Gais har tagit en seger i superettans inledning. En seger tog man också i tingsrätten då man vann en tvist mot en tidigare partner.
Gais har tagit en seger i superettans inledning. En seger tog man också i tingsrätten då man vann en tvist mot en tidigare partner. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gais stämde sponsor: ”Vi var tvungna”

En sponsor skulle betala 200 000 kronor till Gais, men betalade bara hälften. Gais valde att stämma företaget – och i juni nådde parterna en förlikning.
– Vi var tvungna att avgöra ärendet, säger ordförande Jonas Andersson.

ANNONS
|

Sponsorer är en viktig del av varje förenings ekonomi. Gais är inget undantag. Klubben drog under 2019 in ungefär 6,5 miljoner kronor i reklam och sponsorintäkter.

Men alla avtal med stöttande företag blir inte problemfria. Ett sponsoravtal mellan ett företag och Gais som bland annat innebar att ett av företagets varumärken fick en plats på klubbens matchtröja slutade i tingsrätten.

Sedan sommaren 2018 har Gais försökt få företaget att betala andra halvan av de 200 000 kronorna som företaget enligt ett avtal förbundit sig att stötta klubben med. Fallet gick så långt att klubben valde att stämma företaget på resterande del av beloppet – 100 000 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Gais efter Tomas Andersson: "Måste kunna flyga själva"

Gais fick rätt

Den 15 juni gav Göteborgs tingsrätt besked och slog fast den förlikning parterna nått. Företaget ska betala 70 000 kronor, fördelat på sju utbetalningar á 10 000 kronor till klubben.

– Det hade kunnat sluta åt ett annat håll också. Det här blev ett helt okej utfall för oss som klubb, säger Jonas Andersson.

I en mejlkommentar skriver företaget:

”Vi har nått en förlikning i målet som båda parter är nöjda med. Vi önskar Gais all lycka till i framtiden”

Att en klubb stämmer en sponsor som inte lever upp till en överenskommelse hör inte till vanligheterna.

– Vi har inte haft behov att göra det tidigare. De flesta av våra avtal är inte fleråriga och när det blir ytterligare en säsong som i det här fallet så ökar riskerna att en part inte blir nöjd av olika orsaker, säger Jonas Andersson.

LÄS MER:Här är Gais nya huvudsponsor

”Tråkigt att vi hamnade i juridiska instanserna”

Den uteblivna sponsorintäkten blev en fordran i föreningens bokslut. I slutet på fjolåret beslutade styrelsen att man inte kan fortsätta låta den ligga där – utan att klubben skulle gå vidare juridiskt.

– Det blev en tvist huruvida det vi hade kommit överens om gällande exponering bland annat. Vi kom inte överens i den delen och vi tyckte att vi hade rätt. Det är tråkigt att det här hamnade i de juridiska instanserna, men när vi har ingått ett avtal och har levererat vår del kände vi oss tvungna till det här, säger Jonas Andersson.

ANNONS

Läs mer: ”Kampen om sponsormiljonerna”

För att bygga upp långsiktiga sponsoravtal är relationen med företagarna central, menar Gais ordförande. Samtidigt såg sig klubben tvungen att agera när företaget inte följde det som avtalet mellan parterna slog fast.

– Nu blev det någon form av icke-relation i det här fallet. Det här är inget vi har önskat eller velat. Samtidigt har vi levererat vad vi har åtagit oss och då tycker vi att vi har rätt att få den ersättningen som vi har kommit överens om, säger Jonas Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS