Gais med skrällseger – tog blytung trepoängare

Helsingborgs Anthony van den Hurk hade en boll i mål på tilläggstid, men vinkades av för offside. Gais höll undan efter makalös dramatik – och tog en blytung trepoängare på Olympia.
– Glädje och lite lättnad. Så oerhört skönt att ta med sig tre poäng hem, säger Jonas Lindberg.

ANNONS
|

Tre raka förluster.

Trea från slutet i tabellen och på negativt kval med fem omgångar kvar.

Gais kom till Olympia och mötet med allsvenskt jagande Helsingborgs IF i ett minst sagt prekärt läge. Att förutsättningarna var sådana syntes inte mycket av när matchen väl satte igång.

Grönsvart, där de senaste matchernas succéinhoppare Simon Alexandersson gavs chansen från start, agerade modigt och visade gott gry.

LÄS MER:Gais-lånet har lämnat – återvänt till Elfsborg

Innan ens fyra minuter var spelat hade Atleterna haft tre hörnor. En resulterade.

Adam Egnell slog hörnan, Jonas Lindberg skarvade och på bortre dök, såklart, Simon Alexandersson upp och tryckte in 0–1. Mål för tredje matchen i följd för sommarens nyförvärv.

ANNONS

– Jag såg att Jonas vann en duell på förstastolpen redan på hörnan innan, så såg jag till att vara där på hörnan därefter. Ibland dyker bollen upp och då gjorde den det. Det var bara att slå in den. Lätt mål. Bra gjort av Jonas, bra hörna av Adam, säger Simon Alexandersson.

Drömstart för Gais, som under måndagens träning inför matchen länge stod och nötte fasta situationer. Just att slå hörnan för skarv vid första stolpen var en av varianterna som praktiserades.

– Bra känsla av tränarteamet, säger Simon Alexandersson och lyser upp.

LÄS MER:Gais-truppens reaktioner – på klubbens ”krisuttalande”

Jonas Lindberg tar vid.

– Min position är att gå på första, så jag håller mig där. Sedan försöker jag få nicken mot mål, men Simon är stekhet inne i boxen och dyker upp överallt.

Gais började bäst på Olympia

Ledningen var på inget sätt orättvis och det kunde faktiskt ha blivit mer för Gais i början. Fler chanser fanns.

– Med lite mer fokus hade vi nog kunnat göra 2–0 i början, säger Lindberg.

LÄS MER:Nyckelpersonernas förklaringar – till Gais stora misslyckande

Efter den pigga Gais-starten svängde pendeln spelmässigt. Helsingborg ägde allt mer boll, Stefan Jacobssons manskap fokuserade på att ligga rätt i positionerna. Något man allt som oftast lyckas väl med. HIF hade svårt att skapa öppna målchanser.

ANNONS

0–1 i paus.

Gais måltjuv tvingades utgå

Om Gais hade mest i början av första var det tvärtom i andra.

HIF kom ut med bättre fart under fötterna. Fasta situationer och snabba omställningar var melodin för att skapa chanser.

Casper Widell nickade ett inspel precis utanför.

Brandur Hendriksson rann igenom men Mathias Karlsson var snabbt nere och stod för en suverän räddning.

Makalös räddning av Mathias Karlsson

Med 25 minuter kvar grinade Simon Alexandersson illa och byttes ut. Daniel Sterner ersatte.

Från bänken fick han sedan följa en högdramatisk avslutning. Där Gais hade ett par chanser att stänga matchen. Där HIF var ytterst nära att utjämna.

– Jag var så nervös sista 20 minuterna, säger Alexandersson.

Mathias Karlsson stod för en helt makalös parad på Anthony van den Hurks skott från nära håll. Nästa gång, i den 97:e minuten satte van den Hurk bollen i nät. Hemmapubliken jublade, men satte glädjeropen i halsen. Linjedomaren hade vinkat för offside. Därefter lyckades Gais freda sig de sista sekunderna.

LÄS MER:Gais Joackim Åberg om svåra comebacken

Segern betyder massvis för Gais som nu får hopp i bottenstriden. Med fyra omgångar kvar har laget sex poäng ner till direktnedflyttning och en poäng upp till säker mark.

– Vi kämpar för varandra. Vi gör ingen bra fotbollsmatch men det är sådana här segrar som är viktiga att ta och det var precis vad vi behövde i det läget där vi befinner oss nu. Alla ställde upp för varandra. Alla kämpade för varandra, säger Jonas Lindberg.

ANNONS

Närmast väntar Norrby hemma på Gamla Ullevi.

Fakta: Så startade Gais

(3–4–3) Mathias Karlsson – August Wängberg, Filip Örnblom, Emin Grozdanic – Johan Andersson, Boris Lumbana, Adam Egnell (Joackim Åberg, 90+3), Malkolm Moenza – Jonas Lindberg (Viktor Alexandersson, 76), Simon Alexandersson (Daniel Sterner, 67), Julius Lindberg (Michael Kargbo, 75).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS