattning.

LÄS MER:Så gick det i läktarkampen i derbyt mellan Gais och IFK Göteborg

LÄS MER:Mervan Celik hjälte mot Blåvitt – tillägnade segern till fansen

LÄS MER:Adam Carlén sågar sig själv efter Göteborgsderbyt

Så startade Gais och IFK Göteborg

Gais startelva: 4–3–3

Mergim Krasniqi – August Wängberg, Filip Beckman, Axel Norén, Egzon Binaku (Robin Frej, 70) – Gustav Lundgren, Joackim Åberg (Filip Gustavsson, 80), Julius Lindberg – Richard Friday (Viktor Krüger, 92), Alexander Ahl Holström (Chisom Chidi, 70), Mervan Celik (Viktor Alexandersrson, 80).

IFK Göteborgs startelva: 4–2–3–1

Adam Benediktsson – Sebastian Ohlsson (Emil Salomonsson, 56), Adam Carlén, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Elias Hagen – Eman Markovic (Simon Thern, 88), Hussein Carneil (Johannes Selvén, 88) Gustaf Norlin (Linus Carlstrand, 56) – Suleiman Abdullahi (Marcus Berg, 56).

ANNONS