Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Gais utslaget av Västerås i svenska cupen

Grönsvart hade allt i egna händer inför den tredje och sista matchen i cupgruppspelet. Men bortaresan till Västerås slutade i respass – förlust med 3-0 och slut på det annars så framgångsrika gruppspelet.
– Det är alltid så att man är besviken när man åkt på pisk. Ännu mer när det stod en kvartsfinal i potten. Men det är bara att erkänna att Västerås var det bättre laget, säger tränare Stefan Jacobsson.

Uppladdningen inför gruppfinalen i svenska cupen kunde knappt börjat sämre för Gais, som dagen innan bortaresan till Västerås fick konstaterat coronasmitta i laget.

Oklart vem eller vilka som var de smittade, men Youssef Fayad, Aiham Ousou och August Wängberg stannade hemma på grund av sjukdom.

– Det är klart att det blir lite stökigt, men det blir så med tanke på vilken situation som råder i samhället, sade tränare Stefan Jacobsson till GP 5/3.

Efter skrällen mot svenska mästarna Malmö FF krävdes ett poäng på Iver Arena för att säkra gruppsegern. Förlust och det innebar att Västerås istället fick en biljett till kvartsfinalen.

Det blev hemmalaget som inledde starkast och det gav utdelning i den 23:e matchminuten.

VSK-mittfältaren Albin Sporrong fick bollen till sig i tredje ytan mellan Boris Lumbana och Fredrik Martinsson, som försökte täppa till luckan från sin högerbacksposition.

Istället blev vänsterkorridoren fri och bollen gick till Öis-bekantingen Emil Skogh. Vänsteryttern fick gott om tid att sikta in sig och hittade in till en framrusande Viktor Prodell som med pannan kunde göra dagens första mål.

– De får till målet på ett sätt som vi visste att de var duktiga på. De ligger brett och söker mycket inlägg på Prodell i boxen, säger Stefan Jacobsson.

Baklängesmålet var blott det andra som Mathias Karlsson släppt in under 2021. Det är nog ingen slump att det också kom när två av betongpelarna i den hittills urstarka backlinjen, August Wängberg och Aiham Ousou, saknades för dagen.

Västerås var också överlag det bättre laget i första halvlek. Större bollinnehav, starkare i duellspelet, fler målchanser.

Men trots hemmalagets övertag gick Gais till paus med uddamålsunderläge.

– Att vi inte kom igång har dels med att göra att Västerås är väldigt bra i dag. Sedan så har vi en ackumulerad trötthet och en hackig vecka bakom oss. Många som kört rehab in på matchen samt att vi inte kunnat förbereda oss som i de andra matcherna, säger Jacobsson.

Utvisningen sänkte Gais

Inga förändringar i paus hos Gais, men så gav halvtidssnacket inte heller någon större effekt.

Västerås fortsatte hålla greppet om gruppfinalen. När Gais väl vann boll långt ner på egen planhalva så fanns inte mer offensiv kraft än en ensam Daniel Sterner som snabbt blev omringad av tre till fyra Västerås-spelare.

Med knappa halvtimmen kvar valde Stefan Jacobsson att kasta om i sin elva.

Ut med Nikola Ladan, Niclas Andersén och Daniel Sterner. In med Jesper Brandt, Julius Lindberg och Viktor Alexandersson.

I samma veva gick Adnan Maric upp som spets, Lumbana flyttades upp på mittfältet och Malkolm Moenza, som inledde som vänsterytter, gick ner på sin ordinarie vänsterbacksplats.

Ett ordentligt försök till väcka liv i laget – men förgäves.

Fem minuter senare följde Emin Grozdanic med en felvänd Västerås-spelare utanför eget straffområdet. Mittbacken gick in för att bryta, missade bollen och utfallet blev en stämpling.

Huvuddomare Richard Sundell valde att visa gult kort, Grozdanics andra för dagen, och Gais fick jaga kvittering med en man mindre i resterande 20 minuter.

– Jag tycker att andra kortet är jättebilligt. Det ser man på reprisen. Men det är assisterande som går in och vevar för att han råkar trampa till honom. Väldigt tufft men ingenting som man kan ändra på, säger Stefan Jacobsson.

Västerås hade nu drömläge och gruppsegern i sikte. Grönsvart hade gott om tid för en slutforcering och började riskera allt mer framåt.

Man skapade ett par halvchanser och för en stund såg det ut som att Gais skulle kunna lösa avancemang i slutändan.

Men istället blev det Västerås som punkterade matchen. Hemmalagets Simon Johansson snurrade upp inhopparen Nuha Jatta vid hörnflaggan, vandrade inåt längs med kortlinjen och hittade in till Justin Salmon som kunde göra 2-0.

På tilläggstid kom också 3-0. Johansson stod för målpassningen igen när han med en frispark hittade Gustaf Lagerbielke som kunde nicka innan in bollen bakom en chanslös Mathias Karlsson.

Efter matchen pratade Malkolm Moenza om lagets insats.

– Vi lyckas inte alls idag. Vi får jaga, jaga och jaga. När vi har boll så är det två pass i laget innan bollen är borta igen. Så nej, inte bra idag, sade han till Cmore.

Förlusten innebär att cupäventyr för Gais är slut för i år. Västerås går segrande ur gruppen med sju poäng, ett poäng mer än Makrillarna.

– Det är alltid så att man är besviken när man åkt på pisk. Ännu mer när det stod en kvartsfinal i potten. Men det är bara att erkänna att Västerås var det bättre laget, säger Stefan Jacobsson och fortsätter:

– Jag är övertygad om att killarna gav allt de hade, men det räckte bara inte i dag. Motståndarna var lite för bra. Vi var lite för trötta i både kropp och knopp.

Fakta: Så startade Gais (4-3-3)

Mathias Karlsson – Fredrik Martinsson(78 Julius Johansson), Boris Lumbana, Emin Grozdanic, Niclas Andersen(66 Julius Lindberg) – Nikola Ladan(66 Jesper Brandt), Joackim Åberg(87 Nuha Jatta), Adnan Maric – Johan Andersson, Daniel Sterner(66 Viktor Alexandersson), Malkolm Moënza.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.