Gais kryssade i premiären mot Östersund – efter sent baklängesmål

Gais såg ut att få bästa tänkbara start på säsongen mot Östersund på bortaplan.
Men efter ett sent baklängesmål får grönsvart resa hem till Göteborg med en poäng.
– Det är surt när du får vittring på alla tre poängen, säger Gais tränare Fredrik Holmberg.

ANNONS
|

Efter en succéartad försäsong, med åtta vinster och endast en förlust, var det ett Gais uppumpat av självförtroende som tog sig an Östersund på bortaplan i premiären av superettan.

Efter en trevande inledning kunde Gais ta ledningen genom Julius Lindberg, som stod för ett vackert distansskott i den 36:e minuten.

Gais såg ut att ta tre poäng – men efter en sen frisparkskanon av Chovanie Amatkarijo fick grönsvart nöja sig med 1–1 och en poäng.

– Det är surt när du får vittring på alla tre poängen. Då vill du inte tappa på slutet. Det känns så där, säger Gais tränare Fredrik Holmberg och fortsätter:

ANNONS

– Men det hjälper oss i processen att bli ännu bättre, så att vi kan avgöra tidigare. Så får vi försöka se det.

Lindbergs drömmål gav Gais ledningen

Det var 25 chansfattiga minuter som inledde superettan-premiären mellan Östersunds FK och Gais. Sen kunde bortalagen slutligen ta tag i taktpinnen allt mer och således också närma sig ett första mål i matchen.

Plötsligt lyckades Gais pressa tillbaka ÖFK allt längre ner mot eget mål, vilket inte minst gav en spelare som Mervan Celik mer tid med bollen i farliga ytor. Det resulterade bland annat i ett lurigt inlägg mot Alexander Ahl-Holmström framför mål, men hemmalagets målvakt Aly Keita kunde nå högst.

Minuten senare fick Ahl-Holmström åter ett bra läge i boxen, men avslutet togs stillastående, blev löst och landade rakt i famnen på Keita.

I den 36:e minuten fick Gais slutligen utdelning. Detta sedan mittfältaren Julius Lindberg, som varit en av lagets bästa spelare under försäsongen, tryckt av ett skott från distans som seglade vackert i mål.

– Jag tog mig in från kanten och kände att jag hade lite yta, så jag drämde till – och det gick ju vägen, säger Julius Lindberg.

Trots ett par heta lägen för Östersund, där Mergim Krasniqi bland annat tvingades till en svettig parad på ett avslut som styrdes nära inpå mål, kunde Gais gå till pausvila med ledning 1–0.

ANNONS

Gais kryssade – efter svängig andra halvlek

Den andra halvleken inleddes med att Gais satte hög press direkt – vilket resulterade i en hörna som Filip Beckman nådde högst på. Nicken blev däremot för lös och landade i Aly Keitas famn.

Efter tio minuter började Östersund ta sig fram till allt fler målchanser. Och i minut 58 dök ett jätteläge upp – men Mergim Krasniqi stod återigen för en kanonräddning på Malcolm Stolts avslut.

Den andra halvleken fortsatte på inslagen, öppen väg.

Med 65 minuter spelade satte Richard Friday in en lurig boll i straffområdet, där Gustav Lundgren sökte Mervan Celik tätt inpå mål, men bollen rann förbi yttermittfältaren och läget rann ut i sanden.

Efter trippla byten kunde Gais ingjuta ny energi i laget, vilket snabbt gav en offensiv effekt. Inte minst från Jonas ”Myggan” Lindberg, som efter ett långt grönsvart anfall tvingade Aly Keita till en vass räddning ut till hörna med kvarten kvar.

Gais såg ut att få en drömstart på säsongen. Men med bara minuter kvar av ordinarie tid uppstod en situation mitt framför Gais straffområde. Axel Norén och ÖFK:s Cesar Weilid tampades utan boll, vilket resulterade i en frispark.

Den smällde Chovanie Amatkarijo vackert in och de bägge lagen fick dela på poängen.

ANNONS

– Vi gör en bra insats. Starka hela tiden och har kontroll hela tiden. Det är sista fem som de får en forcering och trycker på. Sen en olycklig frispark där... Men egentligen är det en bra match, säger Gais mittback Filip Beckman till Discovery efter matchen.

Fredrik Holmberg: ”Behöver göra 2–0”

Gais-tränaren Fredrik Holmberg tycker att det totalt sett var en bra premiärmatch att få i benen.

– Det är bra fotboll där ute. Östersund visste vi är mycket bättre än den placeringen som de har tippats på. Det är en miss som folk har gjort.

Samtidigt tycker han att laget fick en skakig inledning av matchen.

– Vi får inte till vårt spel alls egentligen, säger Fredrik Holmberg.

Hur lyder din analys av varför det blev så?

– Jag tycker att vi var likadana i början mot både Norrköping och Blåvitt. Det tar en liten stund för spelarna att mentalt känna hur bra vi är, att förstå det. Efter det spelar vi ordentligt.

– Då tycker jag att vi tar över ganska kraftigt och gör en bra avslutning och andra del av den halvleken. Vi gör vårt mål rättvist under den perioden, ett jävla fint mål.

"Fidde” Holmberg tycker att Gais öppnade den andra halvleken på samma sätt som de avslutade den första.

ANNONS

– Vi har flera bra lägen under den perioden. Där behöver vi göra 2–0.

Vad är det som saknas för att ni ska göra det?

– Vi behöver fortsätta att förbättra oss i vissa bitar. Inspel, löpningar, hela den tajmingen. Sen måste vi våga avsluta, att ta egna avslut och våga tro på det. Det är såna detaljer som vi kan skruva på.

– De får lite tryck på oss i slutet och vi mattas av lite. Vi hade behövt göra 2–0 innan den där frisparken kommer... Det var en jäkla bra frispark.

Så startade Gais

Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Egzon Binaku – Gustav Lundgren, Joackim Åberg, Julius Lindberg – Richard Friday, Alexander Ahl-Holmström, Mervan Celik.

LÄS MER:Gais uppdrag: Undvika hybris – efter suveräna försäsongen

LÄS MER:De blir bästa Göteborgslag i superettan – enligt konkurrenterna

LÄS MER:Gais inifrån – följ med bakom kulisserna under genrepet

ANNONS