Gais startar flickfotboll: ”Kan inte bara vara en grabbklubb”

Från och med 2021 är åter flickor välkomna i Gais. Då startar klubben träningsverksamhet för flickor som är 8-9 år.
– Vi hoppas de ska stanna och bygga klubben underifrån, säger ordföranden Jonas Andersson.

ANNONS
|

Fotbollssäsongen 2020 har varit speciell, minst sagt. Inte bara för att coronapandemin satt sin prägel på det hela. 2020 är också året då såväl Öis som IFK Göteborg startade damlag som gick in i division 4.

Båda dessa klubbar hade sedan tidigare viss flickverksamhet.

Gais däremot har länge saknat bägge delar – fram till nu. Efter årsskiftet drar klubben igång träningsverksamhet för flickor.

– Det känns jättebra. Det har saknats något. Vi kan inte bara vara en grabbklubb utan vi vill vara en klubb med både tjejer och killar – en fullsortimentsklubb! Det är bra både för bilden av klubben och för klubben själv, säger klubbens ordförande Jonas Andersson.

ANNONS

På 1970-talet startade Gais upp ett damlag som också spelade i damallsvenskan under fem säsonger innan de slogs samman med Jitex 1993. Flera försök har också gjorts till att starta upp flickverksamhet under senare år.

– Men då har det hängt på att enskilda ledare kunnat tänka sig att driva verksamheten och när dessa försvunnit så har det runnit ut i sanden, säger Jonas Andersson.

Hur gör ni för att säkra verksamheten på sikt den här gången?

– Det handlar om att ha en organisation med ledare men också allt annat runt omkring. Vi ska säkra att vi har träningstider exempelvis och vill gärna få möjlighet att ha ytterligare någon plan vid Gaisgården. Samtidigt har vi inte något emot att åter bli en centrumklubb där vi kan rekrytera barn i stan som får sin plats i en av de stora klubbarna.

LÄS MER: Ny klubbchef på plats – startar flickfotboll: ”En självklarhet”

Träningstiderna på Gaisgårdens konstgräs är begränsade, men genom att också använda Heden hoppas Gais på ett få till en flicksatsning som håller på sikt.
Träningstiderna på Gaisgårdens konstgräs är begränsade, men genom att också använda Heden hoppas Gais på ett få till en flicksatsning som håller på sikt. Bild: DANIEL STILLER

Ska bygga upp verksamheten underifrån

Träningarna, som alltså drar igång i januari, kommer att ske dels på Gaisgården och dels på Heden. Flickor födda 2012 och 2013 är välkomna att göra en intresseanmälan och komma och träna. På hemsidan framgår att det först sker en provträningsperiod på två veckor. Så vilken prägel ska flicklaget ha, elitsatsande?

ANNONS

– Jag reagerade också på den formuleringen faktiskt, säger Jonas Andersson.

– Men det handlar helt enkelt om att vi inte ska komma dragandes med ett inbetalningskort så fort man sätter sin fot vid sidlinjen, utan man ska kunna känna på det. De yngre grupperna handlar om att ha kul med boll för att därefter kunna utveckla och utbilda. Detta är en del i en strävan om att Gais ska vara en klubb av både spets och bredd. En klubb där man kan fortsätta spela hela livet även om man inte är den mest talangfulle.

Till skillnad från sina lokalkonkurrenter Öis och Blåvitt så gör inte de grönsvarta någon damsatsning i nuläget utan det är just flickfotbollen som ska komma igång berättar Jonas Andersson.

– Nu börjar vi försiktigt med 8-9-årsåldern och så hoppas vi att de ska stanna och bygga upp klubben underifrån. Just nu är det många klubbar som drar igång damlag men vi har ingen sådan långsiktig ambition just nu och vill inte värva ihop något damlag. Sedan kan det mycket väl bli så på sikt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS